GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Un colț al autenticității săsești: Sighișoara

Articol de GSP - Publicat marti, 02 mai 2023 16:54 / Actualizat marti, 02 mai 2023 17:03

Un exemplu de istorie și tradiție săsească, Sighișoara este un oraș medieval fortificat, încadrat pe lista Patrimoniului UNESCO. Sighișoara a răms o dovadă vie a ceea ce a însemnat odată viața de saș autentică. 

Situat în județul Mureș, în inima Transilvaniei, acest oraș prețios al României, este fără îndolială locul în care arhitectura și istoria fac front comun și se contopesc perfect într-o poveste fascinantă. Estetica caselor, peleta lor coloristică, strădțele înguste pavate, turnurile impunătoare care înconjoară cetatea, sunt doar căteva aspecte care dau viață orașului.

Haide să explorăm locurile în care cronica experiențelor trecute ale meșteșugarilor sași poate fi auzită. Care sunt obiectivele turistice care ne aduc mai aproape de trecut? Pentru a face cât mai interesantă și complexă aventura noastră în Sighișoara, trebuie văzută fiecare atracție turistică în parte. De la Turnul cu Ceas, care este primul obiectiv care te întâmpină la intrarea în cetate, folosit secolele trecute ca punct de observare și având rol defensiv, Biserica Mânăstirii situată în centrul cetății, Biserica din Deal, exemplu de arhitectură în stil gotic, aflată pe o colină, Turnul Cizmarilor, având origin din secolul XIV, la multe alte atracții turistice ale orașului. 

Haide să ne imaginăm cum ar fi arătat armele noastre dacă aveam de dus un război în anul 1800. Cum am fi arătat pământul pentru care ne luptam să îl păstrăm sau să îl cucerim? Pentru aceste întrebări, Casa Armelor și Hărților este răspunul. 

Casa Armelor și Hărților

Un colț al autenticității săsești: Sighișoara

Este o expoziție privată de obiecte istorice în cadrul căreia găsim 500 de hărți, lucrări de grafică, litografii și gravuri care ilustrează regiunile istorice românești, planuri de orașe, populație și țările lumii. Colecția este foarte bine întreținută și aranjată în oridine cronologică, pe secțiuni, în funcție de perioadă, de la antochitate la regalitatea românească. Pe lângă acestea găsim o imprsionantă selecție de arme, armuri și piese numismatice din diverse ere istorice, începând cu era preistorică și până în secolul XX, cu rădăcini din diverse locuri ale lumii. Un punct foate interesant de neratat este prima monedă bătută pe teritoriul României. Toate elementele numismatice au origini de peste doua milenii și jumătate.  O veche lume fascinantă a tradiților și culturii locale, precum istoria lumii, așteptă să fie descopeite la Casa Armelor și Hărților!

Revenind la simbolul orașului, Turnu cu Ceas, acesta găzduiește la poalele lui o adevărată declarație a bogăției culturale săsești, o expoziție care dezvăluie modul de trai al meșteșugarilor sași și pune în scenă povestea celor 9 bresle care au contribuit la dezvoltarea orașului: Casa Breslelor. Care erau îndeletnicirile strămoșilor sași? Cu ce se ocupau ei? Ce rol au avut breslele în acest oraș? Și multe alte întrebări își au răspunul aici. 

Casa Breslelor

Un colț al autenticității săsești: Sighișoara

Are în componența sa o varietate de unelte, echipamente și mașinării utilizate cu peste un secol în urmă de meșteșugarii sași din Sighișoara și împrejurimi. Expoziția a fost cândva locuința familiei Sander ai cărei strămoli erau fondatorii fabricii de ceramică. Astăzi, deasupra colecției de obiecte istorice, funcționează Scoala de Muzică din Sighoșoara. 

Tabloul este completat de informațiile și povestea breslelor care au personificat orașul și l-au facut ceea ce noi vedem astăzi. Ele au fost pioni foarte importanți în desfăsurarea activităților orașului, nu doar a celor economice, dar și a bisericilor care se construiau. În funcție de rangul breslei, acestea aveau fiecare în parte propriul altar al sfântului protector în interiorul bisericilor, cu bănci inscripționate și poziții specifice. 

După toate aceste obiective turstice pe care le-ai vizitat, te poți bucura de mâncăruri tradiționale la restaurantele cetății sau poți admira priveliștea panoramică de pe o băncuță împreună cu persoanele dragi.

Dacător ești în dubii cu privire la povestea unuia dintre cele mai bine consevat orașe medievale din Europa, hai să deslușim necunoscutul și lumea arhaică a Sighișoarei!

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close