GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GSP SPECIAL

Osasuna înfruntă FIFA şi federaţia spaniolă pentru un puşti român » Talentul încătuşat

Articol de - Publicat joi, 30 decembrie 2010 00:00

La 14 ani, Bogdan Burlă a fost descoperit de clubul iberic, care îl vrea neapărat. Dar nu poate să-l legitimeze deocamdată. Un calvar juridic îl împiedică!

Copilul e plin de calităţi. "Un stîngaci care îţi ascunde balonul", aşa îl prezintă foştii şi actualii antrenori. Iar tatăl se mîndreşte: "Se lipeşte mingea de el, nu altceva. Şi nici cînd iese de pe teren nu o abandonează. Toată ziua, minge, minge, minge". Cînd avea 11 ani, a fost ales cel mai bun jucător la Atletico Arad, un centru de juniori cu zece grupe de vîrstă. Acum, Bogdan Burlă (foto) are 14 şi e deja în altă lume.

Descoperit cînd juca pe stradă!
"Am doi fraţi în Spania şi ne-am gîndit, eu şi soţia mea, că acolo ar avea mai multe şanse", povesteşte părintele. Zis şi făcut. Peste noapte, vara trecută, Bogdan a ajuns la Logrono, nu departe de Navarra. Una dintre rudele tatălui i-a devenit tutore, iar el a început şcoala printre iberici. Doar că, "într-o zi, pe cînd bătea mingea pe stradă, un oficial al Osasunei, locul 15 în Primera, a fost frapat de talentul său", dezvăluie Siso Santolaya, impresarul său spaniol. Şi de la unchiul care deţine un restaurant a ajuns în Pamplona, la Academia roş-negrilor. Casă, masă, carte şi fotbal la cadeţi U15. Totul era pregătit pentru
el.

Interdicţia FIFA
Atunci a apărut un scurtcircuit. "FIFA interzice ca un copil străin mai mic de 16 ani să fie înregistrat la o echipă", afirmă Santolaya. Motivul: părinţii săi nu locuiesc şi nu muncesc în Spania! Legea care cerea doar ca tutorele să stea în Peninsula Iberică nu mai e valabilă din 2009. "De aici, şi refuzul federaţiei de la Madrid de a confirma legitimaţia micului român, care i-ar permite să iasă la lumină şi în meciuri oficiale. De patru luni, Bogdan se pregăteşte şi joacă doar în turnee amicale". Chiar dacă forul regional din Navarra îl acceptă ca sportiv, la nivel naţional răspunsul este "nu".

Şansa lui Bogdan
Există totuşi o soluţie, afirmă agentul: "Am găsit o portiţă şi vrem să profităm de ea. Pentru a promova copiii, baza sportului, la nivel şcolar, un decret dă posibilitatea tuturor jucătorilor înscrişi la şcoală şi rezidenţi în regiunea de unde este echipa, Navarra pentru Osasuna, să aparţină de un club sportiv". Şi Santolaya anunţă: "Avem avocaţi buni. Împreună cu Osasuna, îl ajutăm pe Bogdan. E prea bun ca să nu fie văzut".


4 luni au trecut de cînd Bogdan Burlă joacă şi învaţă la Academia Osasunei

16 ani este vîrsta minimă permisă de FIFA pentru ca un copil să joace la o echipă străină fără a fi obligat să aibă părinţii lîngă el

"E mare talent. Are calităţi fizice, forţă, viteză, ambele peste vîrsta lui, şi o maturitate extraordinară. Plus tehnică excelentă, doar e stîngaci. Va fi un foarte bun playmaker"
Erdei Viorel, primul antrenor, la Atletico Arad

"Bogdan e singurul nostru copil, ne sacrificăm cu toţii, însă visez să ajungă mare fotbalist. Să nu zic ca Hagi, poate e prea departe, dar măcar ca Gică Popescu"
tatăl lui Bogdan Burlă

EUROPA OCUPATĂ DE COPIII ROMÂNI

Nume Vîrstă (ani) Post Club (ţară)
Bogdan Burlă 14 mijlocaş Osasuna (Spania)
Mihai Manolache 14 fundaş Inter (Italia)
Daniel Hanganu 14 fundaş Bologna (Italia)
Dragoş Iacob 14 atacant Frosinone (Italia)
Cristian Ponde (foto) 15 atacant Sporting (Portugalia)
Nicolae Marin 15 mijlocaş Lazio (Italia)
Alex Nichita 16 mijlocaş Hoffeinheim (Germania)
Andrei Tăbârcea 16 fundaş Pescara (Italia)
Florin Filip 16 mijlocaş Torino (Italia)
Cătălin Ţâră 16 atacant Lazio (Italia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
biid
biid  •  30 Decembrie 2010, 10:13

Si mai vin tot felul de ,,specialisti" sa ne spuna ca nu mai avem valori ,ca nu vine nimic din urma.Ochi,creier si cunoscatori al fenomenului nu avem.Cum de gasesc strainii,la noi,atatia tineri talentati in timp ce noi, d!obitocii,ne vaitam ca niste tate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează