FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

Gică Hagi comentează transferul lui Cristian Manea: "Va juca sigur din vară la un club mare. Poate va fi Chelsea"

Articol de - Publicat vineri, 06 martie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 06 martie 2015 00:08

Daily Mail anunţă transferul lui Cristian Manea, 17 ani, de la Viitorul la Chelsea, pentru 3,1 milioane de euro. Gică Hagi, antrenor şi patron, e realist: "Ce bine ar fi să fie suma asta!"

Hagi acceptă că îl va pierde pe fundaşul dreapta, dar nu acum: "E jucătorul nostru pînă la sfîrşitul sezonului". Şi precizează: "Trei milioane înseamnă foarte mult". Puştiul mai are oferte de la Arsenal, Ajax, Udinese şi AS Roma.

În septembrie, era doar un zvon. Cristian Manea, 17 ani, "perla" lui Gică Hagi la Viitorul, care debutase în numai două luni, aprilie-mai 2014, şi în Liga 1, şi la "naţionala" mare, va ajunge la Chelsea! Ieri la prînz, zvonul a devenit ştire, făcînd foarte rapid turul Europei.

Vestea pe Twitter
Gianluca Di Marzio, ziarist italian cu legături foarte bune în fotbalul englez (Chelsea, în special) şi în lumea impresarilor, a fost primul care a anunţat pe contul său de Twitter: "Chelsea s-a înţeles cu Viitorul pentru Cristian Manea. Clubul român va primi 3,1 milioane de euro".

Împrumut la Vitesse
Apoi, Daily Mail şi celelalte jurnale britanice au confirmat: "Jucătorul va semna pe cinci sezoane, cu un salariu lunar de 20.000 de euro, dar va fi împrumutat la început". Cel mai probabil la Vitesse Arnhem, locul 5 în prima ligă olandeză, principala bază de testare a lui Mourinho şi Abramovici. A doua variantă, la Mallorca, poziţia a 12-a în Segunda Division.

"Băiatul e foarte curtat"
Contactat aseară, Gică Hagi, patronul şi antrenorul Viitorului, a nuanţat ştirea: "Di Marzio şi Daily Mail pot face orice dezvăluire. Eu spun doar atît: Cristian Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu ştiu dacă va fi Chelsea. Băiatul e foarte curtat". Talentatul apărător constănţean mai are oferte de la Arsenal, Ajax, Udinese şi AS Roma.

Cînd a auzit suma de transfer avansată de presa londoneză, "Regele" a oftat gînditor: "Ce bine ar fi să fie vorba de banii ăştia! Trei milioane de euro înseamnă foarte mult. Să nu uităm că sîntem români, iar Manea e încă atît de tînăr".

Cel mai tînăr debutant din istoria "naţionalei"
Piţurcă l-a lansat pe Cristi Manea printre "tricolori". Pe 31 mai 2014, selecţionerul de atunci l-a titularizat în amicalul din Elveţia cu Albania (1-0), folosindu-l 90 de minute. Puştiul a devenit, la 16 ani, 9 luni şi 22 de zile, cel mai tînăr debutant din istoria "naţionalei". Depăşind cu jumătate de an recordul de precocitate, deţinut din 1928 de Graţian Sepi (17 ani, 3 luni şi 15 zile).

La 16 ani şi 8 luni în Liga 1
Manea a promovat rapid la seniorii Viitorului şi a debutat spre sfîrşitul sezonului trecut în Liga 1. Pe 21 aprilie 2014, cînd avea doar 16 ani şi 8 luni, apărătorul a jucat în ultimele 27 de minute la 0-3 acasă cu Steaua, Bogdan Vintilă titularizîndu-l imediat, la 4-0 în deplasare contra Coronei.

Chelsea are 23 de jucători împrumutaţi!
Clubul londonez, unul dintre cele mai puternice şi mai bogate din lume, cumpără tineri jucători de perspectivă pe bandă rulantă, dar majoritatea sînt împrumutaţi imediat cum semnează contractul. În acest moment, Chelsea are 23 de fotbalişti trimişi la alte echipe. Cei mai mulţi, la Middlesbrough (4, în liga secundă engleză) şi Vitesse Arnhem (3 în elita Olandei).

The Guardian l-a inclus în Top 40
În octombrie 2014, la doar o lună de la zvonul că Manea va semna cu Chelsea, prestigiosul jurnal britanic The Guardian a realizat un Top 40 al celor mai talentaţi jucători din lume născuţi în 1997. Şi printre ei era şi fundaşul dreapta de la Viitorul. Alături de el, juniori de la Barcelona, Inter, Ajax, Corinthians şi Boca Juniors.

22 de meciuri a jucat Cristian Manea în Liga 1 la Viitorul (17 în actuala stagiune)

0 goluri are fundaşul dreapta în partidele oficiale în tricoul albastru al Viitorului

240 de mii de euro ar fi salariul anual la Chelsea al adolescentului din Constanţa

"Manea e un puşti extraordinar, foarte talentat. De el depinde cît de sus va ajunge. Ce-i trebuie? Muncă, muncă şi iar muncă. Dacă munceşti, poţi ajunge departe" (Gică Hagi, antrenor şi patron Viitorul)

"Acest băiat are toate calităţile. E inteligent, puternic şi, cel mai important, ştie ce vrea de la viaţă. Poate juca la orice club mare. A crescut mult în ultimul timp" (Gică Hagi, antrenor şi patron Viitorul)

Cele mai scumpe vînzări ale lui Hagi la Viitorul
3,1 milioane de euro - Cristian Manea, 17 ani, la Chelsea (2015)
750.000 de euro - Aurelian Chiţu, 22 de ani, la Valenciennes (2013)
600.000 de euro - Gabriel Iancu, 18 ani, la Steaua (2013)
400.000 de euro - Alexandru Tîrnovan, 18 ani, la Steaua (2014)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  06 Martie 2015, 10:53

Hagi este un mare antrenor ...el stie ca vinde petarde ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close