INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFA

Euroglobalizare » Nations League a fost lansată oficial: încă o poartă spre Euro 2020

Platini a fost ieri un om fericit. Toate cele 54 de țări membre UEFA au fost pentru Liga Națiunilor
Platini a fost ieri un om fericit. Toate cele 54 de țări membre UEFA au fost pentru Liga Națiunilor

Articol de - Publicat vineri, 28 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 martie 2014 00:23

Competiţia va avea 4 divizii valorice şi cîştigătoarele merg direct la turneul final. Printre ele şi una dintre naţiunile mici din divizia D, gen San Marino sau Andorra.

Michel Platini îşi urmează crezul. Euro pentru (aproape) toată lumea e o certitudine, după lansarea Nations League, ieri, la congresul UEFA de la Astana.

Preşedintele forului continental înlocuieşte amicalele cu o competiţie prin care deschide încă o poartă spre turneul final naţionalelor care nu reuşesc să se califice în preliminarii, dar şi naţiunilor mici, gen San Marino, Feroe, Andorra sau Luxemburg.

Secretarul general Giani Infantino a prezentat formatul noii competiţii, a cărei premieră va avea loc în 2018-2019, cu menţiunea că încă se lucrează la formula definitivă.

PROIECTUL DE FORMAT
- Patru divizii valorice, de cîte 12-14 echipe, plasate în ordinea coeficienţilor UEFA
- Fiecare divizie va avea 4 grupe. Cîştigătoarele acestora vor disputa un Final 4 pe teren neutru în iunie 2019
- Cîştigătoarele diviziilor, 4 la număr, se califică la Euro 2020, astfel că una dintre naţiunile mici din divizia D (San Marino, Feroe...etc) are garantat un loc la turneul final
- Cîştigătoarele grupelor din diviziile inferioare (B, C, D) promovează în cele superioare, iar ultimele clasate din A, B şi C retrogradează
- Celelalte 20 de locuri la CE 2020 se decid în grupele preliminare. Barajul dispare
- Patru dintre cele 13 locuri ale Europei la CM 2022 s-ar putea atribui via D1 şi D2 ale Nations League

26 era locul României în ierarhia pentru naţionale continentale realizată de UEFA în 2013. Am fi în Divizia B în varianta cu 14 echipe

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
mvradulescu
mvradulescu  •  29 Martie 2014, 08:51

Dacă nu e "invenția" d-lui Botezatu, cred că dl. Michel Platini a visat urât şi a vorbit prin somn ... Cred că totuși se va trezi până va veni sorocul aplicării ! Ori poate i s-a acrit de scaunul de la UEFA ...

cneius
cneius  •  28 Martie 2014, 16:13

Nu stiu voi, dar eu abia astept derbiurile Groenlanda-Gibraltar, Luxemburg-Lichteinstein si San Marino-Feroe!

thedronius
thedronius  •  28 Martie 2014, 14:55

Eu nu pot sa cred ca Platini asta e atat de batut in cap. Care este rationamentul participarii unor tari precum San Marino sau Malta la un turneu final. Criteriu economic? Nu. Criteriu sportiv, valoric? Clar nu. Si mai e ceva: este nevoie de scoruri fluviu la C.E. Oricum nu e corect fata de celelalte tari cat de cat valoroase si care nu sunt chiar de turneu final dar care le-ar da cu terenul in cap astora din Andorra. Echipe gen Israel, Ungaria, Lituania, Finlanda etc. Si regulamentul asta nu-l voteaza toti membrii UEFA? Fiecare tara in parte? In mod normal majoritatea ar refuza asa ceva.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează