GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum să alegi cărțile potrivite în funcție de vârsta copilului?

Articol de GSP - Publicat luni, 03 iulie 2023 16:55 / Actualizat luni, 03 iulie 2023 16:55

Alegerea cărților potrivite pentru copii, în funcție de vârsta acestora, poate fi o provocare pentru părinți, educatori și profesori. Descoperă care sunt lecturile recomandate pentru fiecare etapă de dezvoltare în care se pot afla cei mici și insuflă pasiunea pentru citit încă din primii ani ai copilăriei.

Alegerea cărților pentru copii: de ce este importantă vârsta?

Copiii au nevoi și preferințe diferite în funcție de vârstă și este esențial să achiziționezi cărțile potrivite. În acest fel, contribui la dezvoltarea armonioasă a acestora și stimulezi plăcerea de a asculta sau de a citi povești. De asemenea, alegerea autorilor este extrem de importantă.

Spre exemplu, copiii sunt atrași de poveștile și personajele create de scriitori precum Roald Dahl, Dr. Seuss, J.K. Rowling, Jeff Kinneysau René Goscinny, acesta din urmă fiind cunoscut pentru benzile desenate cu Asterix și pentru seria Micuțul Nicolas.

Categoria de vârstă 0-2 ani

În primii 2 ani, copiii sunt atrași în special de imagini. Alege cărți cu ilustrații și fotografii colorate, care să capteze atenția micuților. Acestea pot reprezenta numere, culori, fructe, legume, animale și oameni. 

Totodată, copiii încep să exploreze lumea din jurul lor prin intermediul simțurilor, așa că este important să alegi cărți care să le ofere o experiență multisenzorială: pagini cu texturi diferite, cu elemente mobile, cu butoane care pot fi apăsate, cu sunete și lumini ș.a.

Categoria de vârstă 3-5 ani

În această perioadă, copiii au nevoie de cărți care să-i ajute să își dezvolte limbajul, creativitatea și imaginația. Alege povești inspirate din lumea înconjurătoare, pe care cei mici le pot recunoaște și înțelege.

Optează pentru cărți cu scris mare și cu un limbaj simplu. În plus, ilustrațiile rămân la fel de importante ca în etapa anterioară de dezvoltare. Acestea au rolul de a completa textul, de a-i ajuta pe copii să descifreze înțelesul cuvintelor, de a atrage și de a menține atenția lor. 

Categoria de vârstă 6-11 ani

Copiii de 6-11 ani încep să își dezvolte și să își perfecționeze abilitățile de citire. Este o etapă importantă atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional. Alege cărțile în funcție de preferințele celor mici, pentru a le menține interesul pentru descoperirea poveștilor și a pune bazele unei adevărate pasiuni pentru lectură.

Este perioada în care copiii încep să fie atrași de benzi desenate. Surprinde-i plăcut cu pachetul Asterix (5 volume) de René Goscinny. Aceștia pot pleca în aventuri nebănuite, împreună cu viteazul gal și companionul lui, Obelix.

Categoria de vârstă 12-14+ ani

În jurul vârstei de 12 ani, începe o perioadă de tranziție importantă în viața copiilor. Aceștia încep să își dezvolte interese mai complexe și să își definească preferințele de lectură. Poveștile despre prietenie, identitate, responsabilitate, relații interpersonale și dileme morale îi pot ajuta să treacă mai ușor prin această etapă. 

Adolescenții pot fi atrași de diferite genuri literare, cum ar fi fantasy, science-fiction, benzi desenate, literatură polițistă și ficțiune istorică. Oferă-le o varietate de cărți și încurajează-i să descopere cât mai mulți autori, pentru a rămâne curioși și dornici să afle cât mai multe.

Fiecare categorie de vârstă vine cu nevoi și interese diferite, iar alegerea cărților potrivite este esențială pentru a stimula dezvoltarea copiilor. Bucură-te de plăcerea lecturii alături de cei mici!

Sursă foto: freepik.com

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează