INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OPINIE

Luminiţa Paul despre Gascoigne: "Unii oameni nu se pot opri, chiar dacă se autodistrug. Nu ştiu cum s-o facă. Sau nu vor"

foto: thesun.co.uk
foto: thesun.co.uk

Articol de - Publicat sambata, 13 iulie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 13 iulie 2013 13:38

Paul Gascoigne a ajuns la limită, spun prietenii lui. Timpul nu-l mai rabdă. Sau poate el nu mai are răbdare cu viaţa.

O imagine a înconjurat lumea zilele trecute. Cu viteza tristă a milei amestecate cu stupoare şi cu un soi de dezgust. Paul Gascoigne, 46 de ani, fostul internaţional englez din anii '90, zăcînd în faţa hotelului Royal National în stare de inconştienţă, cu tricoul bleu pătat, cu proteza pentru şoldul operat de curînd expusă şi cîrja lîngă. Cu gîtul subţire şi ridat dezgolit într-o întruchipare frustă a decăderii, a îmbătrînirii timpurii. Recăpătîndu-şi scurt luciditatea, implora trecătorii să-i mai plătească un pahar-două. Pînă la urmă, a fost dus la spital şi internat.

S-a pierdut şirul vizitelor lui la clinici şi instituţii de dezalcoolizare. S-a pierdut şirul mîinilor întinse de prieteni şi foşti colegi. S-a pierdut şirul litrilor de alcool tare care au ajuns în organismul lui Gazza, dîndu-i efemer şi mincinos iluzia că se simte bine. Că se simte puternic. Că e stăpînul lumii şi al propriilor fantasme pe care voia să le îngroape. Chiar şi cei mai apropiaţi au înclinat steagul. Nu mai cred în recuperarea lui Gascoigne, care, mai mult, după ce a ieşit din spital, a dispărut cine ştie unde. Cine ştie cum şi în ce stare. Prietenii nu mai cred în recuperarea lui şi, de fapt, nu mai cred în viaţa lui, jucătorul de cricket Ronnie Irani spunînd că "recidiva e majoră. Nu ştiu dacă organismul lui mai poate să lupte. S-ar putea să moară în următoarele săptămîni".

Gazza a avut o copilărie dură. A trăit într-o familie săracă, cu tatăl bolnav de epilepsie, cu un prieten ucis într-un accident de maşină chiar sub ochii lui. A fost nevoit să ia medicamente de mic pentru a-şi stăpîni fricile. Apoi a apărut fotbalul în viaţa lui. Acolo a putut să demonstreze cît e de bun, de talentat. Aşa a obţinut succesul. Gloria. Şi banii. Dar n-a fost niciodată cu adevărat curat, limpede şi hotărît. În loc să fie salvat, a găsit în răsplata pentru munca lui din teren resursele pentru a cumpăra alcool, din ce în ce mai mult alcool. De a-şi trăi violent frustrările.

Pentru că aşa sînt unii oameni, pur şi simplu, nu se pot opri, chiar dacă se autodistrug. Nu ştiu cum s-o facă. Sau nu vor. Atracţia viciului, a pierderii de sine, a neantului, în fapt, e prea mare. Gascoigne e precum personajul din Leaving Las Vegas, filmul lui Mike Figgis din 1995. Acel Ben Sanderson interpretat de Nicolas Cage se refugiază în Las Vegas pentru a bea pînă la moarte, după ce alcoolismul cronic l-a făcut să-şi piardă, pe rînd, slujba, familia, prietenii. Şi chiar asta i se întîmplă, se stinge din viaţă pentru că n-a ştiut, n-a putut s-o trăiască fără alcool. John O'Brien, autorul romanului semiautobiografic după care s-a făcut filmul, s-a sinucis la două săptămîni după ce a aflat că acesta va fi ecranizat. A ales o cale scurtă.

Gascoigne seamănă cu Ben Sanderson pentru că nu se poate dezbăra de alcool. Se sinucide lent şi fără speranţă. Pentru că unii oameni nu se pot opri. În viaţă sau în moarte.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (24)
dakesis
dakesis  •  14 Iulie 2013, 16:11

Mare pacat... Pentru ca altfel ar fi un om de caracter. Am avut placerea sa il cunosc in Bournemouth, unde era la o clinica, si pot spune ca se vedea in el un licar de speranta, se gasea o urma de omenie, de respect... Pacat...

mihrp
mihrp  •  13 Iulie 2013, 17:18

inceputul anilor 90 a fost perioada de varf a lui Gaza. ca joc' semana cu Danut Lupu

mizzzerya
mizzzerya  •  13 Iulie 2013, 16:25
Postat de catta81k1 pe 13 Iulie 2013, 15:26

Este adevarat ceea ce zici...dar oare cati oameni beneficiaza de repetate tratamente ca el?

intr-un stat civilizat , sistemul medical te trateaza si incearca sa te salveze pana in ultima secunda a vietii tale cu tot ce are mai bun in dotare . spitalele private sunt altceva , la fel ca si clinicile private de dezalcoolizare . Ceea ce vreau sa spun este ca in Anglia putea sa fie orice cetatean in situatia lui si tot ar fi fost internat si ajutat in REPETATE randuri .

Vezi toate comentariile (24)
Comentează