GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  OLANDA

VIDEO+FOTO „Am ținut lista: 60 de jucători erau în fața mea. La naționala Olandei n-a mai ajuns niciunul” » Povestea lui Dirk Kuyt, spusă chiar de legenda lui Liverpool

Dirk Kuyt, legenda lui Liverpool. Foto: Imago Images
Dirk Kuyt, legenda lui Liverpool. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2023 17:38 / Actualizat duminica, 29 octombrie 2023 17:38

The Athletic publică un interviu cu batavul Dirk Kuyt, în care legenda lui Liverpool deapănă amintiri despre cariera lui la club și la naționala Olandei.

„În ziua în care am călătorit aici, se împlineau exact 16 ani de când am marcat două goluri împotriva lui Everton, inclusiv penalty-ul din ultimul minut pentru victoria de pe Goodison Park", spune Kuyt. „Întotdeauna mi-a plăcut să joc în derby-uri. Cu cât era mai mare ocazia, cu atât mă simțeam mai bine".

În vârstă de 43 de ani, Kuyt și-a petrecut anul făcând un bilanț după ce primul său rol de antrenor la seniori, la clubul olandez de ligă secundă ADO Den Haag, a durat doar șase luni. El a fost demis în noiembrie anul trecut, după doar patru victorii în 16 meciuri de campionat.

Kuyt, care s-a ocupat anterior de echipa U19 a lui Feyenoord, rămâne ferm hotărât să se afirme ca tehnician. Știe doar că trebuie să își aleagă cu grijă următoarea provocare. Batavul a primit cu siguranță o educație de la antrenorii cu care a lucrat în timpul unei cariere ilustre de jucător care s-a întins pe parcursul a aproape 20 de ani. El rămâne în contact cu fostul selecționer al Olandei, Louis van Gaal, a cărui atenție la detalii l-a uimit.

Fabulos! De 4 ori campion cu Steaua, a revenit pe teren la 53 de ani și a dat un gol de Champions League
BRAȘOV
Fabulos! De 4 ori campion cu Steaua, a revenit pe teren la 53 de ani și a dat un gol de Champions League

Ce a învățat Dirk Kuyt de la Louis van Gaal

„O să vă spun o poveste despre Van Gaal", spune zâmbind. 

„Era cu o zi înainte de a juca împotriva Mexicului în 16-imile de finală ale Cupei Mondiale din 2014. Înainte de meci, primeai un videoclip despre adversarul tău, în care erau subliniate punctele forte și punctele slabe ale acestuia. A trebuit să mă duc în camera lui Van Gaal, unde mi-a spus că vom juca 5-3-2. În mod normal, eu eram atacant, dar el a spus: «Bine, vei începe ca fundaș stânga și mă aștept la asta, asta și asta de la tine»".

„Am ținut lista: 60 de jucători erau în fața mea. La naționala Olandei n-a mai ajuns niciunul” » Povestea lui Dirk Kuyt, spusă chiar de legenda lui Liverpool
Dirk Kuyt și Louis van Gaal (2014). Foto: Imago Images

„Apoi a spus: «Dar nu sunt foarte mulțumit de tipul de pe dreapta, așa că, dacă el nu se descurcă bine, în a doua repriză, vei juca pe dreapta. Și dacă vom fi în urmă și vom avea nevoie de un gol, te voi pune în față ca om de țintă, concentrează-te pe asta. Iar dacă vom conduce meciul, vom trece din nou la 4-3-3, așa că va trebui să te folosesc fundaș dreapta»".

„Întâlnirea a durat mai mult de o oră. Mi-a trimis videoclipuri diferite. A doua zi am început pe stânga, iar la pauză m-a mutat pe dreapta. Pierdeam cu 1-0, așa că atunci am trecut în față. Apoi, când câștigam, am trecut în apărare."

„Van Gaal a detaliat toate posibilitățile. La fel s-a întâmplat de multe ori și cu Rafa Benitez. Rafa a fost unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-am avut vreodată și a fost foarte important pentru mine. Îți dai seama că detaliile foarte mici pot face o diferență uriașă."

Dirk Kuyt: „Mai întâi mergeau la biserică, iar după aceea mergeau la «a doua biserică», la stadionul de fotbal, pentru a mă urmări”

Calitățile lui Kuyt ca jucător sunt incontestabile. A câștigat trofee în Olanda, Anglia și Turcia, a fost selecționat în 104 meciuri pentru țara sa și a jucat în finala Ligii Campionilor și a Cupei Mondiale.

Cu toate acestea, drumul său spre vârf a fost foarte diferit față de al multora dintre colegii săi. Nu a fost absolvent al unei academii la unul dintre cluburile de top din Eredivisie. Crescând în orașul olandez de coastă Katwijk, era de așteptat ca el să calce pe urmele tatălui său, Dirk senior, în loc să se ocupe de fotbal. 

„Am ținut lista: 60 de jucători erau în fața mea. La naționala Olandei n-a mai ajuns niciunul” » Povestea lui Dirk Kuyt, spusă chiar de legenda lui Liverpool
Părinții lui Dirk Kuyt alături de Gertrude, partenera batavului. Foto: Imago Images

„Tata a început să lucreze pe mare la 14 ani. Când eram puțin mai tânăr decât el, am avut aceeași atracție pentru pescuit”.

Juca fotbal în academie la Quick Boys, un club de amatori de nivel inferior, dar, deoarece părinții săi erau religioși, nu putea să joace duminica, deoarece atunci mergea la biserică. Părinții nu voiau să evolueze la un club profesionist.

„Când aveam 17 ani, a venit o scrisoare de la Utrecht. Părinții mei mi-au dat scrisoarea și mi-au spus: «Știm că îți place atât de mult fotbalul, acum este timpul să iei o decizie. Orice ai alege, noi te vom susține»”.

„A fost greu, pentru că întotdeauna vrei să-ți respecți părinții, dar am decis să mă alătur lui Utrecht. Mai întâi mergeau la biserică, iar după aceea mergeau la a doua biserică, la stadionul de fotbal, pentru a mă urmări”.

Dirk Kuyt, refuzat la naționala U15: „Am păstrat lista celor care m-au întrecut. La naționala mare, ei nu mai erau”

Kuyt a avut contestatarii săi, dar acest lucru l-a format ca jucător. „Tatăl meu m-a învățat că, dacă vrei să obții ceva în viață, trebuie să muncești din greu pentru asta", adaugă el. 

„Am ținut lista: 60 de jucători erau în fața mea. La naționala Olandei n-a mai ajuns niciunul” » Povestea lui Dirk Kuyt, spusă chiar de legenda lui Liverpool
Dirk Kuyt în tricoul naționalei Olandei. Foto: Imago Images

„Poate că faptul că am fost la academia de tineret a unui club de amatori a însemnat că am pierdut ceva, dar m-a și ajutat să muncesc puțin mai mult decât cei din jurul meu".

„Când am fost selecționat pentru naționala olandeză sub 15 ani, erau 64 de jucători. Erau mult mai buni decât mine. După prima selecție, am fost eliminat. Am păstrat mereu acea listă. Când am jucat pentru prima dată pentru echipa națională de seniori (în 2004), m-am uitat pe acea listă și nu mai era nimeni pe ea care să fi ajuns atât de departe. Oamenii spuneau mereu că nu sunt suficient de bun, dar eu m-am luptat mereu pentru a ajunge într-o situație mai bună."

„Vrei să vii la Liverpool?”

După ce a marcat 58 de goluri în 176 de meciuri pentru Utrecht și a contribuit la câștigarea Cupei Olandei, Kuyt a fost achiziționat de Feyenoord în 2003. El a fost cel mai bun marcator din Eredivisie cu 29 de goluri în 2004-'05. Un an mai târziu s-a transferat la Liverpool pentru aproximativ 9,5 milioane de dolari.

„Îmi amintesc telefonul pe care l-am primit de la Rafa Benitez chiar înainte de Cupa Mondială din 2006", rememorează el. "Mi-a spus: «Îmi pare rău că te deranjez, știu că trebuie să te concentrezi pe Cupa Mondială, am doar o întrebare: Vrei să vii la Liverpool?»".

„I-am spus: «Dacă vrei, merg cu bicicleta acolo din Olanda!». Rafa a zis: «S-ar putea să dureze puțin, dar vom veni să te luăm»".

„Rafa mi-a dat atât de multă încredere. În primul meu sezon, am fost cel mai bun marcator al lui Liverpool (în Premier League, cu 12 goluri). Înainte de al doilea sezon, eram pe șezlong în vacanță în Aruba, mă relaxam și citeam ziarele, când am văzut că se apropie un tip pe nume Fernando Torres. M-am dat jos de pe șezlong și am început să alerg!".

Dirk Kuyt: „United pierdea când noi decolam și câștiga când aterizam”

Kuyt, al cărui angajament de neclintit și dorința de a juca în diverse poziții l-au făcut să se atașeze de suporteri, avea un talent deosebit pentru a da rezultate atunci când miza era mare. 

A marcat penalty-ul câștigător în semifinala Ligii Campionilor, în victoria la loviturile de departajare împotriva lui Chelsea, și a înscris în finala înfrângerii cu AC Milan la Atena, apoi a ajutat-o pe Liverpool să se apropie la limită de titlul din Premier League 2008-'09, când a terminat la patru puncte în spatele lui Manchester United.

„Întotdeauna părea că jucăm înaintea lui United în acea cursă pentru titlu", își amintește el. „Când zburam spre casă, United pierdea înainte de a decola, apoi, când aterizam ei câștigau."

„Am forțat atât de mult. Rafa spunea că mai avea nevoie de unul sau doi jucători pentru a face următorul pas, dar proprietarii l-au vândut pe Xabi Alonso (la Real Madrid) în 2009 și apoi pe Javier Mascherano (la Barcelona) în anul următor".

Dirk Kuyt: „În fotbal, lucrurile se pot schimba atât de repede”

Apoi, norocul lui Liverpool s-a diminuat. Plecarea lui Benitez în vara anului 2010 a fost urmată de mandatul scurt al lui Roy Hodgson. A fost nevoie de numirea lui Sir Kenny Dalglish în ianuarie 2011 - la trei luni de la preluarea clubului de FSG - pentru a porni o renaștere.

Kuyt a deschis drumul cu un hat-trick memorabil împotriva lui Manchester United, primul reușit de un jucător de la Liverpool împotriva marii lor rivale de la Peter Beardsley în 1990.

„În fotbal, lucrurile se pot schimba atât de repede", spune el. „Văd acest lucru în Olanda, acum, cu Ajax. Anul trecut se spunea că, în următorii 20 de ani, Ajax va fi Bayern Munchen a Olandei. Acum sunt penultimii."

„Kenny a făcut lucrurile foarte ușoare când a venit ca manager. Luis Suarez a sosit în aceeași lună și s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune achiziții de iarnă pe care Liverpool le-a făcut vreodată."

„În vara următoare, Kenny l-a semnat pe Jordan Henderson și m-a înlocuit un pic pentru că începea meciurile pe dreapta. Nu jucam atât de mult pe cât îmi doream, așa că am ajuns la decizia de a pleca, dar l-am respectat în continuare pe Kenny ca manager și chiar mai mult ca persoană. Este un adevărat gentleman. El reprezintă tot ceea ce înseamnă Liverpool".

VIDEO. Dirk Kuyt a reușit un hattrick în ultima zi a carierei

Înainte de a pleca, Kuyt a pus mâna pe un trofeu cu ocazia finalei Cupei Ligii, câștigată în fața lui Cardiff City pe Wembley, în februarie 2012. El a marcat după ce a intrat de pe bancă în prelungiri și apoi și-a ținut nervii sub control la loviturile de departajare.

Speranțele de a obține două cupe au fost spulberate prin înfrângerea în fața lui Chelsea în finala Cupei Angliei, dar Kuyt a plecat cu capul sus: 71 de goluri în 285 de apariții.

„Chiar dacă a fost doar Cupa Ligii, pentru mine, câștigarea acesteia a fost foarte importantă", spune el.

"Am vrut să plec cu un trofeu, mai ales că am fost atât de aproape anterior. Nu am câștigat atât de mult pe cât mi-am dorit la Liverpool, dar acest club m-a transformat într-un învingător."

A mers apoi la Fenerbahce și a câștigat campionatul, Cupa Turciei și Supercupa. După s-a întors la Feyenoord și a câștigat Cupa Olandei înainte de a-și încheia cariera câștigând titlul cu ei. A fost o despărțire de vis. Într-un meci în care nu ar fi trebuit să fie titular, Kuyt, pe atunci în vârstă de 36 de ani, a marcat în ultima zi a sezonului un hattrick, care a adus primul titlu al clubului după 18 ani.

Aproape-victoriile

Kuyt știe prea bine cum norocul poate juca un rol important în formarea unei cariere. A jucat la trei Cupe Mondiale și a fost la un pas de premiul suprem în 2010, când Olanda a fost învinsă în finală de Spania cu 1-0.

„Împreună cu finala Ligii Campionilor din 2007, acesta este cel mai mare punct culminant al carierei mele, dar și cea mai mare dezamăgire", adaugă el. "Ne vom aminti mereu de șansa pe care a avut-o Arjen Robben în fața lui Iker Casillas. Am fost foarte ghinioniști."

"Am avut o carieră minunată și am fost privilegiat să fac ceea ce am făcut. Nu-mi lipsește cu adevărat să joc, sunt doar recunoscător că am avut ocazia să trăiesc această viață".

Filiera olandeză

Kuyt e foarte mândru că legătura olandeză a lui Liverpool rămâne atât de puternică, căpitanul Virgil van Dijk jucând alături de Cody Gakpo și Ryan Gravenberch pentru echipa lui Jurgen Klopp.

„Ceea ce a făcut Virgil pentru Liverpool este uimitor", adaugă Kuyt. „A avut criticile sale, nu doar aici, ci și în Olanda, dar pentru mine este în continuare unul dintre cei mai buni apărători din lume."

"Oamenii uită uneori că nu este ușor să revii după o accidentare atât de gravă, mai ales atunci când echipa nu mai are performanțele de dinainte. La fel a fost și la echipa națională, dar am urmărit fiecare meci al lui Liverpool în acest sezon și el s-a descurcat foarte bine."

„Cody a sosit într-un moment dificil în ianuarie și a trebuit să intre direct în echipă. Când am venit în Premier League, am slăbit șapte sau opt kilograme în primele luni, deoarece intensitatea este atât de mare aici în comparație cu Olanda. Jucătorii au nevoie de timp pentru a se adapta. Cody a arătat câteva momente de calitate și cred că poate deveni un jucător cu 20 de goluri pe sezon pentru Liverpool."

„Ryan este unul dintre cei mai talentați tineri jucători olandezi, cu o carieră mare în fața lui. Trebuie să își construiască un ritm, dar cu cât joacă mai mult, va avea rezistența necesară, deoarece motorul său este una dintre calitățile sale."

Mai presus de toate, optimismul lui Kuyt este alimentat de prezența lui Klopp - un antrenor pentru care, cu siguranță, s-ar fi bucurat să joace.

„Sunt norocoși să joace pentru Jurgen”, adaugă el. „Este o adevărată sursă de inspirație pentru antrenorii tineri ca mine și are un alt olandez grozav alături de el, Pep Lijnders. Aștept cu nerăbdare să văd ce ne rezervă viitorul”.

Citește și:

Remontada spectaculoasă de scor în Serie A. În minutul 72, scorul era 0-3, dar ce a urmat a fost fabulos » Un jucător dorit pe vremuri de FCSB a fost erou în prelungiri!
ITALIA
Remontada spectaculoasă de scor în Serie A. În minutul 72, scorul era 0-3, dar ce a urmat a fost fabulos » Un jucător dorit pe vremuri de FCSB a fost erou în prelungiri!
Al 7-lea campion în 67 de ani! Leo Messi, primul jucător care cucerește Balonul de Aur 2023 pentru titlul mondial după 17 ani
BALONUL DE AUR
Al 7-lea campion în 67 de ani! Leo Messi, primul jucător care cucerește Balonul de Aur 2023 pentru titlul mondial după 17 ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează