GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES

EXCLUSIV Un medic cardiolog a vorbit despre decesul lui Ekeng: "Doctorul lui Dinamo e responsabil" » De ce camerunezul prezenta un risc mai mare

Articol de GSP - Publicat luni, 09 mai 2016 10:59

Medicul Liviu Chiriac, cardiolog la Spitalul Militar, a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre decesul lui Patrick Ekeng, despre riscurile mai mari pe care le au fotbaliștii africani și despre modul în care s-a intervenit în cazul camerunezului.

Doctorul susține că le-a cerut cluburilor să aibă fișe speciale pentru pentru jucătorii africani, iar din acest punct de vedere, Liviu Bătineanu, doctorul lui Dinamo este responsabil. 

"Am insistat în ultima vreme ca medicii de cluburi să creeze fișe speciale, suplimentare mai ales pentru jucătorii africani. Fișe care să conțină analize amănunțite ale inimii. Așa se poate identifica o anomalie la EKG, pe urmă se face ecografie cardiacă, RMN și se descoperă o eventuală problemă.

Din acest punct de vedere, responsabil e medicul lui Dinamo, el trebuia să se ocupe să existe astfel de investigații pentru Ekeng.

Inima lor se adaptează diferit la efort, apare hipertrofia. Inima se mărește ca să se adapteze la un efort foarte mare, cum presupune sportul de performanță. Și inima mărită necesită mai mult oxigen, ceea ce provoacă anumite modificări în organism, un dezechilibru în consumul de oxigen. Dar nu e valabil la toți sportivii de culoare!

Aritmia ventriculară malignă poate fi descoperită din timp. Aritmiile sunt cele care provoacă de obicei moartea subită. Și vorbim despre un fenomen care nu se petrece doar în sport, dar cazurile cu sportivi sunt mai spectaculoase, mediatizate", a spus Chiriac, pentru Gazeta Sporturilor.

Citește interviul integral în ediția tipărită sau în varianta digitală AICI și află ce spune doctorul Liviu Chiriac despre cum s-a făcut intervenția în cazul lui Ekeng.

Citește și: 65% dezinteres »FRF a organizat o conferință cu medicul naționalei Germaniei: au venit doar 5 doctori ai echipelor din Liga 1! Bătineanu a lipsit 

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (7)
mariuss72
mariuss72  •  09 Mai 2016, 13:18

Sa-i spuna cineva doctorului asta ca s-au facut teste suplimentare in cazul lui Ekeng. Iar daca stie sigur ca in cazul africanilor exista probleme de acest gen, ar trebui sa solicite modificare legislatiei in vigoare, nu sa se adreseze medicilor de la club.

danna1007
danna1007  •  09 Mai 2016, 15:08

responsabil e in primul rand cardiologul care a interpretat ecocardiografia care inteleg ca s-a facut in antecedente si in urma careia se decela hipertrofia cardiaca. Batineanu da aviz pe baza diagnosticului pus de un specialist si nu altfel.

gilos
gilos  •  09 Mai 2016, 14:20

Impresia mea este ca se va musamaliza acest caz, e vorba de Dinamo si de medicina sportiva din Romania. Dar, atat Batineanu, cat si cei care aveau datoria sa faca analize medicale specifice sportivului, il vor avea pe constiinta...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează