INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANALIZĂ

6 români în TOP 100 cei mai talentați tineri fotbaliști ai Europei » Clasare surprinzătoare pentru Tavi Popescu

Radu Drăgușin (în centru) și Octavian Popescu (ultimul din dreapta). Foto-IMAGO / NurPhoto
Radu Drăgușin (în centru) și Octavian Popescu (ultimul din dreapta). Foto-IMAGO / NurPhoto

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2022 10:45 / Actualizat marti, 05 aprilie 2022 13:50

CIES Football Observatory i-a inclus în Top 100 tineri pe Radu Drăgușin (locul 38), Ștefan Baiaram (82), Cristian Dumitru (92), Octavian Popescu (93), Alexi Pitu (94) și David Miculescu (98).

Avem tineri de perspectivă care atrag atenția Europei. Centrul Internațional de Studii Sportive (CIES) din Neuchatel a alcătuit un clasament al primilor o sută de fotbaliști născuți după 24 martie 2001, cu cel puțin 1.000 de minute bifate și provenind din 32 de ligi de pe continent, în funcție de performanțele înregistrate în actualul sezon, până la 1 aprilie. 

În acest top condus de englezul Bukayo Saka, mijlocașul lui Arsenal, se găsesc și șase români, cinci din Liga 1 și altul care joacă în Serie A.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Drăgușin este peste Musiala!

Cel mai bine poziționat e Radu Drăgușin (20 de ani, locul 38), având profilul de „ground-to-air blocker” (blocant sol-aer). Fundașul împrumutat de Juventus la Sampdoria și apoi la Salernitana a evoluat de nouă ori titular în 31 de etape. Radu e cu trei locuri deasupra neamțului Musiala (Bayern)! 

A adunat 42,8% din maximul minutelor posibile în prima divizie italiană, în ultimele trei runde fiind rezervă. Cel mai bun în acest rol este ecuadorianul Hincapie (20, Leverkusen).

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri

Universalul Baiaram

Fotbaliștii din campionatul nostru se află la o distanță considerabilă în spate. Ștefan Baiaram (19, locul 82), trecut la „allrounder target man” (atacant universal), e destul de puțin folosit la CS Universitatea Craiova (35,8% din minutele totale), dar a reușit cinci goluri. 

Urmează Cristian Dumitru (20 de ani, 92), „target man shooter” (atacant șuteor), doar cu un singur gol și 33,6% din minute disputate pentru FC Argeș, care l-a împrumutat de la FCSB.

Strigătul unei legende: „Rapid nu că m-a uitat, m-a aruncat!” » Soția acuză: „Habar n-aveau că mai trăiește, credeau că e o glumă”
RAPID
Strigătul unei legende: „Rapid nu că m-a uitat, m-a aruncat!” » Soția acuză: „Habar n-aveau că mai trăiește, credeau că e o glumă”

Tavi Popescu e sub Dumitru!

Surprinzător sau nu, Octavian Popescu (19 ani) ocupă doar locul 93. Ultima „perlă” a lui Gigi Becali a fost mult mai prezent în teren (74% din totalul timpului de joc) și e încadrat la „infiltrator creator” (la fel ca Saka), având cele mai multe goluri (8). La aceeași categorie figurează, imediat sub el, Alexi Pitu (19 ani), atacantul Farului fiind folosit în 47,9% din timp.

Pe antepenultima poziție în Top 100 apare un alt „target man shooter”, David Miculescu (20 de ani). Talentatul atacant, urmărit de FCSB, ce a înscris și el pentru UTA de opt ori și a jucat cel mai constant în Liga 1 (85,8% din minute). Cel mai performant tânăr vârf e considerat portughezul Goncalo Ramos (20 de ani, Benfica), 7 goluri în 24 de meciuri.

Jucătorii din ierarhia alcătuită de CIES au fost catalogați după 15 profile tactice și evaluați la 11 indicatori de joc InStat, acoperind opt caracteristici tehnice: dueluri defensive câștigate în aer, dueluri defensive câștigate la sol, recuperări și intercepții, pase, centrări și driblinguri reușite, creare de ocazii (pase cheie și assisturi), dueluri ofensive câștigate în aer și șuturi la poartă.

14 dintre cei o sută de tinerijucători sub 21 de ani evoluează în Franța în Ligue 1. Cei mai mulți sunt încadrați la „infiltrator creator” (24), profilul lui Octavian Popescu

TOP 10 jucători U21

NumeEchipăVârstă
1. SakaArsenal20
2. GreenwoodMan. United20
3. WimmerBielefeld20
4. GvardiolRB Leipzig20
5. OliseCrystal Palace20
6. HincapiéLeverkusen20
7. LukebaLyon19
8. G. RamosBenfica20
9. N. WilliamsBilbao20
10. RutterHoffenheim19

VIDEO. Cât de bine se cunosc Tavi Popescu și Radu Drăgușin?

Citește și:

3 posibile verdicte în scandalul de la Freiburg - Bayern » Ce șanse de reușită are memoriul contestatarilor

Interviu cu Răzvan Lucescu, desemnat de GSP „Antrenorul lunii martie”: „PAOK redevine o formație invincibilă”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (22)
radu876
radu876  •  05 Aprilie 2022, 19:50
Postat de legio.sud pe 05 Aprilie 2022, 15:11

Mai fa si a doua încercare poate , poate …

am facut si a doua incercare, dar am aflat: pedri nu era eligibil ca nu jucase nustiucate minute nustiucand, din cauza de accidentare. fie cum zic ei.

983732924972315
Soos Vilmos  •  05 Aprilie 2022, 19:48

Cum e posibil ca cel care este peste Maradona si Mbape saa fie trecut doar pe locul 93 ? Sacrilegiu !

elefterie
elefterie  •  05 Aprilie 2022, 19:46

Conform Transfermarkt: Cristian Dumitru 400 mii,. Pitu 600 mii, Baiaram 75o mii, Miculescu 1 milion, Pompescu 3 (trei!!) milioane, Drăgușin 3,5 milioane. (Cu o săptămână în urmă Pompescu valora doar 1,9 milioane. Se fac pariuri cât îi va acorda Teansfermarkt lui Pompescu la anul pe vremea asta, dacă continuă progresia geometrică de tip fantezist a scouterului pentru România - fecesebistul Cătălin Cîmpian)

Vezi toate comentariile (22)
Comentează