INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

ANALIZĂ City contra tuturor » Cum a transformat Guardiola echipa într-o forță. Mesaje, acțiuni, schimbări: „Vă cer să fiți mai mult decât perfecți, băieți!”

Foto: Imago
Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 21 mai 2023 13:59 / Actualizat duminica, 21 mai 2023 14:39

Manchester City e a treia oară la rând campioana Premier League. Totul s-a schimbat în februarie, după înfrângeri și punerea clubului sub acuzație. Pep Guardiola a instituit „o mentalitate de asediu”, a modificat tactica, i-a provocat mereu pe jucători și a dat echipei o putere incredibilă. Poate cuceri „tripla” campionat-Cupă-Ligă

Pep Guardiola. 52 de ani. Catalan. A venit în 2016 la Manchester City și a transformat nu doar echipa sa, ci întreg Premier League. El este regele încoronat al campionatului englez. Șapte sezoane, cinci titluri, ultimele trei la rând.

Pep Guardiola, ultimele două finale pentru „triplă”

Și 2023 poate deveni istoric pe Etihad Stadium. „Cetățenii” pot repeta faimoasa „triplă” a lui Sir Alex Ferguson cu United (1999). Triumf în Premier, FA Cup și Champions League. Premier a fost cucerit. Îl mai despart doar două finale într-o săptămână de un hattrick incredibil:

  • pe 3 iunie, cu Man. United, pe Wembley, în Cupa Angliei.
  • pe 10 iunie, împotriva lui Inter Milano, la Istanbul, în Ligă.
Camerele au surprins tot » Reacția jucătorilor de la Manchester City, după ce au aflat că sunt campioni
MANCHESTER CITY
Camerele au surprins tot » Reacția jucătorilor de la Manchester City, după ce au aflat că sunt campioni

Pep Guardiola, momentul transformării

Această stagiune memorabilă a avut un moment crucial, delicat, pentru Guardiola, pentru club. După Mondial, jucătorii bleu erau prăbușiți fizic, psihic. Nu mai puțini de 16 dintre ei evoluaseră la turneul final din Qatar cu naționalele lor. Nimeni din Anglia nu a avut atâția reprezentanți la CM.

În trei zile, 11-14 ianuarie, au fost eliminați din Cupa Ligii, 0-2 în „sferturi” cu Southampton, și au pierdut derbyul de pe Old Trafford în campionat, 1-2 cu United. În acea clipă, erau la opt puncte în spatele lui Arsenal. Pe 5 februarie, încă o înfrângere, 0-1 la Londra în fața lui Tottenham.

O zi mai târziu, încă un șoc: City era acuzată oficial de încălcarea de 115 ori a regulilor fair-play-ului financiar. Liga insulară pornea o anchetă de proporții, amenințând gruparea din Manchester.

Pep Guardiola: „Suntem noi împotriva lor”. Invincibili!

Atunci, s-a întâmplat ceva în vestiar, povestește The Times. Totul plecat de la Guardiola. „O mentalitate de asediu”, scrie cotidianul britanic. Pep le-a spus jucătorilor: „Suntem noi împotriva lor”. Mesaj reverberat în întreg clubul.

„Dacă suntem vinovați, ne vom duce în diviziile inferioare ca înainte. Îi vom chema pe Paul Dickov și Mike Summerbee”, a contrat managerul, amintind de două nume importante din trecutul lui City, în vremuri când lucrurile nu se legau prea bine în tabăra albastră din Manchester.

Dintr-o dată, City a fost altă echipă. Invincibilă. A jucat apoi 23 de meciuri în toate competițiile, fără înfrângere, 19 victorii și patru egaluri, 14 partide la rând fără eșec în Premier, 13 succese și o singură remiză, 1-1 la Nottingham. 

În această ascensiune formidabilă, a spulberat-o de două ori pe Arsenal, 3-1 și 4-1, și a nimicit-o pe Liverpool. Alt 4-1. A profitat de căderea „tunarilor” și le-a luat locul 1 exact când trebuia. La final!

Manchester City, vechea și noua campioană a Angliei! Guardiola profită de rezultatul din Nottingham - Arsenal și declanșează fiesta
Nottingham - Arsenal 1-0
Manchester City, vechea și noua campioană a Angliei! Guardiola profită de rezultatul din Nottingham - Arsenal și declanșează fiesta

Stones, agentul dublu. Și fotbal britanic

City a renăscut și datorită unei modificări tactice a lui Guardiola. Tradiționalul sistem de atac al „cetățenilor”, 4-3-3, s-a transformat în 3-2-4-1. Genialul tehnician l-a urcat pe Stones în linia mediană, numindu-l „agent dublu”. În faza ofensivă, urca la mijloc. În defensivă, se retrăgea în centrul apărării.

Pep a influențat și strategia. Nu doar joc de posesie, ci și agresivitate, minge lungă, contraatacuri din câteva pase, cu De Bruyne minte limpede și cu Haaland marcator inepuizabil, 52 de goluri în 49 de meciuri, 36 de reușite (record all-time) în 33 de întâlniri în Premier. City semăna mai mult cu o formație engleză decât cu Barcelona lui Guardiola dublă câștigătoare de Champions în 2009-2011.

Pep Guardiola: „Îmi iubesc războinicii”

Excelent motivator, catalanul i-a împins mereu înainte pe jucători. „Vreau să văd caracterul vostru, pentru că știu că îl aveți, mi-ați dovedit-o de un miliard de ori. Demonstrați încă o dată. Vă provoc să depășiți perfecțiunea, băieți! Vă cer să fiți mai mult decât perfecți!”, le-a spus Guardiola în vestiar. 

Și alt mesaj: „Pentru a câștiga un trofeu, cel mai important e să îl meriți. Arătați că meritați să fiți campioni. Vreți să jucați? Vreți mingea? Vreți mișcare pe teren? Vreți să luptați? Ca frații?”.

I-a împuns mereu și mereu, i-a ținut permanent în alertă. Și jucătorii i-au răspuns exact cum se aștepta. Cu o imensă forță. De aceea, Pep e mândru. Și spune tare: „Îmi iubesc războinicii”. 

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Barcelona a sărbătorit titlul în La Liga, alături de 88.000 de spectatori » Imagini spectaculoase

Furtună la Bayern » Tuchel își acuză jucătorii după 1-3 cu Leipzig: „Totul devine un joc de zaruri și ești vulnerabil”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
brujo
brujo  •  21 Mai 2023, 17:01

Nimic de sutele de milioane de dolari spalati ? Nimic de regulile de fair play care au fost incalcate si apoi s-a cumparat tacerea ? :))) Cand ai buget nelimitat si cumperi ce e mai bun pe piata razand de concurenta, e normal sa iei tot ... :))))))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează