GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Prima campioană mondială a nataţiei româneşti lucrează azi ca administratoare de site-uri » Tamara webmaster

Articol de - Publicat sambata, 24 iulie 2010 00:00

Fosta recordmenă a lumii la 50 m liber şi-a amenajat în curtea sa de la Ploieşti un coteţ uriaş pentru porumbei voiajori. La intrare, oaspeţii sînt întîmpinaţi de un miniheleşteu, în care înoată peste 50 de crapi japonezi, viu coloraţi.

"În sportul de azi nu se mai apreciază valorile. Şi nici nu se mai dă vreo şansă foştilor campioni. Cînd mă uit la televizor şi văd ce oameni îndoielnici sînt promovaţi mereu, m-apucă nervii! Îmi doresc şi acum să mă întorc la bazin, dar aş vrea să lucrez la o grupă de performanţă". Aşa explică îndelungata depărtare de bazin prima campioană mondială a nataţiei româneşti, Tamara Costache.

A reînceput să apară în public
În ultimul deceniu, şi-a pierdut soţul, a trebuit să lupte cu un cancer la sîn şi a preferat un trai foarte discret, departe de presă, de amici. Şi de apă! A muncit doar cîteva luni ca antrenoare la Ploieşti şi la Buzău: "Lucram mai mult cu copiii, la iniţiere. E foarte plăcut, dar cred că pot mai mult decît atît".

Încă visează la un job serios în înot, a început să apară din nou în public, "am fost recent la un Masters la Bucureşti, unde m-am întîlnit cu fostele mele colege Carmen Bunaciu şi Anca Pătrăşcoiu", însă Tamara simte că porţile sînt deocamdată închise pentru ea.

Dactilografă şi agent de vînzări
Acum, graţie prietenului cu care locuieşte la Ploieşti, a început să lucreze, de acasă, ca administrator de site-uri. Stă aproape zilnic în faţa computerului şi gestionează conţinutul online de prezentare al cîtorva firme din advertising şi import-export. De-a lungul timpului, a mai încercat şi alte profesii: dactilografă la un birou de copiat acte, agent de vînzări pentru purificatoare de apă.

Are încă destul timp liber, aşa că nu uită să aibă grijă şi de hobbyurile sale: "Sînt înnebunită după cîini şi pisici. Cînd eram mică, le dădeam pe stradă sandwichul pe care mi-l punea mama în geantă. Preferam să rămîn eu nemîncată!". Are acum în curte un rotweiller bătrîn, "are zece ani, dar e rău, rău!", şi un lăţos simpatic, Saşa, căruia-i place să se hîrjonească amical cu o mîţă ca un tăciune.

Pescuieşte ecologic
S-a apucat şi de pescuit, "prind peştii, dar le dau drumul înapoi în apă", iar în spatele curţii a ridicat un coteţ pentru porumbei voiajori, cu care participă la concursuri. Locul cel mai relaxant e însă lîngă poarta casei, unde a amenajat un miniheleşteu, în care se zbenguie vioi vreo 50 de crapi koi, japonezi, viu coloraţi, mari cît o franzelă. Ei semnifică în limba niponă ideea de "afecţiune". Asta e ceea ce caută să regăsească şi Tamara: simpatia şi respectul lumii sportului.

34 de milioane de lei vechi e renta viageră pe care o încasează lunar Tamara Costache, urmare a performanţelor obţinute în bazin

"Le admir mult pe Diana Mocanu şi Camelia Potec pentru performanţele din ultimii ani. De afară, rămîn veşnica admiratoare a acestui incredibil Ian Thorpe"

Tamara Costache, fostă campioană mondială nataţie

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
 •  08 Septembrie 2012, 19:25

tamara,te ador.Eu sunt in cls. a-4-a si sunt antrenata la natatie de uimitorul meu profesor ADRIAN FLORESCU,si sunt si campioana nationala de anul acesta,2012 .Am participat si la concursul din ploiesti,''tamara costache''.La revedere!

viperx10
viperx10  •  24 Iulie 2010, 09:39

Tamara a fost un copil dat pe mana unor asa-zisi antrenori care trebuiau sa aduca Romaniei ceausiste un record mondial la natatie. Tamara a doborat recordul mondial la 50m liber in bazinul de la 23August iar apoi a disparut din natatie. Astea erau vremurile, pentru cine vrea mai multe detalii despre dopaj, cautati pe net informatii despre lotul de natatie al RDG din anii '80.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează