GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  INDYCAR

Flăcări ucigaşe » Dan Wheldon a murit ars de viu, după ce 15 maşini s-au ciocit în cursa de la Las Vegas

Flăcările din stînga indică locul unde s-a lovit de gardul protector bolidul lui Dan Wheldon. Foto: Reuters
Flăcările din stînga indică locul unde s-a lovit de gardul protector bolidul lui Dan Wheldon. Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 18 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 17 octombrie 2011 20:46

Wheldon era tatăl a doi copii. Tot ce voia de la cursa de duminică era bonusul învingătorului, de 5 milioane de dolari

Bolidul lui Wheldon avea peste 360 de kilometri pe oră. Toate aveau, de fapt, viteza asta. Premiul era tentant, merita să rişti. Pentru englezul de 33 de ani a fost ultima cursă. Sfîrşită într-un carambol de flăcări, din care nu a putut să-l salveze nimeni. Wheldon a rămas prins la mijloc, iar maşina lui a fost proiectată peste alta şi de acolo într-un gard, unde a luat foc. A fost transportat la spital, dar medicii nu au mai putut face nimic.

Totul s-a petrecut în turul al 11-lea al cursei de 300 de mile (482 de kilometri). Două maşini s-au lovit la o curbă, antrenînd în haosul de pe pistă pe aproape jumătate din participanţi. După groaznicul accident, multe voci au acuzat condiţiile nesigure ale circuitului, dar şi faptul că Wheldon îşi forţa limitele pentru marele premiu. Alţi trei piloţi au fost răniţi în accidentul general, descris de cei prezenţi la tragedie ca un adevărat iad pe Pămînt - flăcări, bucărţi de autoturisme sărind în toate direcţiile, spectatori şocaţi, salvatori care nu făceau faţă înlănţuirii mortale de fiare îndoite, lacrimi.

Dan Wheldon a lăsat în urmă o soţie, pe Susie, şi doi fii, Sebastian (2 ani) şi Oliver (6 luni). În tinereţe, fusese rivalul lui Jenson Button, care acum activează în Formula 1. Wheldon însă a decis să facă o carieră bănoasă peste Ocean, în cursele de Indy.
Wheldon este primul pilot din IndyCar care îşi pierde viaţa pe pistă de la Paul Dana, mort la o sesiune de antrenamente în 2006. În mai, Dan Wheldon, care începuse să conducă un cart la 4 ani, cîştigase cursa Indianapolis 500 pentru a doua oară.
Cursa a fost suspendată, dar piloţii rămaşi cu maşinile întregi au efectuat cinci tururi de onoare pentru Dan Wheldon.

"Nu am cuvinte. Eu şi alţi piloţi din IndyCar sîntem devastaţi. Mă rog la Dumnezeu să le dea putere lui Susie şi copiilor"
Danica Patrick, pilot IndyCar

"Este o zi tristă. Dan a fost un pilot pe care l-au urmărit în toată cariera mea"
Lewis Hamilton, pilot de Formula 1

Cartea lui Wheldon
În 2010, pilotul decedat duminică publicase un album de fotografie, numic " Lionheart". Wheldon strînsese acolo o biografie în poze, mai mult despre viaţa lui din afara circuitelor de curse. "Voiam să le arăt oamenilor cum sînt. Este o reflecţie a mea. Sînt o mulţime de poze de la nunta mea aici. Atunci soţia mea a fost cea mai frumoasă mireasă care poate exista pe lume", spunea atunci Dan Wheldon.

Alţi piloţi morţi pe pistă
- Ayrton Senna, triplu campion de F1, a decedat în 1994, după un accident survenit la Marele Premiu al statului San Marino
- Cu o zi înaintea brazilianului, Roland Ratzenberger şi-a pierdut viaţa în calificările pentru acelaşi eveniment
- În 1955, francezul Pierre Levegh murit pe traseul de la Le Mans. Din cauza exploziei sale au mai murit 83 de spectatori
- Canadianul Gilles Villeneuve a murit în timpul calificărilor pentru marele Premiu al Belgiei, în 1982

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
bogdan65
bogdan65  •  18 Octombrie 2011, 04:50

Un singur lucru : nu a murit din cauza flacarilor ci din cauza loviturilor la cap si la coloana,masina lovindu-se de gard cu partea deschisa a postului de pilotaj. Explicatia oficiala a medicilor de la Spitalul din Las Vegas a fost : deces datorita unor rani incompatibile cu supravietuirea. R.I.P. Dan Wheldon !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează