GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

A doua viaţă a lui Axinia II » "Am avut de ales între operaţie urgentă şi moarte"

Articol de GSP - Publicat vineri, 17 decembrie 2010 00:00

Gazeta Sporturilor a stat de vorbă cu Florin Axinia, fotbalistul din vremurile de aur ale Ceahlăului Piatra-Neamţ, cel care povesteşte cum a scăpat de un anevrism cerebral care l-a pus la pămînt din senin.

Fostul atacant al Ceahlăului, Florin Axinia, 36 de ani, şi-a început a doua viaţă după ce, în 2008, a trecut peste un atac cerebral care-i putea fi fatal.

Omul încă e marcat de problema de sănătate pe care a depăşit-o acum doi ani: "Dacă n-aş fi făcut sport, poate că n-am mai fi stat acum de vorbă"

22 septembrie 2008. E ziua în care viaţa lui Florin Axinia, fotbalistul retras în 2005, la doar 31 de ani, şi care tocmai pusese bazele unei şcoli de fotbal, s-a schimbat radical. "Eram acasă cu soţia mea, Mihaela, şi dintr-o dată am căzut. După ce am stat inconştient un sfert de oră am mers la spital. A doua zi am efectuat o tomografie şi am aflat verdictul medicilor".

"Nu realizasem ce păţisem"
Nemţeanul suferise un atac cerebral cauzat de un anevrism. I s-a spart un vas, iar sîngele i-a inundat creierul. "Foarte rar cei care păţesc asta rămîn conştienţi", spune el. Intervenţia chirurgicală era imperativă, dar "eu nu realizam ce păţisem. Încă mai credeam că îmi revin cu medicamente. Însă doctorii mi-au oferit două variante: «ori te operezi, ori mori!»".

La doi ani distanţă, Florin rememorează clipele critice. Vorbeşte însă cu nonşalanţă, de parcă spune povestea altcuiva. "Am fost transportat de urgenţă cu o ambulanţă la Iaşi. Aş fi putut merge în străinătate, dar n-aveam voie să zbor. Am stat opt ore în sala de operaţii!".

"Mulţi rămîn cu deficienţe"
Îşi întrerupe discursul. Priveşte lung către tribunele înzăpezite ale arenei din Piatra-Neamţ. "Regret că m-am lăsat atît de devreme, mi-ar fi plăcut să joc şi pe frumuseţea asta de stadion. Ştii, deşi sînt dreptaci, am dat mai multe goluri cu stîngul".

Coboară o treaptă şi reia firul poveştii: "Dacă amînam operaţia trei zile, eram gata! Am stat o lună în spital pentru recuperare. Făceam doar nişte injecţii zilnice. Din fericire, n-am rămas cu deficienţe de vorbit sau locomotorii, cum se întîmplă de obicei. Fotbalul m-a salvat, poate nu mai eram lîngă tine dacă n-aş fi fost sportiv de performanţă".

Dimineaţa la control, după-amiaza la tenis
Continuă: "În primele patru luni, aveam dureri insuportabile de cap. Nu treceau decît cu medicamente. Am primit interzis la efort un an, timp în care mai mult am stat la pat. După acea perioadă am fost la control, iar doctorul mi-a dat voie să fac din nou mişcare. Dimineaţa eram la Iaşi, iar după-amiază jucam tenis în Piatra".

Problemele de sănătate nu l-au dărîmat. S-a pus rapid pe picioare şi a continuat să antreneze. Pe una din grupele sale de copii a adus-o la Ceahlăul. "Trebuie să-i înveţi pe micuţi şi să meargă". Joacă minifotbal. "Dar n-am voie să dau cu capu'!". Şi vrea să urmeze şi şcoala federală de antrenori. Ia însă totul pas cu pas. Că doar "a doua mea viaţă abia a început!".

8 litri de sînge donaţi
Cînd au auzit de problemele lui Axinia, mulţi nemţeni au sărit în ajutor. "Doctorii au spus că au nevoie de sînge la clinica lor. Şi nu era vorba doar despre grupa lui Florin. Am dat anunţ, iar în ziua aceea am reuşit să strîngem opt litri de sînge", spune Gelu Crăcană, ofiţerul de presă al Ceahlăului.

"Voiam să mă bucur de viaţă, dar am divorţat"
La începutul anului, un alt necaz s-a abătut asupra lui Axinia. "M-a părăsit soţia mea cu care eram căsătorit de 15 ani. După toate problemele pe care le-am avut, aş fi vrut să mă bucur mai mult de viaţă, dar acum nu mai pot". Din cauza partajului, principala sursă de finanţare a şcolii de fotbal se află momentan în aer.

A "înfiat" doi copii
Cum el şi soţia sa nu puteau avea copii, Axinia a decis să aibă grijă de doi puşti fără posibilităţi de la grupa sa de juniori. "Locuiau cu noi, îi duceam la şcoală, le asiguram tot ce aveau nevoie. După ce m-am despărţit de soţie, unul dintre ei a mers să locuiască la mătuşa sa", spune fostul fotbalist. 

Fenta arbitrii cu apărătorile
Gelu Crăcană, ofiţerul de presă al Ceahlăului, îşi aminteşte: "Florin era singurul care nu avea apărători în timpul meciurilor. Nu dădea acelaşi randament cu ele. I le puneam, venea asistentul să bată cu fanionul peste tibii, iar apoi eu veneam prin spate şi i le dădeam jos".

În probe la Dortmund
Axinia şi-a amintit de un episod petrecut în '96. "Am dat probe timp de o săptămînă la Borussia Dortmund, viitoarea campioană a Europei. Ottmar Hitzfeld era mulţumit de mine, dar am înţeles că mi-au lipsit 10 centimetri să semnez cu ei". Fostul atacant are 1,69 metri înălţime, cît Lionel Messi.

Naşul "Pinalti": "Jucător emblematic!"
Gheorghe Ştefan, naşul de cununie al lui Axinia, spune despre acesta că "e cel mai bun fotbalist produs de Ceahlăul. Un jucător emblematic!". "Pinalti" îşi aminteşte şi despre problema de sănătate a finului: "Nu mi-a venit să cred! Am vorbit cu doctorul, am făcut tot posibilul să-l salvăm! Acum, chiar dacă a avut acel incident major, e un antrenor dedicat, iar după ce-şi face ucenicia, de ce nu?!, ar putea antrena chiar la Piatra-Neamţ".

"Doctorii mi-au zis că jumătate din cei cu anevrism mor, iar jumătate din cei care supravieţuiesc ori rămîn cu sechele, ori mor şi ei în primul an. Eu am trecut acest prag"
Florin Axinia

"Cînd mi-am văzut faţa după operaţie, m-am speriat. Îţi iau pielea de pe cap şi apoi ţi-o pun la loc. Doctorul mi-a zis că are pe CD procedura, dar nu vreau s-o văd!"
Florin Axinia

Ce este anevrismul cerebral
Doctorul Ziad Faiad de la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi explică modul în care împreună cu doctorul Ion Poeată l-au salvat pe Axinia: "Anevrismul e o umflătură pe un vas de sînge al creierului. Un procent de 3-5% din populaţia planetei are aşa ceva, mulţi mor fără să ştie că-l aveau. Cînd se rupe, trebuie operat. Jumătate din pacienţi decedează pe loc! Se efectuează o incizie de 8-10 centimetri de la frunte pînă la ureche şi este scos din circulaţie vasul afectat. Este una dintre cele mai complicate proceduri! Cei cu hemoragie masivă rămîn cu sechele".

Despre legenda "pinaltiurilor" de la Piatra
Axinia îşi aminteşte cum Ceahlăul a devenit echipa loviturilor de pedeapsă, motiv pentru care Gheorghe Ştefan a şi primit porecla de "Pinalti": "Primeam astfel de lovituri, dar n-au fost chiar atît de multe. Trebuiau să-i găsească şi naşului o poreclă. Marc obţinea mai multe penalty-uri, eu mai puţine. Dacă am păcălit vreodată vreun arbitru? Ce fotbalist n-a făcut-o?!".

C.V.
Florin Axinia
- Data naşterii: 28 ianuarie 1974
- Cluburi: Ceahlăul (1989-1997; 1998-2005), FC Naţional (1997-1998)
- Meciuri / goluri în Liga I: 315 / 105
- De 72 de ori căpitan al Ceahlăului
- A înscris golul calificării nemţenilor în turul III al Cupei Intertoto (2000), contra Mallorcăi (1-2 în tur , 3-1 în retur)

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (4)
alex_pedersen
alex_pedersen  •  17 Decembrie 2010, 20:48

legende ale ligii I, si acum nu ne luam dupa reusite ci doar prin constantza cu care a jucat....

medavoym
medavoym  •  17 Decembrie 2010, 15:13

Florine, Noi cei din Piatra Neamt nu te-am uitat! Sanatate multa! Viata frumoasa in continuare, si tot ce iti doresti! Ne-ai incantat atata si atatea meciuri... tin minte nenumarate goluri pe care le-ai marcat. Craciun Fericit! PS Imi pare tare bine ca ti-i revenit fara probleme! Ca jucator, ti-ai daruit vita forbalului. Asteptam sa revii ca antrenor la Ceahlaul! Cu determinarea ta, daca asta iti doresti cu adevarat, se va si intampla!

lupul-cel-rau
lupul-cel-rau  •  17 Decembrie 2010, 12:40

multa sanatate, florine!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează