GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  INTERVIU CU PELE DIN PRESA MONDIALĂ

Pele vorbeşte despre importanţa sa în istorie: "Am eliberat fotbalul brazilian din sclavie!"

1.283 de goluri a marcat Pele în
întreaga sa carieră, derulată pe parcursul a 21 de ani (1.363 de partide) +3   FOTO
1.283 de goluri a marcat Pele în întreaga sa carieră, derulată pe parcursul a 21 de ani (1.363 de partide)

Articol de - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 25 ianuarie 2012 14:15

Unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor sugerează şi că datorită lui a dispărut rasismul în lume

Pele. Mulţi spun că este cel mai mare. Acum, ca ambasador al viitorului Mondial, din 2014, continuă turul său în jurul lumii pentru a pleda cauza fotbalului şi a Braziliei, despre care nu se opreşte să vorbească. Cotidianul francez Le Monde l-a descoperit într-un punct din această călătorie aproape permanentă şi l-a provocat la o discuţie legată de Cupa Mondială, Brazilia, politică, sclavie, rasism, legată de cel mai bun fotbalist al istoriei şi de Pele, nu se putea altfel. Un Pele care se simte centrul Universului. Şi la 71 de ani.

- Ce reprezintă Mondialul brazilian din 2014 pentru Pele?
- Cea mai importantă este imaginea Braziliei, tot ce contează e proiecţia ei în jurul lumii. Îmi amintesc că, în 1958, nimeni nu cunoştea Brazilia într-adevăr în Europa. Cînd am ajuns la cantonamentul "naţionalei" din Suedia, unde s-a desfăşurat acea Cupă Mondială, organizatorii nu găsiseră steagul bun al ţării mele: în loc de romb, era un rotund. De atunci, nu-mi doresc decît un singur lucru să se împlinească prin acest Mondial: să ajute poporul meu, să ajute Brazilia.

"Nu delapidaţi banii pentru stadioane!"

- Ce imagine are Brazilia acum?
- Brazilia este a cincea putere economică în lume. Dar mi-ar plăcea să văd mai puţină sărăcie şi mai multă egalitate socială. După Mondial, vom avea şi Jocurile Olimpice, în 2016. Guvernul trebuie să profite de aceste momente extrem de puternice pentru a moderniza ţara. Şi să consolideze evoluţiile deja în curs. Sîntem speriaţi că nu se va face o redistribuire echitabilă a veniturilor înregistrate la Olimpiadă şi Mondial. Dacă se vor împărţi corect cîştigurile, va fi un semnal de încredere pentru investitorii care vor să vină la noi: Brazilia are mult spaţiu, e un pămînt plin de bogăţii. E clipa să investească.

- Ce ar putea împiedica investitorii să vină în Brazilia?
- Divergenţele politice, care pot pune în pericol ceea ce se face pentru reuşita Cupei Mondiale. Aceste probleme politice interne duc la corupţie şi la cheltuieli excesive. La posibile delapidări de sume uriaşe pentru construcţia stadioanelor, chiar dacă banii vin de la popor. Atenţie, noi nu putem păstra nişte "elefanţi albi" care nu vor servi la nimic după Mondial! Trebuie să profităm pentru a construi şcoli şi universităţi. Ele vor rămîne.

"FIFA trebuie curăţată de sus pînă jos"

- Cum se luptă împotriva corupţiei?
- Am încredere enormă în Dilma Rousseff. Nu e nici de un an preşedinte şi deja a decapitat şase miniştri. Este prima oară în istoria Braziliei cînd atît de mulţi responsabili politici au fost excluşi din guvern pentru corupţie. Lupta va continua…

- Fotbalul brazilian este, de asemenea, minat de afaceri de corupţie.
- Nu numai fotbalul brazilian trebuie curăţat. Şi FIFA are nevoie de un menaj. De sus pînă jos.

- Viitorul fotbalului brazilian se va scrie fără Ricardo Teixeira, preşedintele federaţiei din 1989, implicat şi el în afaceri de corupţie?
- Dacă se va dovedi, voi regreta. Aştept probele. Dar fotbalul este un dar al poporului brazilian şi va continua şi fără Teixeira. A existat înainte, va exista şi după.

"Jucătorii erau traficaţi ca sclavii"

- Aţi fost ministrul Sportului între 1995 şi 1998. Ce reţineţi din această experienţă?
- Sînt foarte mîndru, pentru că eu am eliberat fotbalul brazilian din sclavie. Înaintea venirii mele la minister, jucătorul era proprietatea absolută a clubului: el nu devenea liber niciodată, nici la sfîrşitul contractului său. Iar cînd anumite cluburi rămîneau fără bani, se prezentau la bancă şi spuneau: "Îţi dau fotbalistul meu". Îi traficau ca pe nişte sclavi. Această situaţie s-a încheiat în 1996. Dar trebuie să mergem şi mai departe acum şi să încadrăm în special rolul impresarilor, care au căpătat prea mare importanţă.

- Sînt prea mulţi bani în fotbalul modern?
- Nu. Singura diferenţă faţă de epoca mea este dezvoltarea sponsorilor. Dar adevărata întrebare nu e legată de bani, ci de cine este cel mai valoros fotbalist al planetei.

Beethoven, Michelangelo şi Pele

- Cine este?
- Astăzi, Messi.

- E Messi mai mare decît Pele?
- E dificil de spus. Cei care iubesc fotbalul de multă vreme ar spune că "Messi este doar omul momentului". Alţii ar putea afirma că Beethoven nu ştia să cînte la pian, că Michelangelo nu ştia să picteze şi că Pele nu ştia fotbal. Însă şi eu, şi Beethoven, şi Michelangelo am fost dăruiţi de Dumnezeu.

"Şi eu mi-am înjurat adversarii"

- Aţi fost primul bărbat de culoare devenit ministru în Brazilia. Probleme cu rasismul?
- Nu există rasism în Brazilia. Şi e absurd să se spună că e rasism în fotbal. Cîte meciuri se joacă în fiecare săptămînă în jurul lumii? Enorm de multe! Iar fotbalul pe glob este multicolor: galbeni, negri, albi…

- Totuşi, aţi fost insultat pe teren?
- De foarte multe ori. Şi mă răzbunam marcînd două goluri în plus pentru fiecare insultă. Cînd vedeau cum mă revanşez, vinovaţii îşi cereau scuze. Şi eu mi-am insultat adversarii, dar fără aluzii rasiste. Acum, cu mediatizarea şi cu Internetul, comentăm mult prea mult.

Război civil oprit pentru Pele

- Credeţi că datorită lui Pele negrii au fost priviţi altfel?
- Da. Am trăit mai multe momente emoţionante. Unul a fost în timpul Mondialului din 1958, cînd regele Suediei a coborît pe teren. Pentru prima oară în istorie, a fost fotografiat strîngînd mîna unui negru. Această poză a făcut înconjurul lumii. Al doilea eveniment: cînd regina Elisabeta a II-a m-a numit "Sir" al Marii Britanii. Şi acolo gestul era un simbol uriaş.

- Alte amintiri?
- În 1975, contractul meu cu Santos se încheiase. Henry Kissinger, atunci secretar de stat american, a venit în Brazilia să-mi spună: "Trebuie să te transferi în Statele Unite pentru a ajuta fotbalul să se dezvolte". Şi în SUA era rasism! Cred că prezenţa mea la Cosmos New York a schimbat ideile oamenilor despre oameni şi despre culoarea pielii. O ultimă anecdotă: în 1969, am plecat cu Santos pentru a juca în Zair. Pentru meciul nostru, războiul civil s-a oprit. În acele vremuri nu aveam Internet, însă toate lumea aflase de Pele.

- Ce aţi dori să se reţină despre Pele peste zeci de ani?
- Ştiţi bine, Pele este cel mai cunoscut nume în lumea întreagă. Pot merge indiferent unde. Dacă voi căuta un job, voi găsi. După moartea mea, mi-ar plăcea să nu se uite că am fost o persoană bună, care a vrut mereu să unească oamenii, să-i adune împreună. Şi să-şi mai aducă aminte că am fost un bun fotbalist.

VEZI MAI JOS UN MONTAJ VIDEO CU IMAGINI DIN CARIERA LUI PELE!

3 titluri mondiale a cucerit Pele cu "naţionala" Braziliei, în 1958, 1962 şi 1970

1.283 de goluri a marcat Pele în întreaga sa carieră, derulată pe parcursul a 21 de ani (1.363 de partide)

77 de goluri a adunat Pele în cele 92 de meciuri jucate pentru Selecao între 1957 şi 1971

1,73 m este înălţimea lui Pele, cu 4 centimetri mai mult decît Messi şi cu 8 peste Maradona

"Pele este cel mai cunoscut nume în lumea întreagă. Pot merge indiferent unde. Dacă voi căuta un job, voi găsi"

"În 1975, Henry Kissinger, atunci secretar de stat american, a venit în Brazilia să-mi spună: «Trebuie să te transferi în Statele Unite pentru a ajuta fotbalul să se dezvolte»"

"Unii ar putea afirma că Beethoven nu ştia să cînte la pian, că Michelangelo nu ştia să picteze şi că Pele nu ştia fotbal. Însă şi eu, şi Beethoven, şi Michelangelo am fost dăruiţi de Dumnezeu"

"Înaintea numirii mele ca ministru al Sportului, jucătorul brazilian era proprietatea absolută a clubului: el nu devenea liber niciodată, nici la sfîrşitul contractului său"

"Această comparaţie de stiluri, între Pele şi Messi în ultima vreme, mă face să mă gîndesc la Platini şi Cruyff. Primul era un fotbalist foarte bun, dar Cruyff era mai rapid"

Cum îşi trata Pele adversarii
"Perla Neagră" a recunoscut că şi el îşi insulta rivalii pe gazon în perioada de glorie. Iar unul dintre jucătorii care au descoperit tratamentul lui Pele este Liţă Dumitru, la Mondialul din 1970. "La pauza meciului cu Brazilia, Angelo Niculescu mi-a cerut să îl marchez pe Pele. A fost muncă multă. Douăzeci de minute, n-au fost probleme. Apoi, a început să mă injure şi să mă scuipe. Înjura şi în portugheză, dar şi în spaniolă, ca să înţeleg". Însă Dumitru nu s-a lăsat intimidat: "Meritam cîteva cartonaşe roşii în acel meci pentru cît de mult l-am faultat pe Pele". A fost 3-2 pentru Brazilia.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
blackbeard
blackbeard  •  25 Ianuarie 2012, 18:51

Asta spune tot : Ani Echipă Ap (Gol) 1956–1974 1975–1977 Santos 1120 (1087)[1] Flag of None.svg New York Cosmos 64 (37)[2] Echipa națională 1957–1971 92 (77)

xhthu
xhthu  •  25 Ianuarie 2012, 18:02
Postat de romeo_daniel7 pe 25 Ianuarie 2012, 16:23

Ce caterinca de fotbalist !!! Pai din ce vad cu el pot spune fara probleme ca sunt peste 50 jucatori mai buni decat PIELE :-))) Ce fotbal se juca atunci? cu minge tricotata si pe plantatie de ridichii. Pai pe vremea aia avea timp sa bea si apa cu mingea la picior,portarii erau din alt film.A fost bun dar in aceea perioada...bun ,nu extraordinar.Pai nu se poate compara cu: Zidane,Ronaldo,Ronaldinho,Iniesta,Drogba,Hagi,R.Baggio,Dell Piero,Raul,Henry,Giggs,Savicevici,Weah,Batistuta,Stoicikov,Francescoli,Papin,Waddle,Gullit,Van Basten,Klinsman,Cr.Ronaldo...etc. Ca sa nu mai vorbim ca ar fi la nivelul lui MESSI, ca la nivelul 'ZEULUI' Armando Diego MARADONA nu va ajunge NIMENI!!...sa fim seriosi!

mamica ta stie ca stai pe net in loc sa-ti faci temele? si vezi ca daca nu era pele era o sansa mica ca hagi sa nu mai fi dat golu ala columbiei .mica,dar e.ca sa dau doar un exemplu .somn usor

xhthu
xhthu  •  25 Ianuarie 2012, 16:37
Postat de live_liberty pe 25 Ianuarie 2012, 14:26

Pele, am impresia ca s-a lasat de fumat. La omul asta nu-i neaga nimeni talentul,dar si-a obtinut gloria cand fotbalul se juca cu balon fabricat din piele de caine si legat cu sireturi. Pele ar fi un jucator oarecare daca ar juca in fotbalul zilelelor noastre. Omul si-a trait gloria datorita acelor timpuri si a acelui fotbal.Astazi fotbalul e altceva. 7 PELE=Messi

nu le ai tu prea mult cu logica nu?pai daca cu balonu ala din piele de caine facea pele ce facea ,pe vremurile alea,cu gazonurile si conditiile alea,si cu tacticile de atunci unde nu se completau jucatorii reciproc ca acum gen messi cu viteza xavi cu pasele,ieseai in evidenta cel mai mult prin ce faceai singur, nu realizezi cum juca acum?ce nu pot sa inteleaga prostii e ca pele a jucat in anii 60 nu anii 2000 ,si a fost cu 30 de ani inaintea fotbalului respectiv,si daca ar juca in conditiile de azi ar fi tot cu 30 ani peste ce se joaca acum .a fost mare,maradona ronaldinho,messi,si ei la fel,nu zice nimeni ca nu ,da nu mai fiti asa batuti in cap si recunoasteti un jucator mare cand e cazu.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close