GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  MASACRU ÎN PARIS

Cum se propagă teroarea » Corespondentul GSP: "La început a fost o bubuitură asurzitoare, apoi s-a declanșat haosul!" » Mărturia zguduitoare a unui masacru, pas cu pas

Articol de - Publicat sambata, 14 noiembrie 2015 09:22

Corespondentul GSP, Daniel Scorpie, era pe Stade de France în momentul producerii atentatului terorist. Iată mărturia, pas cu pas, a fiecărui moment terifiant, trăit live

După atacul terorist de la Charlie Hebdo din ianuarie, soldat cu 17 morţi, Franţa a fost din nou lovită vineri seară, terific, de alte atentate, de proporţii mai grave.

Un carnagiu inimaginabil a zguduit noaptea răcoroasă de 13 noiembrie în Paris. Două puternice explozii lîngă "Stade de France", unde se juca amicalul Franţa - Germania 2-0, rafale de Kalaşniov în arondismentul X, asalt armat la Sala de concerte Bataclan în arondismentul XI, unde o sută de persoane au fost luate ostatice.

În urma teroriştilor a rămas tabloul groaznic al unui cîmp de război: 140 de morţi şi 60 de răniţi, mulţi în stare gravă şi critică, haos pe străzile capitalei Franţei, o ţară în panică.

[Gazeta Sporturilor e singurul ziar din România care a acoperit subiectul în ziarul de sîmbătă! Detalii neştiute de la corespondentul GSP în Paris]

Kamikaze la stadion

Totul a început la Saint Denis. Era minutul 17 al amicalului Franţa - Germania. Nimeni nu trăsese nici un şut spre poartă.

Apatia partidei, contrastantă cu atmosfera caldă din tribune, a fost spartă subit de o explozie puternică dinspre tribuna opusă celei Ouest, de unde urmăream jocul. Petardă?

"A intrat galeria lui Dinamo", glumea colegul de lîngă mine. Lumea nu s-a clintit însă, părea amuzată de bubuitură. Nici stewarzii nu se prea agitau. Doar trei minute mai tîrziu, a doua detunătură, cam din aceeaşi zonă. Evra era la minge, la centrul terenului.

Jucătorii îşi vedeau de meci pe gazon, fanii se concentrau pe valuri mexicane. Curînd deasura arenei s-a auzit un elicopter. Un spectator deja părăsise de urgenţă loja VIP.

Preşedintele Francoise Hollande era evacut de gărzile de corp şi dus pe "Champs-Elysees" la Ministerul de Interne. Petardele erau, de fapt, două încărcături explozibile detonate de doi terorişti.

De la această "scînteie" s-a aprins imediat fitilul întregii operaţiunii teroriste, ca într-un film urît de război. Cele două corpuri dezintegrate au fost descoperite la 200 de metri de o braserie, aproape de arenă!

1500de soldaţi au fost mobilizaţi de urgenţă vineri noaptea pentru a asigura securitatea în Paris

Fani pe teren, porţi blocate

Mesajele şi telefoanele ajungeau greu sau deloc la stadion. Abia la o oră după cele două explozii mi-a bipăit mobilul. Theo Jumătate mă anunţa de focurile de mitralieră şi grenadele de lîngă arenă. Semnalul era foarte slab, dar veştile începuseră a se propaga.

Lumea afla de pe net despre evenimente. Unii s-au agitat, alţii s-au ridicat şi au plecat, a dispărut entuziasmul. Domnea o stare de confuzie. Golul de 2-0 al lui Gignac a reaprins marea de steaguri tricolore şi curînd s-a terminat meciul.

Pe tabelă a apărut un mesaj prin care fanii erau invitaţi să nu utilizeze anumite porţi de ieşire, "din cauza unui eveniment dinafara stadionului".

Bine că nu e poarta noastră, mi-am zis! Am dat să ieşim spre autocarul care ne aştepta, dar cînd să ajung la scări am auzit un strigăt şi un puşti alergînd, iar apoi am văzut alţi suporteri fugind panicaţi.

"Mi-a fost teamă cînd am auzit exploziile puternice, eram cu copilul şi am coborît imediat din tribună. Lumea era panicată, poliţia era deja în acţiune"
O suporteră franceză

Amintirea lui Heysel

Am făcut speriat pasul înapoi, împreună cu alţi doi membri ai grupului. Lumea fugea din tribunele fără acces la ieşire şi s-a îmbulzit rapid în teren pentru a ajunge către partea opusă a arenei.

Se dădeau telefoane. 5 morţi, 13, apoi 20. Speakerul arenei făcea apel la calm, fără a pomeni de atentat.

O aluzie şi se putea repeta tragedia Heysel, de la care, amară coincidenţă, vineri s-au împlinit 39 de ani! A durat circa 20 de minute pînă cînd poliţia a securizat zona de evacuare, începînd defluirea prin poarta Est. Peste tot se auzea zgomotul de sirene, agenţi înarmaţi păzeau intersecţiile şi pasajele, ordonîndu-ne să ne grăbim.

A durat încă o repriză pînă s-a golit arena, fără incidente şi cu destul calm. Dacă mai putem fi calmi ca români după drama de la Colectiv.

"Probabil că exploziile de la stadion au fost ratate, altfel ele ar fi trebuit să se producă la intrarea sau la ieşirea spectatorilor, ca să producă victime multe"
Analist la postul TF1

Mãcel la concert rock

Fluxul de informaţii adunat cu ajutorul mobilelor ne-a pus treptat la curent cu realitatea înfiorătoare. Complicii celor doi kamikaze provocaseră un carnagiu în Paris, atacînd alte şase locaţii cu focuri de armă şi grenade, într-o cursă a morţii.

"Allah u Akbar" (Allah e mare) a fost semnalul rafalelor ucigaşe ce au semănat oroare vineri noaptea. Pornind cu restaurantul Petit Cambodge, pe care l-au asaltat cu focuri de armă coborînd şi urcînd înapoi în maşină. Şi terminînd cu punctul atroce al acţiunii, Sala Bataclan, din Bdul Voltaire, unde avea loc un concert rock al unei trupe americane.

Un loc altfel liniştit din nord-estul Parisului, în cartierul Place de la Republique, unde în serile de week-end se strînge foarte mult tineret ca să se distreze. Pot încăpea pînă la 1.600. Vineri, în loc de muzica preferată au luat bilete la măcel!

"Ne-am culcat cu toţii la sol, după ce s-au auzit două petarde şi am văzut doi oameni cu mitraliere în mîini. Mi-am protejat băiatul, a fost un şoc, soţia m-a avertizat de primele explozii. M-am refugiat in apartamentul cuiva şi am aşteptat. Fiul meu a scăpat şi el teafăr", e declaraţia lui Federic, martor la atentat.

"Totul a fost concertat, ştiau foarte bine ce fac. Pentru că au golit armele automate şi au încărcat de trei-patru ori şi iar au tras în mulţimea îngrozită", a povestit la TF1 Michel, cu lacrimi în ochi şi cămaşa stropită de sînge, în timp ce era pupat şi încurajat de un alt supravieţuitor. Martorii declară terifiaţi că poliţiştii pur şi simplu călcau pe cadavre.

Cei trei terorişti, care au luat ostatici, au executat cel puţin 100 de spectatori la concert, pînă să fie împuşcaţi mortal de forţele speciale franceze. Un carnagiu fără precedent, care l-a determinat pe preşedintele Hollande să decreteze, la miezul nopţii, starea de urgenţă în Paris, prima oară după 1965, şi să-nchidă frontierele, fapt nemaintîlnit după al doilea război mondial!

5linii din cele 16 linii de metrou ale Parisului, 3, 5, 8, 9, 11, au fost închise de vineri. Şcolile nu au ţinut cursuri în capitala Franţei

 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
10204389902090161
Nicolae Cojocaru  •  15 Noiembrie 2015, 09:09

Materialul postat are inexactități/neadevăruri. De exemplu: la Bataclan teroriștii (4 nu 3) nu au luat ostatici ci au ucis cu sânge rece oamenii și nu aveau in plan să părăsească vii sala; polițiștii au ucis un singur terorist, ceilalți trei s-au aruncat ei înșiși în aer...

1610501349220377
Catalin Radu  •  14 Noiembrie 2015, 23:45

Heysel a fost in mai 1985, deci e departe de comemorarea de 39 de ani. Inteleg insa ca emotiile si graba de a da un articol isi spun cuvantul..

maianimalule
maianimalule  •  14 Noiembrie 2015, 18:53
Postat de botizann pe 14 Noiembrie 2015, 17:36

CE emotionant.... Mai lipsesc lumanarile :)))...pe sediile Total Plus , British Petroleum , Exxon sau Shell au pus steagul Frantei ? ... Sau sunt ocupati cu impartirea puturilor de petrol din Irak ?

e foarte cuuuul sa urasti corporatiile cand esti un copil c0rdit de 13-14 ani, care nu realizeaza cati oameni traiesc de pe urma lor... de exemplu, daca nu aveau corporatiile o gramada de birouri si nu angajau o firma de curatenie, ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează