INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Blatter admite că desemnarea ţării gazdă a Mondialului de peste 9 ani a fost influenţată: "Oamenii politici au ales Qatarul pentru 2022"

Sepp Blatter lucrează de 38 de ani la FIFA: ca director tehnic (1975-1981), secretar general (1981-1998) şi preşedinte (din 1998) // Foto: Reuters +1   FOTO
Sepp Blatter lucrează de 38 de ani la FIFA: ca director tehnic (1975-1981), secretar general (1981-1998) şi preşedinte (din 1998) // Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 16 mai 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 15 mai 2013 21:17

Într-un interviu acordat cotidianului francez L'Equipe, oficialul elveţian spune însă că "nimeni nu are dovezi că voturile au fost cumpărate".

După ce presa internaţională, mai ales France Football şi L'Equipe, a dezvăluit o parte dintre secretele surprinzătoarei desemnări a Qatarului ca organizatoare a Mondialului din 2022, inclusiv că Michel Platini şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au influenţat decizia Comitetului Executiv FIFA, Sepp Blatter spune, în sfîrşit, ceva. Nu oferă date, nume, nimic precis, dar preşedintele forului internaţional confirmă că în noiembrie şi decembrie 2010 s-a lucrat puternic în spatele uşilor închise.

"Geopolitica şi-a atins scopul"
"Au fost mai multe intervenţii, unele la nivel înalt. În primul rînd, pentru ca acest turneu final să se joace într-o ţară arabă. Geopolitica şi-a atins scopul", a afirmat Blatter, susţinînd că "înaintea atribuirii unei Cupe Mondiale sau unor Jocuri Olimpice, oamenii politici se întîlnesc întotdeauna. Şi noi am avut, în 2010, chiar la Zurich, o asemenea reuniune a politicienilor. Ei au influenţat votanţii, pe membrii Comitetului Executiv, deci ei au ales Qatarul pentru 2022".

Totuşi, preşedintele FIFA atenţionează: "Nimeni nu are dovezi că voturile au fost cumpărate. De aceea, este foarte bine că s-a deschis o anchetă pentru a se demonstra că votul secret a fost corect, că n-a fost manipulat".

"Turneul nu va fi vara"
Blatter e clar: CM 2022 nu se poate juca vara în Qatar. "E imposibil să se desfăşoare în iunie-iulie. Putem avea stadioane climatizate, dar Cupa Mondială înseamnă mai mult, un ansamblu de activităţi sociale şi culturale. Şi ar fi iraţional ca turneul să fie în mijlocul verii". Aproape sigur, va fi iarna.

CM cu 36 de echipe?
Preşedintele FIFA a făcut o dezvăluire: nu se vor mai alege gazdele a două Mondiale în aceeaşi reuniune (aşa s-a întîmplat cu CM 2018 şi 2022) şi va vota întreg Congresul FIFA, nu doar Comitetul Executiv. Şi, pentru că Blatter vrea ca Asia şi Africa să aibă mai multe reprezentante, n-ar fi exclus ca la turneu să participe 36 de echipe, cu 4 mai mult ca în prezent.

"Într-o zi o să mă retrag, dar, dacă voi observa că unii vor să schimbe total FIFA, să fie condusă de cluburi, nu de federaţii, atunci mă voi răzgîndi şi nu voi mai renunţa în 2015. Sînt obtuz şi încăpăţînat" (Sepp Blatter, preşedinte FIFA)

"Am 77 de ani, nu voi abandona din cauza vîrstei. Papa Francisc e de-o seamă cu mine, iar Italia şi-a confirmat preşedintele, pe Napolitano, la 87 de ani" (Sepp Blatter, preşedinte FIFA)

"Ştiu că am spus odată că fotbaliştii nu se dopează pentru că dopingul nu are efect în sportul nostru. Atunci eram un filosof neavertizat, acum sînt avertizat" (Sepp Blatter, preşedinte FIFA)

"În Congres, voi propune o rezoluţie extremă împotriva rasismului. Nu trebuie să întrerupem meciurile, ci să penalizăm, să retragem puncte" (Sepp Blatter, preşedinte FIFA)

77 de ani a împlinit elveţianul Sepp Blatter; s-a născut pe 10 martie 1936

17 ani va fi Blatter preşedintele FIFA (1998-2015), dacă nu va candida din nou

4 mandate de preşedinte a adunat Blatter în fruntea forului de la Zurich

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
ddannyddanny
ddannyddanny  •  16 Mai 2013, 16:46
Postat de gabriv pe 16 Mai 2013, 08:02

Numele viitoarei campioane mondiale nu-l stie?

de ce ?...vrei sa joci la pariuri :))))))))

luciano86
luciano86  •  16 Mai 2013, 09:43

va fi interesant de vazut...

gabriv
gabriv  •  16 Mai 2013, 08:02

Numele viitoarei campioane mondiale nu-l stie?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează