GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  

IMAGINI FABULOASE > Cuplaj de poveste, cu 100.000 de oameni în tribune

Tusierul abia poate alerga pe margine +5   FOTO
Tusierul abia poate alerga pe margine

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 februarie 2011 12:01

În '85, pe fostul "23 August", Rapid-Steaua 0-2 şi Dinamo-Sportul 1-2 s-au disputat cu oamenii stînd pe pista de atletism, lipiţi de linia de aut

100.000. O sută de mii de oameni pe un stadion! Vă închipuiţi aşa ceva? Practic, de două ori mai mulţi decît vor fi în august, la România - Argentina. S-a întîmplat pe 16 martie 1985, la cel mai neobişnuit cuplaj din istoria fotbalului românesc, jucat pe fostul "23 August". Cum s-a ajuns la acest "incident" de neconceput pentru România condusă de Ceauşescu?

Mai mulţi dintre oamenii care au fost atunci pe stadion îşi amintesc: "Toată săptămîna nu s-a ştiut dacă se televizează cele două meciuri, Rapid - Steaua şi Dinamo - Sportul. Iar în ultima clipă s-a aflat că TVR nu face transmisia. O mulţime de microbişti, mai ales din zona stadionului, au decis să plece către arenă".

Constantin Guţă, unul dintre membrii galeriei dinamoviste de atunci, povesteşte: "Pe lîngă cei care aveau oricum bilete, au venit oamenii nervoşi că nu se televizează cuplajul. Cum s-a intrat cu mult peste capacitatea stadionului? Simplu, cu 10-15 lei puşi în palma oamenilor de ordine de la porţi".

"Plecaţi, se televizează!"
Cînd miliţienii au realizat ce se întîmplă, cît puhoi de lume e în stadion şi că se poate petrece o nenorocire, au recurs la o stratagemă. "Plecaţi acasă, se dă meciul la televizor!", s-a anunţat la staţia de amplificare. În scurt timp, oamenii au aflat că sînt păcăliţi, carul de reportaj al TVR-ului doar înregistra partidele, şi au rămas pe loc. "Cînd nu au mai încăput pur şi simplu în tribune, au început să urce pe stîlpii de nocturnă şi pe clădirea tribunei oficiale. Pentru a nu se întîmpla o nenorocire, au fost lăsaţi să intre pe pista de atletism", rememorează martori oculari.

Şumudică din galeria Rapidului
Marius Şumudică îşi aminteşte că a fost unul dintre spectatorii celebrului cuplaj. "Stăteam la tribuna a doua, în galeria Rapidului, cu prietenii din cartier. La un moment dat, ţin minte, nu mai atingeam pămîntul, stăteam suspendat între oamenii din stînga şi din dreapta, atît de aglomerat era". Pe-atunci era fotbalist la juniorii Sportului Studenţesc.

Fără incidente
Oamenii care au povestit pentru www.gsp.ro întîmplări de la acel cuplaj nu îşi amintesc să fi existat incidente. "Pe atunci, sectoarele suporterilor nu erau izolate de jandarmi, pentru că nu se întîmplau violenţele de acum", spune rapidistul Marian Rada, prezent atunci pe teren. "Miliţia nu ne-a zis nimic special, s-au jucat meciurile şi gata. Ciudat a fost că ieşisem pe teren, cînd am ajuns la stadion, să vedem Rapid-Steaua, şi nu aveam unde să stăm, ne-au adus o bancă pe pistă", îşi aminteşte şi dinamovistul Ioan Andone.

"Rîdeam de Rednic că avea o jenă să bată aut de lîngă oameni. Pe partea cealaltă, bietul Stănescu-Babadag era mai tupeist"
Ioan Andone, Dinamo


Rapid - Steaua 0-2
Au marcat Piţurcă (11), Balint (61)
Rapid: Toader - Marinescu, Cîrstea, M. Grigore (66 Armaşu), Bacoş - Agiu, Rada, Ion Ion (69 Sameş) - Damaschin II, Cioacă, Manea.
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint, T. Stoica, Boloni, Puşcaş (60 Majearu) - Lăcătuş, Piţurcă (77 Radu II).


Dinamo - Sportul Studenţesc 1-2
Au Marcat Zare (84) / Bozeşan (12), Coraş (15)
Dinamo: Moraru (18 Toma) - Ivan, Zare, Al. Nicolae, Stănescu - Rednic, Suciu, Dragnea - S. Răducanu (80 Ţălnar), Augustin, Orac
Sportul: Speriatu - M. Mihail, Cazan, Iorgulescu, Munteanu II - Şerbănică (59 Terheş), C. Pană, Băzeşan, Coraş - M. Sandu, Hagi (83. Fl. Grigore)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
alenb
alenb  •  25 Februarie 2011, 11:28

din aia erau 300 mii de suporteri ai rapidului :))

butch_cassidy
butch_cassidy  •  23 Februarie 2011, 05:59
Postat de rapidist29 pe 22 Februarie 2011, 11:27

bineinteles ca mas califar este pe langa fenomen...dar ce au uitat sa specifice cei de la gsp este ca din 100000 de oameni, 70000 erau suporterii rapidului

Mai baiatu ! Mai intii trebuie sa fi bucurestean si apoi sa iti di cu parerea ze.vzecule ....Din 100000 de mii 55000 erau stelisti, 35000 dinamovisti iar restul doar restul.

redmantovano
redmantovano  •  22 Februarie 2011, 14:34
Postat de rapidist29 pe 22 Februarie 2011, 11:27

bineinteles ca mas califar este pe langa fenomen...dar ce au uitat sa specifice cei de la gsp este ca din 100000 de oameni, 70000 erau suporterii rapidului

70mii rapidisti?!...stimabile,bati campii!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează