INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Cel mai valoros mijlocaş din lume joacă vineri meciul 100 la "naţională" » Xavi, uriaşul de 1,70 m

Despre Xavi, fostul selecţioner Aragones spune:
Despre Xavi, fostul selecţioner Aragones spune: "Cu el pe teren, eram sigur că mingea e numai a noastră" Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 23 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 martie 2011 22:37

"Băiatul ăsta? Nu e prea mic?" a fost întrebat antrenorul care l-a adus la "naţionala" de juniori la 16 ani. A răspuns: "La cît de bun e, nu mă interesează înălţimea"

Vineri, la Granada, contra Cehiei, Xavi mai trece o barieră: cel mai inteligent fotbalist din lume, care nu greşeşte nici o pasă, va juca al 100-lea meci în culorile roşu şi galben. Uriaşul de numai 1,70 m!

Înapoi în timp, pe 27 decembrie 1996, un puşti de 16 ani evolua în selecţionata U17 a Catalunyei într-un turneu la Tenerife. Atunci a fost descoperit pentru echipa Spaniei. La acel joc era şi Teodoro Nieto, antrenor şi scouter în federaţie, care a fost instantaneu frapat de calităţile puştiului.

"Scandalos de bun"
A urmat un schimb de replici rămas în legendă.
- Cum îl cheamă?, s-a interesat el.
- Xavier Hernandez, e juniorul Barcei.
- E foarte, foarte bun. Îmi place mult, a comentat Nieto.
- La naiba, Teodoro, nu vezi ce mic e?", l-a atenţionat un coleg din federaţie.
- La cît de bun e, nici nu mă interesează înălţimea!" a fost hotărîrea lui.

Pe 31 ianuarie '97, micul Xavi debuta deja pentru Spania U17 la Meridian Cup. Talentul văzut de Nieto i-a uluit pe toţi. "A fost scandalos de bun! A jucat toate minutele, fiind ales fotbalistul turneului", povesteşte Teodoro, nemulţumit acum de două lucruri: "Nu-mi vine să cred că, în 2008 şi în 2010, cînd a condus Spania spre titlul european şi mondial, nu a cîştigat Balonul de Aur. Şi că are doar 100 de selecţii. Ar fi trebuit să aibă 150!".


157 de meciuri are Xavi la "naţionalele" Spaniei; 100 la prima echipă şi 57 la selecţionatele de juniori

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
soopafly
soopafly  •  23 Martie 2011, 13:30

Cel mai bun mijlocas din lume si jucatorul meu preferat

salaaurel
salaaurel  •  23 Martie 2011, 10:27

Geniul este unic,este incomparabilsi mai ales in ompatibil cu prostia,de aceea XAVI este UNIC si cel mai BUN.VISCA XAVI,VISCA BARCA.

ultras85
ultras85  •  23 Martie 2011, 09:29

xavi is the best !!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează