GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL

Au fost odată 100.000...Remember despre recordul incredibil de asistenţă de pe vechiul "23 August"

FOTO: Arhiva Gazetei Sporturilor +4   FOTO
FOTO: Arhiva Gazetei Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 07 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 07 octombrie 2011 09:40

FRF oferă bilete gratis pentru a aduna măcar 15.000 de spectatori la meciul de diseară. Acum 26 de ani, cînd s-a înregistrat recordul de asistenţă pe vechiul “23 August”, oamenii stăteau şi pe pista de atletism!

Vremea superbă de primăvară şi faptul că meciurile nu s-au televizat au adus valurile de oameni la stadion

S-a întîmplat pe 16 martie 1985. Gradenele roase de ani ale lui " 23 August" au înghiţit în acea zi de sîmbătă 100.000 de oameni! Ziarele mai număraseră pînă atunci 90.000 de spectatori la meciul cu Grecia din '69, 1-1, care a însemnat calificarea la Mexico '70, 80.000 la victoriile cu Anglia, în '80 şi la cea cu Italia, pe 16 aprilie 1983, dar niciodată nu veniseră 100.000 de oameni la un meci de fotbal.

Hagi, Manea, Ţălnar, Orac
A fost un cuplaj interbucureştean, genul după care oftează Dumitru Dragomir astăzi, dar nici măcar unul cu Steaua - Dinamo. În "deschidere" s-a jucat Rapid - Steaua 0-2, iar meciul "vedetă", cum se spunea pe atunci, a fost Dinamo - Sportul 1-2. Nume mari peste tot. La Sportul, de exemplu, atacul a fost Mircea Sandu - Hagi. Steaua a aliniat formaţia care a uimit Europa peste un an şi un pic la Sevilla, cu o singură excepţie, Puşcaş. Rapidul îi avea pe Rada şi Nae Manea, iar la Dinamo mai "muşcau" Ţălnar, Augustin şi Orac. Antrenor era Cornel Dinu.

În acea sîmbătă, la Bucureşti a înflorit primăvara. Romania ieşise dintr-o iarnă grea, cu restricţionarea circulaţiei pentru maşinile "proprietate personală", aşa era termenul, şi cu prelungirea vacanţei pentru elevi. Aşa că soarele le-a făcut oamenilor cu ochiul, chemîndu-i la stadion. Şi a mai fost ceva: pentru prima dată după mulţi ani, cuplajul nu s-a transmis la tv! Doi factori au fost hotărîtori în această decizie: programul Televiziunii Române fusese restrîns la două ore pe zi, astfel ca populaţia să reducă la maximum consumul de energie, iar a doua zi erau programate alegeri pentru mandatele de deputaţi în Marea Adunare Naţională. Acesta e şi motivul pentru care etapa de Divizia A, a 4-a a returului, s-a disputat sîmbăta, şi nu duminica, aşa cum se întîmpla în România acelor ani.

Rămîn poveştile
La celebrul cuplaj, oamenii n-au mai avut loc în tribună şi au stat pe pista de atletism. Forţele de ordine nu s-au mai putut opune miilor de spectatori care continuau să vină şi după startul primului meci şi care văzuseră că partidele nu sînt televizate. La un moment dat, crainicul stadionului a început să facă apeluri disperate ca lumea să meargă acasă. "Meciurile sînt televizate", aproape implora el, la comanda mai-marilor din Miliţia Capitalei, îngroziţi de mulţimea care luase arena cu asalt.

Stadionul "23 August" nu mai este. Au rămas personajele, poveştile şi faptele incredibile care au învăluit ziua în care s-a fixat recordul de asistenţă pentru nişte meciuri de fotbal disputate la noi.

3 decembrie 2011 este data la care LPF vrea să programeze un cuplaj pe "Naţional Arena". În acea etapă, a 16-a, se vor juca meciurile Dinamo - Steaua şi Rapid - Sportul

"Cel mai haios era la cornere, ăla care executa trebuia mai întîi să discute cu oamenii: «Te rog frumos, dă-te mai în spate să îmi iau elan!»" - Marian Rada, Rapid

Rapid - Steaua 0-2
Au marcat Piţurcă (11), Balint (61)
Rapid: Toader - Marinescu, Cîrstea, M. Grigore (66 Armaşu), Bacoş - Agiu, Rada, Ion Ion (69 Sameş) - Damaschin II, Cioacă, Manea.
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint, T. Stoica, Boloni, Puşcaş (60 Majearu) - Lăcătuş, Piţurcă (77 Radu II).


Dinamo - Sportul Studenţesc 1-2
Au Marcat Zare (84) / Bozeşan (12), Coraş (15)
Dinamo: Moraru (18 Toma) - Ivan, Zare, Al. Nicolae, Stănescu - Rednic, Suciu, Dragnea - S. Răducanu (80 Ţălnar), Augustin, Orac
Sportul: Speriatu - M. Mihail, Cazan, Iorgulescu, Munteanu II - Şerbănică (59 Terheş), C. Pană, Băzeşan, Coraş - M. Sandu, Hagi (83. Fl. Grigore)

»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

"Anunţaţi că se televizează!", a ordonat Miliţia. Nimeni n-a plecat!

Speriaţi de afluenţa publicului, mai-marii din Miliţia Capitalei au încercat o diversiune, ordonînd celor de la staţia de amplificare să anunţe că meciurile sînt televizate. Degeaba


În 1985, Nicolae Stere era inginer la serviciul tehnic al IEABS, întreprinderea care se ocupa cu administrarea bazelor sportive din Bucureşti. Azi e şeful serviciului întreţinere la Complexul "Lia Manoliu". Despre cuplajul de acum 26 de ani ştie tot. În general ştie şi-şi aminteşte cam totul despre ce s-a întîmplat în parcul sportiv dintre Basarabiei şi Muncii în ultimii 30 de ani cel puţin.
De la fereastra biroului său se văd coloanele "Arenei Naţionale". Inginerul Stere se uită peste rama din termopan şi parcă vede zecile de mii de căciuli care curgeau spre "23 August" în acea sîmbătă cu soare al unei primăveri de demult.

"Ne-au pus să curăţăm şi pista"
"Domnule, a contat mult vremea. A fost o iarnă tare grea, după care a venit un week-end cu soare. Oricum, oamenii atunci nu aveau alternative. Mai mult, era şi primul cuplaj al anului". "Plus că nu s-a televizat", intervine reporterul. "Asta a fost! Dar staţi că mai avem pînă la televizare". E clar, Nicolae Stere are multe amintiri.

"Joi, cu două zile înainte de meciuri, am fost convocaţi la stadion să organizăm operaţiunea de curăţare a terenului. Am pus umărul cu toţii, ţin minte că am îndepărtat zăpada cu nişte plăci mari de tablă. Asta a fost joi, da? E, vineri, am primit ordin de la Traian Iliescu, şeful IEABS, să curăţăm şi pista de atletism de zăpadă! Vă daţi seama? Aproape am amuţit. Pe pistă erau munţi de zăpadă, din cea îndepărtată de pe teren! Dar te jucai atunci cu ordinele? Mobilizare generală şi hai să curăţăm şi pista! Dacă ar fi ştiut ei că oamenii vor sta şi pe pistă, o lăsau cu zăpada pe ea! Aşa însă, curăţînd şi pista, cei care n-au mai avut loc în tribune s-au înghesuit pînă la teren. Chiar aşa puteţi să scrieţi: curăţarea pistei a favorizat din plin acel record de public".

Povestea ordinului
Povestea continuă. "Cine a avut ideea de a anunţa că meciurile se transmit la tv?". Nicolae Stere are un aer misterios. "Ce idee, domne? A fost ordin. Crainicul stadionului se numea Ghega Teodor. «Nea Tedi» îi spuneam noi. Au venit de la miliţie, de la partid, mai ştiu eu de unde şi i-au ordonat să spună că se televizează. Dar stai că-ţi chem pe cineva care a stat în cabina de la stadion".
În birou intră un tip mai mărunt, cu mustaţă, genul care poate rezolva orice problemă. Se numeşte Aurel Andrei şi era pe atunci electronistul stadionului, omul care se ocupa cu sonorizarea şi cu afişajul tabelei de marcaj.

Are şi el o droaie de amintiri cu acel cuplaj de poveste. "Cabina în care am stat eu şi nea Tedi era în dreapta tribunei oficiale. Ne minunam amîndoi de puhoiul care năvălise la stadion. La un moment dat a venit un şef de la miliţie, de fapt şeful dispozitivului prezent pe «23 August», şi i-a spus să anunţe că meciurile se televizează. Nea Tedi n-a avut încotro. Dar anunţul n-a avut nici un efect. Lumea continua să vină. S-au strîns mii de oameni pe pistă, îmi amintesc şi acum cu umor cum se întorceau tuşierii cu faţa la public să nu sară careva pe ei dacă semnalizau ceva greşit", îşi aminteşte Aurel Andrei.

Anchetaţi la Miliţie şi pe linie de sindicat
Intervine Nicolae Stere. "Staţi, să aflaţi ce s-a întîmplat luni. A ieşit circ. Totuşi, după anunţul făcut la staţia de amplificare, au fost spectatori care s-au încumetat să plece. Afară însă, ei s-au intersectat cu cei care aşteptaseră să vadă dacă se televizează, primul meci începuse, dar nici vorbă de televizare, aşa că ei şi-au dat seama că era păcăleală. La un moment dat, s-a creat îmbulzeală. Cei care voiau să plece s-au întors, veneau şi cei care plecaseră de acasă, vă daţi seama, forţele de ordine erau reduse numeric fiindcă a doua zi era votare, au fost chiar discuţii dacă meciurile să se mai dispute!

Luni însă, ne-am trezit cu şeful de sindicat de la «Uzinele 23 August» care vroia să afle cine a anunţat că meciurile se transmit. Noi îi spuneam că a fost ordin de sus, el nu şi nu, dorea să ştie cine a dat ordinul. Spunea că avea nu ştiu cîte reclamaţii de la muncitorii care susţineau că au fost păcăliţi cu anunţul. Să ştiţi însă că a fost scandal mare. Directorul stadionului, Mihai Lambridis îl chema, a fost reţinut şi anchetat vreo două zile de Miliţie. A trebuit să explice cîte bilete s-au pus în vînzare, cîţi casieri au fost, de ce a putut intra atîta lume pe stadion şi tot felul de chestii din astea".


"Totdeauna cu mine în cabină stăteau doi securişti. Din cinci în cinci minute, mai ales la spectacolele omagiale, veneau şi ziceau: «Mustaţă, mai arată-ne o dată ce scrie pe tabelă». Le era frică să nu apară cine ştie ce mesaj"
Andrei Aurel, electronistul fostului stadion

Amintiri cu Nicu Ceauşescu
Andrei Aurel e o tolbă cu poveşti. Ne spune una cu Nicu Ceauşescu: "S-a făcut un spectacol din ăla omagial pe stadion la 35 de ani de la înfiinţarea UTC-ului. Nicu Ceauşescu era preşedintele UTC şi a cerut ca pe tabela veche să apară inscripţia «UTC - 35». Pe cea nouă, dinspre Muncii, urma să punem alte sloganuri. Problema era că pe tabela veche nu puteam scrie cu litere, era vai mama ei... M-a întrebat dacă pot să fac asta, iar eu i-am zis că găsesc eu o metodă. S-a încruntat şi mi-a răspuns: «Băi, mustaţă, la mine nu merge cu vrăjeala!». Vreo două nopţi am muncit la o schiţă prin care să întrerup alimentarea cu curent a unor becuri de pe tabelă, astfel încît să rămînă aprinse doar cele care formau respectiva inscripţie. Pînă la urmă am scos-o la liman".

»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Dumitru Graur: "Aprobarea pentru transmiterea meciurilor o dădea doar Elena Ceauşescu!"

Dumitru Graur îşi aminteşte de vremurile în care TVR dădea, din cînd, sport la "Telejurnal": un minut şi jumătate


La începutul anului 1985, Televiziunea Română şi-a scurtat programul. În cursul săptămînii, programul TVR era de numai două ore pe zi! De cele mai multe ori, ele conţineau emisiuni ideologico-educative, cîte un film artistic, românesc sau sovietic în cele mai multe cazuri, şi cele două ediţii ale "Telejurnalului", emisiunea de ştiri a acelor vremuri.

"Temporar", pînă în '89
În 1985, Dumitru Graur era de doi ani la TVR. Îşi aminteşte ca azi momentele de atunci. "Da, în acea iarnă programul s-a redus la două ore. Dramatic. Iniţial, s-a spus că doar temporar, pe perioada de iarnă, dar perioada asta s-a prelungit pînă în decembrie 1989. Erau chestii penibile. Redactorul-şef al Departamentului Actualităţi, căruia i se subordona şi «Sportul», era Ion Lavric. După ce nu s-au mai transmis meciuri din prima divizie, transmisiuni de la alte sporturi oricum căzuseră, ne mai rămăsese cîte un sfert de oră de sport la emisiunile de sîmbătă şi duminică, plus, din cînd în cînd, cîte o ştire-două, seara, la «Telejurnal». Venea cîteodată Lavric şi spunea: «Azi aveţi un minut şi jumătate în telejurnalul de la opt. Daţi ceva?", rememorează Dumitru Graur, azi preşedintele Asociaţiei Presei Sportive.

Sîmbăta şi duminica, zilele de care vorbeşte Graur, erau adevărate sărbători pentru TVR şi pentru telespectatori. Programul se "lăfăia" pe nu mai puţin de 5 ore! Se deschidea la 13:00 cu un Telex, apoi, vreme de două ore, rula un magazin intitulat "La sfîrşit de săptămînă", sîmbăta, respectiv "Album duminical". Se punea punct la ora 15:00, după care programul se relua la ora 19:00 pînă la 22:00. La 22, după "Hora Unirii" se dădea stingerea. Vorba aceea, ce-i prea mult strică.

Aprobări în ultimul moment
Dumitru Graur a plecat pe 16 martie 1985 spre fostul "23 August" ştiind că meciurile cuplajului de poveste nu se transmit, dar a sperat că poate, poate. "Multe partide din cupele europene au stat sub semnul întrebării. Ţin minte că la un meci al Craiovei am stat cu căştile pe urechi pînă a fluierat arbitrul startul partidei, neştiind dacă voi transmite sau nu. Procedura era următoarea: directorul TVR făcea o cerere la secretarul cu presa şi propaganda de la Comitetul Central al PCR să se televizeze, dar aprobarea venea direct de la Elena Ceauşescu.

Se întîmpla ca Elena Ceauşescu, «Cabinetul 2» cum i se zicea, să fie ocupată cu treburi mult mai arzătoare ale ţării, aşa că uneori aprobarea venea în ultimul moment. Aşa am crezut că va fi şi cu cuplajul acela. Am ajuns la stadion, am văzut carul de transmisie pe pistă şi am sperat, ca mai mereu, pînă în ultima clipă. E, de data asta, aprobarea n-a mai venit. Parcă văd şi acum puhoiul de lume care luase şi pista de atletism cu asalt, chiar făceam atunci comparaţie cu mulţimea care a asistat la inaugurarea stadionului «Wembley», văzusem cîndva imagini, cred că au fost atunci la Londra 145.000 de oameni", adaugă Graur.

"Am coborît spre masa presei şi, efectiv, n-aveai unde sta. Am dat să urc spre cabina de transmisie, la fel: imposibil" - Dumitru Graur, fost comentator TVR

3.800 de angajaţi avea în 1985 Televiziunea Română, inclusiv servicii de ceasornicărie, tîmplărie, croitorie şi formaţiune de pompieri. Acum, TVR are 3.300 de angajaţi

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO DE EXCEPŢIE DE LA MECIURILE DE PE "23 AUGUST"!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (114)
mosh_vishiniu
mosh_vishiniu  •  12 Noiembrie 2022, 15:12

Eu am mai asistat la un meci cu 105 000 de spectatori. "Meciul secolului" 1977, după cutremur, organizat în scop umanitar, pt sinistrații care-și pierduseră locuințle. Era vorba de un meci între echipa ziariștilor de atunci și cea a actorilor. Nu s-a ajuns să se joace, pt că după ce cântat Silviu Stănculescu dintr-o decapotabilă care circula pe pista de atlets,a intrat Amza Pelea care era pe scena de lemn din mijlocul terenului și a zis: băfrati-miu, bănuiesc că la atâta lume, sunt și olteni pe aici. Atât a trebuit! Au năvălit toți pe gazon, au coborât din tribune, că nu aveau loc, eram șipe pista de sus de tot (pe digul de pământ) pe vreo 6 m lățime, cred că s-au vândut 120 000 de bilete. A ieșit halimai mare, spectacolul s-a oprit, a intrat miliția cu câini, să-i gonească pe țărani, că nu se mai putea ține nici meciul. Pe unii îi scotea, intrau alții. S-a oprit totul, ni s-a spus să plecăm acasă și să revenim, că ne anunță ei când se reia. Dont call us, We call You, cum spune englezul. Nici până azi nu s-a mai reluat, sau poate a fost la secret a doua oară, ca să scape de fraierime! :)

ucluj2011
ucluj2011  •  11 Octombrie 2017, 18:33

Erau vremurile cînd din 80.000 de spectatori pe 23 August , cel puțin 50.000 erau rapidiști. Vremurile cînd pe Republicii Rapidul avea mai mulți spectatori în divizia B decît Steaua și Dinamo LA UN LOC în divizia A. Vremurile cînd Ghencea era plină NUMAI cînd Rapidul (în div. B ) juca pe Ghencea , în timp ce la Steaua - Craiova (de ex.) veneau 10-12 mii de oameni dintre care cîteva mii erau soldați în termen aduți la meci. Lucruri REALE , șucruri ADEVĂRATE pe care cei care cunosc fenomenul fotbal LE ȘTIU PREA BINE chiar dacă unora dintre ei le este greu să recunoască.

sylar_1923
sylar_1923  •  11 Octombrie 2011, 04:15
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Ca sa stii si tu, RAPID a jucat in B pe fostul Republicii cu 40 de mii de suporteri ! Daca voi retrogradati (unde de altfel va e locul la ce formatie bolsevica e super - SHTOAIA !!!), cati suporteri mai vin in conditiile in care ultima oara cand ati jucat in ghencea acasa au fost 2300 de fani :)). Voi va laudati ca sunteti cea mai iubita echipa din Romania bazandu-va pe toti taranii care va vad pe unde jucati voi pe la tara in momentul asta.

Vezi toate comentariile (114)
Comentează