GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GSP SPECIAL

Gazeta a dezlegat o enigmă veche de 25 de ani » Copilul e Matincă!

Articol de GSP - Publicat luni, 31 ianuarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 12 aprilie 2011 02:04

UPDATE / Secvenţele video care au ajutat la identificarea copilului provin din carul de reportaj al televiziunii şi au fost considerate pierdute după '90, dar Gazeta le are. Click aici pentru a vedea imagini nedifuzate! (video)


În aprilie '86, o imagine făcea înconjurul lumii. Piţurcă marca al treilea gol al returului cu Anderlecht, care o califica pe Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni, cîştigată la Sevilla, iar apoi era îmbrăţişat în plasă de un puşti.

Copilul avea 12 ani atunci, era junior al Stelei şi avea să devină internaţional de tineret şi un bun fotbalist de Divizia A la Progresul sau Jiul Petroşani.


După 25 de ani, cei doi foşti fotbalişti, protagoniştii uneia dintre imaginile memorabile din istoria roş-albaştrilor, s-au reîntîlnit ieri

UPDATE / Secvenţele video care au ajutat la identificarea copilului provin din carul de reportaj al televiziunii şi au fost considerate pierdute după '90, dar Gazeta le are. Click aici pentru a vedea imagini nedifuzate! (video)

În aprilie '86, o imagine făcea înconjurul lumii. Piţurcă marca al treilea gol al returului cu Anderlecht, care o califica pe Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni, cîştigată la Sevilla, iar apoi era îmbrăţişat în plasă de un puşti.

Copilul avea 12 ani atunci, era junior al Stelei şi avea să devină internaţional de tineret şi un bun fotbalist de Divizia A la Progresul sau Jiul Petroşani.

După 25 de ani, cei doi foşti fotbalişti, protagoniştii uneia dintre imaginile memorabile din istoria roş-albaştrilor, s-au reîntîlnit ieri


16 aprile 1986. Arena din Ghencea fremăta, plină ochi. Steaua întîlnea una dintre cele mai puternice echipe ale momentului, Anderlecht, în returul semifinalelor Cupei Campionilor. "Viteziştii" aveau de remontat handicapul golului lui Scifo, lob peste Duckadam, prin care belgienii se impuseseră în prima manşă.

Elevii lui Ienei i-au luat tare pe adversari. În minutul 4, Victor Piţurcă anula avantajul lui Anderlecht. Balint urca scorul la 2-0 după alte 19 minute şi acelaşi Piţurcă avea să închidă tabela: centrare Lăcătuş, atacantul a urmărit mingea deviată de un adversar şi a înscris cu capul (71). Stadionul era în delir. Din inerţie, Piţi a intrat în plasă. Primul care a sărit să-l îmbrăţişeze pe atacant a fost chiar unul dintre copiii de mingi, jucător la grupa lui Lajos Sătmăreanu. A rămas una dintre imaginile care au făcut înconjurul lumii. Cine era puştiul? Pentru 25 de ani a rămas un secret.

Piciul a ajuns jucător
Pe atunci, copilul avea 12 ani şi visa ca într-o zi să ajungă fotbalist. Şi a reuşit. Este vorba despre Vasile Matincă, fostul atacant de la Dacia Unirea Brăila, FC Naţional, Jiul Petroşani şi Poli Iaşi, în anii 1992-2003. A adunat peste 100 de partide în primul eşalon, unde a marcat 18 goluri. A fost şi internaţional, ajungînd să evolueze pînă la nivelul reprezentativei de tineret, în generaţia lui Adrian Ilie, Filipescu, Prodan.


"Pentru mine a fost fantastic. Ne uitam la jucătorii Stelei ca la nişte zei. Ce n-am fi dat să-i putem atinge. Mi-am împlinit un vis atunci"
Vasile Matincă, fost fotbalist

Surpriză totală pentru Piţurcă
De atunci, Matincă a evitat să spună public că el a fost puştiul care îl îmbrăţişase pe Piţurcă la meciul cu Anderlecht. "N-am căutat niciodată genul ăsta de publicitate", mărturiseşte el. A rămas un secret chiar şi pentru Victor Piţurcă. Pînă ieri, cînd, la iniţiativa Gazetei, cei doi s-au reîntîlnit. "Cine e băiatul? El e puştiul de atunci?", a întrebat Piţi. "Da, eu sînt, nea Piţi! Fostul fotbalist Vasile Matincă", a venit răspunsul. Pe chipul fostului selecţioner se putea citi mirarea. După atîţia ani aflase cine era puştiul care îl îmbrăţişase prin plasă atunci, cu Anderlecht.


"Îmi amintesc de acele clipe. A sărit un puşti pe mine, prin plasă, dar niciodată n-am ştiut cine era. Normal că-l cunosc pe Matincă jucătorul, dar abia acum aflu că el a fost acel copil"
Victor Piţurcă, fost internaţional


Vasile Matincă (36 de ani) rememorează momentele din meciul cu Anderlecht

"Voiam să apar la televizor!"

Fostul copil de mingi din Ghencea recunoaşte că la fiecare meci îşi alegea poziţia astfel încît "să mă vadă familia şi prietenii, să se ştie că sînt fotbalist la Steaua"

Vasile Matincă a făcut parte pentru doi ani din grupa de copii '74, antrenaţi de Lajos Sătmăreanu. "Noi am fost copii de mingi la toată campania Stelei din '86. Eu eram mai cu tupeu, îmi alegeam locurile unde se petrecea acţiunea, unde se filma, să mă vadă familia, prietenii. Îmi amintesc că la meciuri ne dădeau nişte treninguri verzi, cu trei dungi galbene. Nu erau Adidas, dar erau bune", rememorează Matincă.

"M-a luat valul şi am sărit pe nea Piţi!"
După 25 de ani, Matincă povesteşte în premieră ce s-a petrecut la meciul cu Anderlecht: "A fost ceva special atunci. Cînd am intrat noi pe teren, lumea a crezut că sînt seniorii. Au început uralele. Vă daţi seama ce emoţionaţi eram noi, nişte copii de 12 ani. Eu, ca de obicei, m-am dus în spatele porţii de la galerie. Cînd a dat nea Piţi al treilea gol, n-am mai rezistat. M-a luat valul. Iubeam fotbalul, îi iubeam pe jucătorii Stelei de atunci. Ce jucători erau! Şi am sărit pe el, pînă să vină Iovan, Bălan, Bumbescu şi ceilalţi".

"După ce l-am îmbrăţişat prin plasă, am fugit, am ocolit poarta, şi am mai sărit încă o dată pe nea Piţi, acolo, pe gazon. Eram mîndru să fiu liîngă asemenea fotbalişti"
Vasile Matincă

A "intrat" şi în echipă
La sfîrşitul jocului, cînd pe tabelă era afişat scorul final, Steaua-Anderlecht 3-0, şi celebrul mesaj "Notre respect Anderlecht", roş-albaştrii au făcut o poză de grup. Vasile Matincă apare şi acolo, în rîndul de sus, lîngă Duckadam. "V-am spus că aveam tupeu. Am profitat de entiziasmul general şi m-am băgat şi eu în poză. Am pus mîna pe umărul lui Duckadam. Nu m-a gonit nimeni, aşa că am rămas în istorie", îşi aminteşte amuzat Matincă.

"Eram vedetă în cartier, cînd am apărut în ziare. La magazinul Stelei era poza cînd l-am luat în braţe pe nea Piţi prin plasă. Mergeam acolo cu prietenii, să mă dau mare"
Vasile Matincă

"Matincă era un fotbalist bun de mic. Avea personalitate, tupeu. Nu l-am certat atunci că a sărit pe Piţi sau că s-a pozat cu echipa. Ştiam ce mult înseamnă pentru un copil aşa ceva"
Lajos Sătmăreanu, antrenorul lui Matincă la copiii Stelei

Lăcătuş l-a adus în Ghencea
Puştiul din Pantilimon a început fotbalul la Mecanică Fină. La Steaua a ajuns printr-o întîmplare: 'Aveam un unchi care lucra la o benzinărie, lîngă Favorit. Acolo veneau mereu jucătorii Stelei să alimenteze maşinile. Ştiţi cum era pe vremea lui Ceauşescu. Unchiul le mai făcea rost de benzină pe sub mînă. Într-o zi, i-a povestit lui Lăcătuş despre mine şi l-a rugat să mă ducă la Steaua. Cu Lăcă de mînă m-am dus la grupa lui Petre Mihai. Am trecut proba de joc, dar fiindcă eram mai mic cu doi ani, m-au dat la grupa lui Lajos Sătmăreanu", povesteşte Matincă. Peste ani, în '97, l-a avut adversar pe Lăcătuş, într-un meci Steaua-Jiul Petroşani, 6-2, în Ghencea. Matincă îşi aminteşte că "au avut 2-0 şi i-am egalat. Erau nervoşi. Lăcătuş chiar m-a alergat pe teren, că eram cam tare în gură".

"Prima dată mi-am rupt genunchiul la Iaşi. Am stat într-un club de noapte pînă la 4 dimineaţă şi apoi m-am dus la antrenament. O spun, poate învaţă cineva din greşelile mele"
Vasile Matincă

N-a jucat niciodată la seniorii Stelei
După doi ani petrecuţi la grupele de copii din Ghencea, cei de la Mecanică Fină n-au vrut să-i dea dezlegare şi Matincă a fost nevoit să revină la primul său club. De acolo a ajuns la Dacia Brăila, unde a debutat în primul eşalon la 17 ani. N-a apucat să joace la seniorii Stelei. A avut o ocazie: "Discutasem cu preşedintele de atunci, cu Marcel Puşcaş, Tică Dănilescu a fost de acord, dar nu s-au înteles cluburile. Urma să ajung la Steaua la schimb cu Cristi Puşcaş". A evoluat la toate loturile naţionale, inclusiv la cel de tineret. "E şi vina mea, mi-a cam plăcut distracţiile şi asta m-a costat să ajung mai sus", recunoaşte Matincă.

"Nu sînt un model. M-am cam certat cu toţi. Eram rebel, gen Mutu, Lupu. Îmi pare rău că n-am ajuns să joc la echipa naţională mare. M-am maturizat tîrziu, după 30 de ani"
Vasile Matincă

Veşti proaste cu Sătmăreanu
În acest week-end, Matincă i-a făcut o vizită în Ghencea fostului său antrenor, Lajos Sătmăreanu (66 de ani). Întîlnirea a fost emoţionantă. A aflat însă că tehnicianul tocmai primise preaviz pentru a pleca de la Steaua. "Ce ironie! Vin şi eu să-l văd după atîţia ani şi aflu că Steaua îl dă afară. Păcat că se întîmplă asta", spunea Matincă. (Cristian Otopeanu)

Are o firmă de construcţii
De cîţiva ani, Matică are o firmă de construcţii şi o mică şcoală de fotbal, "Mati Sport". E schimbat. Nu mai e rebelul de altădată. "Încă merge treaba cu construcţiile, nu mă plîng", spune el. Are doi copii, Daniel Roberto (13 ani), care joacă fotbal la şcoala sa, şi o fetiţă, Vanesa Andrea (9 luni). E mîndru de fiul său: "Are calităţi, vede jocul şi e mai cuminte decît mine. Au vrut să-l ia la Steaua şi la Dinamo, dar nu l-am lăsat. La echipele mari e bine să te duci mai tîrziu, cînd eşti copt".

CARTE DE VIZITĂ

Vasile Matincă
Vîrsta: 36 de ani
Debut în Liga 1: 16.08.1992, Electroputere - Dacia Unirea Brăila 1-0
A jucat la: Dacia Unirea Brăila (1992-1994), FC Naţional (1994-1995), Jiul (1996-1998), VAC Samsung (1998), Poli Iasi (1998-2003)
Meciuri/goluri în Liga 1: 114/18
A jucat 30 de meciuri la echipa naţională de tineret

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (41)
vasyy.fcsb96
vasyy.fcsb96  •  30 Ianuarie 2013, 00:25

Vasile Matinca este nașul meu si ma mandresc cu asta :) degeaba comentati voi ca pun pariu ca daca ati incerca sa faceti ce a facut el nu veti reusi niciodata ! ;)

 •  30 Ianuarie 2013, 00:12

Vasile Matinca este nașul meu si ma mandresc cu asta :) degeaba comentati voi ca pun pariu ca daca ati incerca sa faceti ce a facut el nu veti reusi niciodata ! ;)

vandersaar
vandersaar  •  24 Iunie 2011, 20:25
Postat de zidannr1 pe 31 Ianuarie 2011, 23:48

MAMA MAMA ce mi-e dat sa aud Rapidistii urmasii legionarilor :))) Bai putzoiule voi sunteti infiintati de internationala socialista , de muncitorii comunisti de la atelierel Grivita nu de legionari :)) Cat analfabetism si lipsa de cunoastere:)))

Bai copil de 12 ani, dupa ce ai fost nascut(pt alocatia de stat) ai auzit acum ceva vreme, si tu o falsa stire de la un "ziarist" ahtit, cum ca Rapidul juca cu nu stiu ce emblema pe tricou, si ca a fost infiintata de aia care defapt v-au infiintat pe voi si pe cealalta echipa, care impreuna trebuia sa sfarsiti odata cu raposatul. Pai voi???? voi aveti curajul sa vorbiti de asa ceva, ar trebui.. da n-ar trebui nimic, pt ca voi ca marea masa de oameni din romania sunteti foarte labili si usor influentabili, neavand nici macar educatia de acasa, nu mai vorbesc de scoala sau altele..

Vezi toate comentariile (41)
Comentează