GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT REGELE MIHAI

Moartea Regelui Mihai » Momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul (4): Regele Mihai, binecuvântat pe "Giulești"

Articol de - Publicat marti, 05 decembrie 2017 17:10

Editorialistul GSP Alin Buzărin povestește momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul. 

REGELE MIHAI, BINECUVÂNTAT PE ”GIULEȘTI”

Era 10 iunie 1939, iar Marele Voievod de Alba Iulia (așa era numit Mihai I înainte de încoronare), care nu împlinise încă 18 ani, primea, pe un covor roșu întins pe Stadionul Giulești, binecuvântarea unei înalte fețe bisericești. Stătea la doi pași în spatele tatălui său, regele Carol al Doilea. Amândoi erau îmbrăcați în uniforme militare albe, de gală.

În acea zi se deschideau întrecerile Ceferiadei, dar se și inaugura noul stadion Giulești. De față era și Prințul Paul al Greciei, totodată aniversându-se, sub patronajul Casei Regale a României și a Asociației Cultural Sportive a Căilor Ferate Române 70 de ani de când primul tren a fost pus, în 1869, în circulație pe meleagurile Regatului, pe ruta București-Giurgiu (în Ardeal căile ferate existau deja de trei decenii la 1869!)

Primul gazon a fost de...zgură

Proiectat de arhitectul Gheorghe Dumitrescu și ridicat în doar doi ani și jumătate (lucrările pe suprafața de 5 hectare au început în toamna lui 1936), stadionul Giulești putea găzdui 25.000 de oameni șezând și chiar 32.000 dacă socotim locurile în picioare din peluza Potcoavei. Avea 60 de loje acoperite la tribuna principală, instalație de nocturnă, dar nu i se pusese gazon, meciurile jucându-se pe zgură!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
jim_raynor
jim_raynor  •  05 Decembrie 2017, 18:02
Postat de redshow pe 05 Decembrie 2017, 17:50

Dumnezeu sa-l ierte !!! Omul asta ne-a facut plocon rusilor care ulterior au plecat cu un tren plin cu aur, a avut un rol important in asasinarea Sfantului Maresal Antonescu si a dus o viata plina de huzur si lipsita de griji pe banii nostri . Sper ca Iliescu sau Dragnea sa nu traiasca atata!!!

"sfantul maresal"? spune-le astea urmasilor sutelor de mii de victime care s-au prapadit in Trasnistria si Odessa!

zizu
zizu  •  05 Decembrie 2017, 18:02

Becali nu avut nimic de zis despre rege? Nu a zis ca va lua campionatul?

redshow
redshow  •  05 Decembrie 2017, 17:50

Dumnezeu sa-l ierte !!! Omul asta ne-a facut plocon rusilor care ulterior au plecat cu un tren plin cu aur, a avut un rol important in asasinarea Sfantului Maresal Antonescu si a dus o viata plina de huzur si lipsita de griji pe banii nostri . Sper ca Iliescu sau Dragnea sa nu traiasca atata!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează