INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MANCHESTER UNITED

Conflict de interese? Multimiliardarul care îi plătește pe Neymar, Messi și Mbappe vrea să cumpere un alt club gigant din Europa!

În stânga, Emirul Qatarului, la o întâlnire cu fostul președinte al SUA, Donald Trump // foto: Imago Images
În stânga, Emirul Qatarului, la o întâlnire cu fostul președinte al SUA, Donald Trump // foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 14 februarie 2023 22:31 / Actualizat marti, 14 februarie 2023 22:31

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (42 de ani), emirul Qatarului, vrea să cumpere Manchester United, clubul cu cele mai multe titluri de campioană a Angliei. 

Afaceristul din zona Golfului este dispus să plătească în schimbul grupării de pe Old Trafford suma de 5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,66 miliarde de euro), bani ceruți de familia Glazer, care controlează clubul din Manchester începând din anul 2005, notează cotidianul britanic Daily Telegraph. 

„Aproape să ne ia la bătaie pe mine și pe antrenor” » Ionel Ganea reacționează, după relatarea de astăzi de la GSP Live
GSP LIVE
„Aproape să ne ia la bătaie pe mine și pe antrenor” » Ionel Ganea reacționează, după relatarea de astăzi de la GSP Live

Emirul Qatarului, care deține și PSG, vrea să cumpere Manchester United

Qatarezul ar urma să trimită o ofertă oficială pentru a cumpăra Manchester United până la finalul acestei săptămâni, termenul limită setat de americani pentru ca cei interesați să vină cu propuneri pentru a cumpăra clubul de pe „Teatrul Viselor”. 

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani ar urma să trimită propunerea prin intermediul Qatar Investment Authority, o companie diferită de Qatar Sports Investments, cea prin care controlează PSG, club cumpărat în anul 2011 de qatarezi și transformat într-o echipă de vedete, mai arată sursa citată. 

Conflict de interese? Multimiliardarul care îi plătește pe Neymar, Messi și Mbappe vrea să cumpere un alt club gigant din Europa!
Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (dreapta), alături de președintele FIFA, Gianni Infantino. Foto: Imago

Motivul? UEFA, prin legislația sa, nu permite ca două cluburi angrenate în competițiile europene organizate de aceasta să aibă același patronat. Excepția o reprezintă grupul Red Bull, cel care controlează echipele RB Leipzig și RB Salzburg. 

Compania austriacă a ajuns la un acord cu cei de la UEFA, pentru ca austriecii să minimalizeze implicarea în cadrul echipei RB Salzburg. Astfel, RB Leipzig și RB Salzburg au putut evolua amândouă în competițiile europene. 

În cazul în care Emirul Qatarului va reuși să cumpere în cele din urmă Manchester United, cheia pentru ca același lucru ca la RB Leipzig și RB Salzburg să se întâmple și în cazul lui PSG și Manchester United stă în mâna lui Nasser Al-Khelaifi (49 de ani), care este chiar președintele clubului parizian. 

Al-Khelaifi ocupă și funcția de președinte al Qatar Sports Investment, precum și cea de președinte al European Club Association (ECA- n.r. Asociația Cluburilor Europene). ECA este cea care stabilește, împreună cu cei de la UEFA, formatul competițiilor europene, în special cel al Ligii Campionilor. Cele două entități sunt și cele care controlează banii pe care UEFA îi încasează din competițiile pe care le organizează. 

Elon Musk, Sir Jim Ratcliffe și oameni de afaceri americani s-au interesat de asemenea de Manchester United 

Elon Musk (51 de ani), fondatorul Tesla, ar monitoriza și el situația clubului din Manchester, scrie Daily Mail. De altfel, sud-africanul a postat, în luna august a anului trecut, pe Twitter, că vrea să o cumpere pe United. Totul s-a dovedit a fi însă o glumă. 

Un alt cumpărător interesat ar fi Sir Jim Ratcliffe, cel mai bogat om din Marea Britanie. Miliardarul este fanul lui Manchester United încă din copilărie, iar afaceristul s-a arătat interesat de achiziționarea formației din Manchester. 

Ratcliffe a fost interesat și de cumpărarea lui Chelsea, în primăvara anului trecut. Clubul londonez a fost scos la vânzare de Roman Abramovici, ca urmare a sancțiunilor pe care guvernul britanic le-a introdus asupra oligarhilor ruși din Regat. 

Miliardarul mai deține deja încă două echipe de fotbal: OG Nice, din Ligue 1, și FC Lausanne, formație ce evoluează în eșalonul secund elvețian.

De asemenea, mai multe consorții formate din oameni de afaceri din Statele Unite s-au arătat și ele interesate de achiziționarea lui Manchester United. 

Familia Glazer, contestată vehement de fanii lui Manchester United

Familia Glazer a fost, de-a lungul anilor, foarte contestată de fanii lui Manchester United. În 2005, fanii care nu erau de acord cu patronatul american au creat o nouă echipă, United of Manchester, formație ce evoluează în prezent în eșaloanele inferioare ale fotbalului englez. 

Conflict de interese? Multimiliardarul care îi plătește pe Neymar, Messi și Mbappe vrea să cumpere un alt club gigant din Europa!
Fanii lui Manchester United, protestând împotriva familiei Glazer// foto: Imago

19 trofeea câștigat Manchester United sub conducerea Glazerilor: 5 titluri în Premier League, 1 Cupă a Angliei, 4 Cupe ale Ligii Angliei, 6 Supercupe ale Angliei, 1 trofeu UEFA Champions League, 1 trofeu UEFA Europa League și 1 Campionat Mondial al Cluburilor.

VIDEO. Rezumat: Leeds United - Manchester United 0-2

Citește și: 

Romelu Lukaku, scandal pe teren în Sampdoria - Inter » Și-a înjurat un coleg și l-a enervat pe Simone Inzaghi: „Astfel de lucruri nu-mi plac”

El va fi succesorul lui Jurgen Klopp la Liverpool? Varianta-surpriză lansată de presa din Italia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  14 Februarie 2023, 15:14

Spalare de bani pe fata si UEFA inchide ochii. Oare de ce :)

enigmaticul
enigmaticul  •  14 Februarie 2023, 14:29

Da, să mai bage și aici miliarde de $ pentru a câștiga UCL!! Cu pesegeaua a ”câștigat” deja de vreo trei ori, acum vrea să câștige și cu MU. Bine că ”are balta pește”.........fără cap.

Dino
Dino  •  14 Februarie 2023, 14:12

Astia se joaca Football Manager in realitate.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează