INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Ciudata "lalea de fier" » Ce riscă batavii cu Louis Van Gaal la naţională

19 trofee a cîştigat Van Gaal ca antrenor: 11 cu Ajax, 4 cu Barcelona, 3 cu Bayern şi 1 cu Alkmaar // Foto: Reuters
19 trofee a cîştigat Van Gaal ca antrenor: 11 cu Ajax, 4 cu Barcelona, 3 cu Bayern şi 1 cu Alkmaar // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 08 iulie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 iulie 2012 21:49

La 60 de ani, celebrul antrenor are două mari probleme: relaţia tensionată cu vedetele şi conflictul cu presa. Exact ce nu avea nevoie Olanda înaintea preliminariilor CM 2014.

Puţini olandezi s-ar fi aşteptat ca Van Gaal să mai primească o şansă după ce a eşuat o dată lamentabil ca selecţioner. Din cauza sa, Olanda generaţiei lui Kluivert, Seedorf, Davids şi Van der Sar, cu cel mai frumos joc la Euro 2000, a ratat Mondialul următor - locul 3 în grupa preliminară, după Portugalia şi Irlanda -, ceea ce nu se mai întîmplase din 1986. Şi totuşi, Heer Louis se întoarce la "Portocala mecanică" înaintea unei alte campanii pentru CM.

Mulţi specialişti consideră deja această alegere riscantă. Foarte riscantă. Din cel puţin două motive:
- stilul dictatorial al antrenorului
- relaţia furtunoasă cu presa

1. "Sistemul totalitar" şi cearta cu Rivaldo

Întotdeauna, echipa lui Van Gaal a jucat frumos. Un fotbal de atac, în viteză, o marcă a şcolii olandeze. Dar în acelaşi timp, vestiarul a fost mereu încordat, gata să explodeze.

"Laleaua de fier" sau "Generalul", cum este supranumit, "impune un sistem totalitar în care el este lider unic şi unde nu există loc pentru flexibilitate. Nici pe teren, nici în afara lui. Oricine vrea puţină libertate iese din calcule. Omul e maniac", a povestit un fost jucător al său.

La Barcelona, în 1999, cînd Rivaldo i-a cerut să nu-l mai folosească mijlocaş stînga, Van Gaal l-a scos din lot, după o ceartă violentă. Iar brazilianul tocmai fusese declarat Balonul de Aur al Europei!

Ce se va întîmpla acum? "Federaţia a susţinut că avem nevoie de un selecţioner care să poată conduce puternicele personalităţi Oranje pe aceeaşi direcţie. Numai că Van Gaal a avut permanent conflicte cu vedetele", a avertizat De Telegraaf, întrebîndu-se: "Este el alegerea corectă?".

"Cînd a fost prima oară selecţioner, Van Gaal i-a înnebunit pe jucători cu programul său rigid şi cu pregătirea fizică extenuantă. Nu era iubit" (Jan van Halst, fost jucător olandez)

"Chiar dacă totul merge perfect la echipă, vrea ca jucătorii să nu mişte în faţa sa. Şi poate deveni sălbatic pentru cele mai mici detalii" (Maarten Martens, jucător AZ Alkmaar)

2. Reacţia care nu va dispărea
Niciodată, Van Gaal nu s-a înţeles cu jurnaliştii, iar compatrioţii au fost preferaţii săi. I-a ironizat, i-a atacat constant, învinovăţindu-i pentru toate nereuşitele sale. De-abia aştepta o conferinţă ca să răspundă din nou maliţios, de multe ori răutăcios.

Nimeni nu va uita reacţia tehnicianului la o întîlnire cu presa din 1996. Văzînd că LvG, atunci antrenor la Ajax, neagă vehement un posibil transfer al lui Kluivert şi Reiziger la Milan, Ted van Leeuwen, reporter la Voetbal International, l-a întrebat:

- De ce totuşi Theo van Seggelen, preşedintele Asociaţiei jucătorilor profesionişti, confirmă că există deja contacte cu Milan?

Răspunsul a şocat:
- Ted, eşti chiar atît de prost? Eşti prost sau nu? N-am spus că trebuie să apăr interesele lui Ajax? N-am spus că aceşti jucători sînt sub contract? Atunci de ce continui? Ştiu, eu sînt nenorocitul arogant, nenorocitul de dictator, dar spune-mi ceva: sînt eu atît de inteligent sau tu eşti atît de idiot?!".

Ulterior, în vara lui 1996, Reiziger s-a transferat la Milan. Un an mai tîrziu, l-a urmat şi Kluivert.

Nu a fost prima variantă
Potrivit De Telegraaf, Van Gaal a fost ales de federaţia portocalie numai după ce patru superantrenori curtaţi au refuzat oferta KNVB: Guus Hiddink (Anji), Ronald Koeman (Feyenoord), Frank Rijkaard ("naţionala" Arabiei Saudite), Frank de Boer (Ajax) au fost contactaţi de forul batav, dar toţi au invocat angajamentele ca scuză.

"Niciodată, Louis van Gaal nu va spune că el este vinovat de un eşec. Şi întotdeauna va acuza şi va înjunghia presa în conferinţe patetice" (De Telegraaf, cotidian olandez)

"Sînt foarte surprins că federaţia l-a ales pe Van Gaal. Un antrenor valoros, experimentat, dar sînt curios ce face acum ca selecţioner" (Marco van Basten, antrenor Heerenveen)

Cifrele lui Van Gaal
- 1 singur selecţioner nu a calificat Olanda la un turneu final în ultimii 26 de ani: Louis van Gaal, la CM 2002

- 2 este cifra eşecurilor lui Van Vaal ca selecţioner: 0-2 cu Portugalia (acasă) şi 0-1 cu Irlanda (în deplasare), ambele în preliminariile CM 2002

- 4 milioane de euro va fi salariul total al lui Van Gaal în cei doi ani de contract ca selecţioner al Olandei; secund îi va fi Danny Blind

- 61 de zile mai sînt pîna la primul meci al Olandei în preliminariile CM 2014: cu Turcia, pe 7 septembrie (România - Olanda, 16 octombrie)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
flaviulucianr
flaviulucianr  •  08 Iulie 2012, 19:04
Postat de flaviulucianr pe 08 Iulie 2012, 18:53

in plus acest antrenor a castigat cu Az Alkmar acum putin timp (in 2009), campionatul in Olanda, pentru a doua oara in istoria acestui club si pentru prima data dupa 28 de ani in care Campionatul a fost castigat doar de 3 echipe Ajax, PSV si Feyenoord...apoi, in anul urmator a fost luat de Bayern cu care a ajuns in finala Ligii Campionilor in 2010 si care in 2010 a castigat Campionatul, Cupa si Supercupa in Germania si jucat finala Ligii Campionilor....dupa parerea mea el este artizanul actualei echipe a lui Bayern care are in componenta cel putin 7-8 jucatori din perioada lui...a fost antrenorul lui Barca ...

asa ca nu mai minimalizati performantele acestui mare antrenor si nu mai incercati sa creati iluzii prin dezinformare...nu spun ca nu am avea sanse in fata Olandei, mici, dar avem...insa nu imi place dezinformarea, cum e la moda in zilele noastre, realizata chiar la cel mai inalt nivel in stat de Ponta...in orice caz acest antrenor al olandei e mult mai titrat decat predecesorul si e singurul antrenor olandez din ultimii 20 de ani, alaturi de Guus Hidink care a creat echipe si a relizat performante, aproape de la zero....cred ca, din pacate pt nationala noastra, desi repet sunt sigur ca putem avea sanse cu un joc bine organizat, e unul din putinii antrenori olandez care pot revitaliza Olanda

flaviulucianr
flaviulucianr  •  08 Iulie 2012, 18:53
Postat de flaviulucianr pe 08 Iulie 2012, 18:15

finala pierduta in fata lui Juventus la Roma, avantaj Juve pt ca juca in Italia si nu mai avea fix acea echipa care jucase in finala cu Milan, pentru ca deja fusesera cumparati cativa dintre acei jucatori senzationali ai lui Ajax din 1995, jucatori foarte tineri toti, antrenati de acest tehnician incredibil al fotbalului mondial....la inceputul acelei editii de Liga Campionilor nimeni nu cunostea nici unul dintre acei jucatori si nu era cotata printre favoritele la castigarea Ligii Campionilor, de fapt nici macar nu era luata in seama si inclusa in echipele care ar avea sanse, insa in acea editie ,, au maturat" cu toate echipele pe carea le-au intalnit in cale, invingand-o pe Milan

in plus acest antrenor a castigat cu Az Alkmar acum putin timp (in 2009), campionatul in Olanda, pentru a doua oara in istoria acestui club si pentru prima data dupa 28 de ani in care Campionatul a fost castigat doar de 3 echipe Ajax, PSV si Feyenoord...apoi, in anul urmator a fost luat de Bayern cu care a ajuns in finala Ligii Campionilor in 2010 si care in 2010 a castigat Campionatul, Cupa si Supercupa in Germania si jucat finala Ligii Campionilor....dupa parerea mea el este artizanul actualei echipe a lui Bayern care are in componenta cel putin 7-8 jucatori din perioada lui...a fost antrenorul lui Barca ...

flaviulucianr
flaviulucianr  •  08 Iulie 2012, 18:46
Postat de flaviulucianr pe 08 Iulie 2012, 18:36

Winston Bogarde, Nwankwo Kanu-care a fost titular am impresia toata acea editie a Ligii Campionilor, doar in finala fiind rezerva si Patrick Kluivert-sa scriu numai 3 dintre rezervele acelei echipe fantastice a lui Ajax...componenta lui Ajax din finala Ligii Campionilo 1996: Edwin Van der Sar, Sonny Silooy, Dany Blind, Frank de Boer, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Finidi George, Edgar Davids, Nwankwo Kanu, Jari Litmanen, Kiki Musampa-rezerva Patrick Kluivert..lipseau deja fata de echipa castigatoare de cu 1 an inainte Frank Rijkaard, retras din activitate am impresia, Reiziger si Calerence Seedorf transferat intre timp la Sampdoria (finalista Ligii Campionilor in 1992) si dupa 1 an la Real

acea echipa a Ajaxului a dat 8 sau 9 din jucatorii nationalei Olandei care in 1996 a fost eliminata la penalty-uri in semifinalele Campionatului European 1996 si in 1998 a ajuns in sermifinalele Campionatului Mondial, fiind eliminata de Brazilia, tot la penalty-uri, dupa ce pe tot parcursul meciului a jucat mult mai bine decat Brazilia (cu Taffarel, Cafu, Dunga, Bebeto, Ronaldo, Rivaldo, Leonardo etc.), a dominat tot jocul si a avut o sumedenie de ocazii, cu Seedorf in rol de regista...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează