GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SUPERREPORTAJ AMADORA

"Aş veni oricînd!"

Articol de - Publicat luni, 04 februarie 2008 00:00

Rui Duarte, unul dintre cei mai importanţi jucători ai Estrelei, explică de unde a apărut mirajul Europei de Est


Semedo a fost transferat de la Amadora la CFR Cluj acum un an şi jumătate, dar în lotul portughezilor mai există doar trei jucători care i-au fost coechipieri! Medicul Estrelei ni-l arată pe unul dintre ei. "Ăla mic, Rui Duarte, îi ştie cel mai bine pe Semedo, Tony şi Amoreirinha". Fundaşul dreapta de 28 de ani a vorbit după antrenament despre foştii lui colegi plecaţi să joace în România şi a mărturisit că şi el a avut ocazia să vină în Liga I, chiar iarna asta. L-au vrut Dinamo şi Pandurii, dar tratativele au picat. "În ultima clipă, nici nu ştiu de ce!", spune jucătorul, dezamăgit.

- Ştii că Semedo şi Tony sînt lideri în România şi au şanse mari să joace la vară în Liga Campionilor?
- (Rîde) Ştiu, ştiu, CFR Cluj e pe primul loc, cu 5 puncte avans faţă de Rapid Bucureşti. Am mulţi prieteni la Cluj, de-asta urmăresc cu atenţie campionatul. Să ştiţi că nu mă miră că or să aibă şansa să joace în Ligă, pentru că sînt fotbalişti buni. Mă bucur pentru ei, mai ales că aici n-ar fi avut cum să atingă acest nivel.


- De ce? Puteau să se fi transferat la Porto, Sporting sau Benfica, nu?

- Eee, vorbim de alt nivel! În Portugalia, în afară de astea trei, plus Guimaraes, restul echipelor pînă la Liga a doua, inclusiv, sînt foarte apropiate valoric. Dar între noi şi cluburile mari e diferenţă!


- Ai accepta să vii în România, dacă ai avea ofertă?
- Chiar am avut! (Rîde). Aş fi vrut să vin, normal!


- De ce îi atrage un campionat din Europa de Est pe jucătorii portughezi?
- Rusia şi România sînt campionate în care nivelul salariilor a crescut mult. Ăsta e un motiv, plus că e important, ca fotbalist, şi că ţi se oferă o nouă experienţă, îţi doreşti să evoluezi într-o competiţie în care să poţi lupta pentru titlu. Dar, din punctul meu de vedere, România e varianta cea mai bună. În Rusia au fost Maniche, Costinha, jucători foarte buni, care însă nu s-au simţit prea bine acolo, din cauza climei şi a faptului că puţini ruşi vorbesc engleză. Eu aş învăţa repede şi limba română, că nu e foarte diferită de portugheză, sînt cuvinte care se aseamănă.

Laude pentru Cesinha

Dauto Faquira, antrenorul Estrelei, i-a caracterizat pe Semedo şi pe Tony: "Primul aleargă bine şi are o tehnică bună, iar Tony e extrem de agresiv şi dinamic, chiar dacă nu excelează la caltăţile tehnice". Tehnicianul îl ştia şi pe Cesinha, care a jucat la Braga înainte de a veni la Rapid, vara trecută: "Cesar e un foarte bun fotbalist, era unul dintre cei mai rapizi şi mai tehnici atacanţi din Portugalia. Se descurcă bine la Rapid? Nu mă mir. Au făcut o achiziţie bună bucureştenii!".


Cum a luat Pandurii

Antrenorul Dauto Faquira a povestit cum a vîndut Estrela patru jucători la Pandurii în această iarnă: "Teixeira, tehnicianul de acolo, a lucrat şi la Amadora. Am vorbit cu el, mi-a zis că vrea întăriri de la noi, şi i-am cedat pe Yoni, Daniel şi Cardozo. După un amical în care i-am bătut cu 3-1, au fost impresionaţi de Fabio şi l-au luat şi pe el". Yoni e spaniol, iar ceilalţi trei sînt brazilieni.

"Salutaţi-i pe Tony şi Semedo!"
"Pe mine mă cheamă Verissimo, iar el e Paulo. Puteţi să ne faceţi o poză şi să i-o transmiteţi lui Tony sau lui Semedo?", au cerut doi oameni din staff-ul celor de la Amadora. "Noi sîntem cei mai buni prieteni ai lor", au explicat cei doi.

"E bine pentru Portugalia!"

Migraţia lusitanilor către Liga I nu-i îngrijorează pe portughezi, ba dimpotrivă. "La Amadora, politica e de a promova tineri permanent. Deci pentru club e bine să cedeze fobalişti, aşa le facem loc celor care vin din spate, iar banii obţinuţi îi folosim pentru celelalte departamente ale clubului. Spre exemplu, anul acesta am creat un departament medical foarte performant, cu mai mulţi angajaţi supervizaţi de un medic-şef şi am investit în tehnoclogia necesară", a explicat antrenorul Dauto.

Sînt de mîna a doua?
"Mi-a zis un prieten portughez că jucătorii aduşi de CFR Cluj sînt de mîna a doua", a spus la un moment dat Cornel Dinu, atacat imediat de şefii ardelenilor. Care e adevărul de fapt? "Tony şi Semedo sînt fotbalişti foarte buni, din punctul meu de vedere. Acum depinde şi la ce nivel ne raportăm. Clar erau utili la Estrela, dar la cluburile mari din Portugalia se ajunge foarte greu. Pe mine mă miră că Amoreirinha nu prea joacă la Cluj, pentru că la noi era un fundaş foarte bun, puternic", zice Dauto, tehnicianul de la Amadora.

Suburbia Lisabonei
Amadora e situată în regiunea Lisabona şi foloseşte, de fapt, aceleaşi mijloace de tran sport în comun din capitala Portugaliei, fiind o suburbie a oraşului. Localitatea în care joacă Estrela e unul dintre cele mai mici oraşe lusitane, cu o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi şi cu o densitate a populaţiei foarte mare, mulţi locuitori fiind emigranţi din Angola şi din Insula Capului Verde.

Cei mai buni jucători veniţi în ultimii ani în Liga I din campionatul Portugaliei

Jucătorul de unde a venit unde a ajuns cînd a venit
Carlos Boavista Porto Steaua iarna '05-'06
Semedo Estrela Amadora CFR Cluj vara 2006
Manuel Jose Boavista CFR Cluj vara 2006
Ricardo Cadu Boavista CFR Cluj vara 2006
Tony Estrela Amadora CFR Cluj iarna '06-07
Didy Pacos de Ferreira CFR Cluj iarna '06-07
Dani Pacos de Ferreira CFR Cluj iarna '06-07
Cesinha Sporting Braga Rapid vara 2007
Nuno Claro Pacos de Ferreira CFR Cluj vara 2007
Amoreirinha Benfica CFR Cluj vara 2007
M. Soares Uniao Leiria Pandurii iarna '07-'08
Anilton Sporting Braga Pandurii iarna '07-'08
Cardoso Estrela Amadora Pandurii iarna '07-'08
F. Nunes Estrela Amadora Pandurii iarna '07-'08

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează