INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERNAŢIONAL

"Îngerul" a plecat pe bicicletă » Cruyff s-a retras definitiv din antrenorat după meciul dintre Catalunia şi Nigeria 1-1

Johan Cruyff şi bicicleta nelipsită pentru un olandez
Johan Cruyff şi bicicleta nelipsită pentru un olandez

Articol de - Publicat vineri, 04 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 03 ianuarie 2013 21:33

În a doua zi din 2013, Cruyff (65 de ani) s-a retras definitiv, după 1-1 cu Nigeria. Creatorul Dream Team-ului Barcelonei din anii '90 a fost selecţionerul catalanilor din 2009.

Din noiembrie 2009, de cînd era liderul "naţionalei" Cataluniei, lumea se ruga. Spera să-l mai vadă pe Johan Cruyff antrenînd. O formaţie adevărată, nu o selecţionată a unei regiuni ce se bate pentru autonomie în Spania, care nu poate juca meciuri oficiale, nefiind acceptată de FIFA. Toţi fanii acestui olandez în vîrstă de 65 de ani, imens şi ca fotbalist, şi ca antrenor, visau la ziua cînd Cruyff se va întoarce pe banca unui mare club.

Trecuseră mai mult de 16 ani de la plecarea lui Johan de pe Camp Nou. Unde crease, între 1988 şi 1996, Dream Team-ul Barcelonei. O echipă teleportată înapoi din viitor, cu vestita tripletă Ronald Koeman - Michael Laudrup - Hristo Stoicikov, pregătind-o pentru 4 titluri consecutive în Spania şi pentru prima Cupă a Campionilor Europeni din istoria blaugrana, cucerită în 1992. Trofee cîştigate pe fondul unui fotbal total, de spectacol pur.

Miercuri, după 4 ani şi 4 amicale ca selecţioner al Cataluniei, Cruyff a anunţat. Nu întoarcerea sa pe bancă. Ci retragerea definitivă. "Nu voi mai antrena niciodată", a spus batavul.

"Îngerul" s-a întors pe bicicletă în Ţara Lalelelor, unde va conduce în continuare, din umbră, Ajaxul şi întreg fotbalul olandez.

Cei doi Gică, alături de Johan
Şi Gică Hagi, şi Gică Popescu l-au avut antrenor pe Johan Cruyff în perioada Barcelona. "Regele" a venit pe Camp Nou "special pentru Cruyff" în 1994, dar exact la finalul perioadei de glorie maximă a Dream Team-ului blaugrana, şi nu a cucerit decît o Supercupă a Spaniei (1994). S-a despărţit de club o dată cu plecarea lui Cruyff, în 1996. Popescu l-a prins în ultimul sezon (1995-1996) şi n-a cîştigat nimic, dar amintirea sa e uluitoare: "Este antrenorul care mi-a plăcut cel mai mult în carieră. Niciodată nu m-am bucurat de fotbal ca în acel an. Dacă m-ar fi lăsat, aş fi dormit în vestiar. Şi Cruyff mi-a dat banderola de căpitan al Barcei".

14 trofee a cucerit Johan Cruyff ca antrenor la Ajax (1985-1988) şi Barcelona (1988-1996)

"Dacă Johan Cruyff ar fi fost femeie, aş fi cerut-o în căsătorie în fiecare zi. Nimeni nu m-a făcut să joc cu atîta încredere ca Johan" (Gică Popescu, într-un interviu pentru As)

"Cel mai bun fotbalist a fost Cruyff. Cînd m-am dus la Barcelona, în 1994, am făcut-o pentru el. Voiam să-l am antrenor pe marele Johan" (Gică Hagi, pentru site-ul FIFA)

5 declaraţii memorabile
- "Dacă noi avem mingea, adversarii nu ne vor da gol niciodată"
- "În lumea orbilor, chiorul este rege, dar el va rămîne mereu un chior"
- "Fotbalul este un sport care se joacă doar cu creierul"
- "Banii trebuie să fie pe teren, în transferuri, nu în bancă, în conturile cluburilor"
- "Italienii nu pot cîştiga, dar se poate pierde un meci în faţa lor"

5 lucruri deosebite
Cotidianul spaniol Marca şi-a amintit cinci detalii importante pentru cariera şi viaţa lui Cruyff la Barcelona
- A reformat Academia de juniori a Barcei; toate echipele centrului jucau 4-3-3, ca seniorii
- El l-a promovat pe Guardiola, ca jucător, în 1990, şi tot el a decis numirea lui ca antrenor al Barcei (2008), după ce l-a convins pe Joan Laporta, preşedintele de atunci al clubului blaugrana
- A învins ţigările. După o operaţie complicată la inimă în 1991, a fost avertizat: "Dacă mai fumezi, mori!". Şi a renunţat definitiv
- Una dintre mutările tactice geniale. Înaintea unui meci cu Atletico, a întrebat: "Care e principala calitate a lui Manolo, atacantul madrilenilor? Demarcarea? Atunci să nu-l marcăm!"
- Norocul lui Johan. A cucerit trei titluri din 4 de campion al Spaniei în ultima etapă (1992 şi 1993, în faţa lui Real Madrid; 1994, în faţa lui Deportivo La Coruna)

548088-catalunya.jpg

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  04 Ianuarie 2013, 15:47

Acestia nu se masoara ...ci se privesc .

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  04 Ianuarie 2013, 11:08

Morinho este cel mai mare ...acesta n are egal ...apoi vine un grup cu Ferguson ,Capello,Wenger ,Ancelotti ...apoi grupul lui Lucescu ,Cruyff,etc

Vezi toate comentariile (2)
Comentează