GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  MUHAMMAD ALI SUFERĂ DE PARKINSON DIN 1984

FOTO&VIDEO A fost odată guralivul Ali » Marele Cassius Clay se topeşte pe zi ce trece. Boala Parkinson îl ucide!

Articol de - Publicat luni, 21 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2011 11:37

Nimic nu mai aduce aminte de cel mai faimos boxer al istoriei. La aproape 70 de ani, Cassius Clay, alias Muhamad Ali, e o imagine a tristeţii. Şi zvonul că sfîrşitul nu este departe a reapărut


Joe Frazier s-a stins de nici două săptămîni, răpus de un cancer galopant la 67 de ani. Iar Muhammad Ali, care va împlini 70 pe 17 ianuarie, se stinge şi el cu fiecare zi ce trece. Efectele sindromului Parkinson l-au devastat în 27 de ani chinuitori pe cel mai iubit sportiv al planetei.

Un om epuizat

Luni, cînd a plecat de la funeraliile lui Smokin’ Joe, la Philadelphia, Ali nu semăna deloc cu acel Muhammad care cucerea lumea boxului. "Zbor ca un fluture, înţep ca o albină", îşi anunţa el de pe corzi stilul inimitabil în anii ’70, speriindu-şi rivalii cu gura lui bogată şi urlînd: "Eu sînt cel mai mare!". Atunci era sănătos, în plină forţă.

Astăzi, cel considerat de prestigioasa publicaţie Ring Magazine drept "cel mai bun dintre cei mai buni" şi ales de Sports Illustrated şi BBC "sportivul secolului" este un om epuizat. De-abia mai vorbeşte, corpul tremură înfiorător, mîinile se scutură necontrolat, înaintează cu greu, chiar şi susţinut de cineva. Are faţa căzută, fără expresie, cu privirea pierdută într-un abis din care revine cu greu. O umbră. O imagine şocantă.

"Boala s-a agravat"

Şi zvonul că nu ar mai avea mult de trăit a reapărut în Statele Unite. "Boala lui s-a agravat", s-a observat, reamintindu-se că "Parkinson, o maladie degenerativă ce distruge progresiv neuronii, poate fi fatală, pe acest organism foarte slăbit, în combinaţie cu o altă afecţiune, gen pneumonia".

De mai multe ori, în ultimii ani, s-a speculat asupra sănătăţii lui extrem de precare. De fiecare dată, Lonnie, cea de-a patra soţie, cu care este împreună din 1986, a negat: "Muhammad e bine. Starea lui nu s-a înrăutăţit, aşa cum susţin toţi, nu e pe moarte". Cu cîţiva ani în urmă, chiar Laila, una dintre fetele sale dintr-o altă căsătorie, a tras alarma: "Ceva s-a schimbat la tata în rău". Acum, pare şi mai schimbat.

"Boxul a apăsat pe trăgaci"

Cum a ajuns Ali aici? Boxul i-a cauzat totul? Răspunsul majorităţii specialiştilor a fost "da". Luna trecută, o altă fiică a legendarului campion din Louisville, Rasheda, dezvăluia: "Un studiu realizat de Universitatea Florida a confirmat că, la Parkinson, ADN-ul are arma, iar mediul în care trăieşti apasă pe trăgaci. La tata, boxul a apăsat pe trăgaci!". Medicii americani au văzut o relaţie clară cauză-efect în cazul său. Testele făcute după diagnostic, în 1984, au reliefat mai multe leziuni la nivelul creierului, toate legate de box. "Care au fost exacerbate de desele lovituri primite în cap", au afirmat doctorii la acea vreme.

"La început, era foarte speriat"

Cum a reacţionat Ali în faţa propriei drame? "La început, era foarte speriat. Toţi eram. La mijlocul anilor ’80 nu exista nimic. Nu erau resurse, nu erau clinici, nu erau medicamente speciale. Se ştia doar că sindromul Parkinson nu are leac, ceea ce nu s-a schimbat nici acum. Numai că tratamentele apărute întîrzie evoluţia bolii", povesteşte aceeaşi Rasheda. "După ce şi-a învins teama, tata a ieşit în public, zicînd: «Acesta sînt eu». Deşi i-a fost mare ruşine la început. Tocmai el, cel cu gura mare, să nu poată vorbi normal?".

Semn către George Bush: "Eşti nebun?"

În anii ce au urmat, Ali şi-a regăsit pofta de viaţă, dedicîndu-se luptei împotriva maladiei. A creat o Fundaţie caritabilă, a deschis mai multe clinici în SUA şi a strîns peste o sută de milioane de dolari în campanii purtate în lumea largă. În acelaşi timp, încerca să nu arate cît suferea. Zîmbetul, glumele sale îl ajutau să lase impresia că se simte bine.

La un interviu, reporterul i-a spus că lipsa expresiei faciale e vizibilă. A reacţionat instantaneu, rînjind, pentru a-i dovedi contrariul.
La reclama unei campanii, alături de Michael J. Fox, şi el atins de Parkinson, a simulat că îl loveşte pe actorul american, aruncîndu-l afară din cadru. Apoi, comentariul: "Sînt încă rău! Vă rog, nu mă faceţi să revin!".

Şi mai tîrziu, în 2005, cînd George W. Bush i-a oferit Medalia Libertăţii la Casa Albă, preşedintele i-a arătat pumnul, făcîndu-i cu ochiul, ca şi cum i-ar fi spus: "Te provoc la un meci!". Chiar şi mişcîndu-se greu, Muhammad tot i-a dat replica. A dus mîna la tîmplă, învîrtind-o dintr-o parte în alta. Adică "trebuie să fii nebun să te gîndeşti la un meci cu mine, în orice situaţie aş fi".

Ultima speranţă

Numai că de atunci au mai trecut 6 ani. Şase ani în care boala a avansat, măcinîndu-i constant trupul şi mintea. Nu şi sufletul. Tremurînd, Ali mai atacă o zi. Cu speranţa că nu va fi ultima.


56 de victorii (37 KO) a avut Muhammad Ali în 61 de meciuri; a pierdut doar de 5 ori

80 de milioane de dolari a costat muzeul dedicat lui (Muhammad Ali Center) la Louisville, Kentucky: are 6 etaje şi 8.988 de metri pătraţi)

300.000 de oameni sînt anual diagnosticaţi cu Parkinson în lumea întreagă

100 de milioane de dolari este suma strînsă de Fundaţia Muhammad Ali în beneficiul luptei împotriva bolii Parkinson

"Îl admir pe Muhammad Ali, cel care şi-a păstrat extraordinara legătură cu oamenii, deşi discursul lui s-a înmuiat, iar mişcările au devenit tot mai lente o dată cu agravarea bolii Parkinson" - Barack Obama, preşedintele SUA

Vezi mai jos o galerie foto din viaţa celui mai mare boxer al tuturor timpurilor, dar şi imagini video de la una dintre cele mai frumoase lupte din ring


CE ESTE PARKINSON: Fatală în combinaţie cu altă boală

Parkinson, maladie neurologică descoperită de chirurgul englez James Parkinson în 1817, este incurabilă, degenerativă, cauzată de distrugerea lentă şi progresivă a celulelor nervoase din substanţa neagră care produc dopamină: un neurotransmiţător responsabil cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările normal. Semnele principale (vîrsta medie de apariţie de bolii este de 57 de ani) sînt tremurul corpului, rigiditatea musculară, bradikinezia (mişcări lente sau întîrziate) şi pierderea reflexelor posturale (tulburări de echilibru şi de coordonare). Afecţiunea evoluează lent şi majoritatea pacienţilor trăiesc multă vreme după stabilirea diagnosticului, tratamentele diminuînd simptomele. Totuşi, rata mortalitatii este ridicata din pricina tendintei de a face infarct, pneumonie, infecţii ale tractului urinar si diferite alte boli pe care bolnavul le poate contracta din cauza sindromului Parkinson.

"Sînt iubit pretutindeni, pentru că Dumnezeu îi apropie pe oameni de mine. Boala m-a făcut şi mai faimos. Atîţia oameni mari au suferit de Parkinson, inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea" - Muhammad Ali, boxerul secolului

 


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
1026125734066132
Tudor Seremi  •  24 Mai 2015, 22:48

nu indrazniti sa vb despre Ali,nu in circumstantele in care viata marii majoritati este in bar,la colt de bloc sau pe facebook...oml e o legenda,e un pacifist,e un idol ptr milioane,nici macar nmele nu meritati sa i-l pronuntati....pace

infos
infos  •  21 Noiembrie 2011, 18:50
Postat de wwerko80 pe 21 Noiembrie 2011, 14:24

Pai asta a zis ca il bate si pe Dumnezeu. Iauitel acum, dabea mai misca. Naiv saracu, daca batea cativa oameni in ring, credea ca are lumea la picioare. Ce face prostia din om...

omu a fost spiritual dar e greu cand nu ai carte in Romania sa-i intelegi vorbele, generatia actuala traiti din visuri etnobotanice, manele si mahala! Mai bine te-ai abtine pentru ca mazgalesti pe aici memoria unor oameni ce-au oferit ceva omenirii si-au ghidat generatii spre teluri mai nobile.

wwerko80
wwerko80  •  21 Noiembrie 2011, 14:24

Pai asta a zis ca il bate si pe Dumnezeu. Iauitel acum, dabea mai misca. Naiv saracu, daca batea cativa oameni in ring, credea ca are lumea la picioare. Ce face prostia din om...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close