INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

Bașakșehir, bașkan în Istanbul » O echipă apărută în 2014 a urcat până în vârful campionatului turc

Emre Belözoğlu (dreapta, în duel cu Sneijder) a dat assistul de la al doilea gol contra Galatei +2   FOTO
Emre Belözoğlu (dreapta, în duel cu Sneijder) a dat assistul de la al doilea gol contra Galatei

Articol de - Publicat duminica, 20 noiembrie 2016 00:00

Echipa cartierului omonim, ”născută” în 2014, se uită de sus la Beșiktaș, Galatasaray și Fenerbahce. Liderul neînvins, cu cel mai tare atac și cea mai ermetică apărare, e susținut de președintele Erdogan.

Modelul Leicester prinde tot mai mult în Europa. Dacă Nice și Red Bull Leipzig, aflate în frunte în Ligue 1 și Bundesliga, sunt intens mediatizate, un nume foarte puțin cunoscut face senzație în Turcia.

Istanbulul e dominat de o echipă care, practic, nici nu exista acum 2 ani. Cele 3 mari forțe, Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș, se uită de jos în sus la Bașakșehir, ineditul lider în Super Lig, cu 26 de puncte după 10 etape.

Primii în atac și apărare

Nu întâmplător campionatul e condus de trupa pregătită de Abdullah Avci, fost selecționer al Turciei. Care și-a legitimat parcursul colosal cu un succes pe terenul Galatei (2-1).

Bașakșehir are cel mai prolific atac, 24 de goluri marcate, și cea mai ermetică defensivă, 6 goluri primite, și n-a făcut decât două remize, 1-1 cu Konya și 2-2 cu Osmanli, ambele acasă, unde o așteaptă pe 26 noiembrie pe campioana Beșiktaș.

Cea care i-a refuzat în 2011 posibilitatea de a cuceri primul său trofeu, Cupa Turciei, decisă la penaltyuri.

Susținută de președinte!

Cenușăreasa Turciei s-a "trezit" în elită după ce primăria din Istanbul a desființat Buyukșehir, clubul companiei de apă înființat în 1990. "Echipă fantomatică, susținută doar de puțini fani pe imensul stadion Ataturk și detestată de rivali", așa cum o caracterizează Gazzetta dello Sport.

Rămăsese un loc vacant, și primarul a "fondat" subit o alta, schimbându-i numele după cel al cartierului într-o rapidă dezvoltare și unde se va construi și al treilea aeroport, care va deveni sponsor principal al lui Bașakșehir.

Mai mult, în spatele liderului inedit ar fi un proiect politic al președintelui țării, Recep Erdogan, care a reușit astfel să-i atragă pe suporteri la stadion.

Conduși în teren de Emre

Lotul liderului n-are nume sonore, nici străini aduși de bani mulți. Poarta este păzită de Volkan Babacar, 26 de ani, titular și la "națională". Experiența o asigură căpitanul Emre Belözoğlu, 36 de ani, ex-Inter, Atletico și Fenerbace, titular în 6 meciuri și un gol.

Cei mai buni marcatori au 4 reușite, atacantul Batdal și mijlocașul brazilian Marcio Mossoro, 33 de ani, fost la Braga și Al Ahli. Antrenorul Avci are 11 străini, între care moldoveanul Epureanu și bosniacul Edin Visca, evaluat la 7,75 milioane euro de transfermarkt.de.

Joacă pe "Fatih Terim"

Istanbul BB, titulatura prescurtată a echipei, își dispută jocurile de pe teren propriu pe o arenă cotată la cinci stele UEFA. "Fatih Terim", nume acordat în onoarea altui selecționer, are 17.300 de locuri și este mai mereu plină la evoluțiile liderului. S-a construit în 16 luni și a costat 51 de milioane de euro.

1.200.000 €a cheltuit Bașakșehir în acest sezon pentru transferuri

8.000.000 €e cota celui mai valoros jucător, portarul Volkan Babacan

4a fost locul ocupat de Bașakșehir în primele două sezoane jucate în Super Lig

0victorii în 6 jocuri în Europa are Bașakșehir, eliminată în play-off de Șahtior, 1-4 la total

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
marius.bxl
marius.bxl  •  20 Noiembrie 2016, 10:28

Echipa preferata a lui edogan joaca în siria

caminero
caminero  •  20 Noiembrie 2016, 09:20

Ce treabă are Erdogan?!? echipa lui este Kasimpașa, localitatea natală unde a și prestat cică în tinerețe, nu Bășitceacîr ăștia ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează