INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GESTUL UNUI CAMPION

Maraton pentru oameni » Van der Sar va alerga într-o cursă în scop umanitar

Edwin van der Sar, probabil cel mai valoros portar din istoria Olandei // Foto: Reuters +1   FOTO
Edwin van der Sar, probabil cel mai valoros portar din istoria Olandei // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 23 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 septembrie 2012 21:26

Retras din fotbal în 2011, după finala cu Barcelona (1-3), fostul portar al lui Man. United va participa la cursa de la New York pentru a strînge fonduri destinate victimelor suferinţelor cerebrale.

Dimineţile sînt reci, dar plăcute pe plajele Mării Nordului. Iar cînd primele raze ale soarelui te mîngîie în timp ce te strecori alergînd printre dune - e debutul perfect al unei zile reuşite. "Este fantastic să stai în aer liber. Fără presiune, fără muzică. Să fii doar tu şi gîndurile tale". Edwin van der Sar experimentează tot mai des, de-o vreme încoace, astfel de senzaţii.

Fostul portar al lui Manchester United, 41 de ani, şi-a reluat de curînd antrenamentele. Se pregăteşte să ia startul în noiembrie la maratonul de la New York. Pentru al doilea an consecutiv.

Scopul cel nobil
Determinarea lui Van der Saar de a alerga 42 de kilometri pe străzile New Yorkului are în sine un scop nobil. Vrea să strîngă fonduri pentru a veni în ajutorul celor care au suferit leziuni cerebrale, dar şi pentru a ridica gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la aceste suferinţe. Olandezul ştie foarte bine despre ce vorbeşte: "Soţiei mele, Annemarie, i s-a întîmplat acum trei ani, înaintea Crăciunului. A suferit o hemoragie cerebrală, iar recuperarea s-a dovedit extrem de anevoioasă".

Prin fundaţia pe care au creat-o ulterior, Edwin şi Annemarie doresc să facă tratamentul accesibil şi acelora "cu mai puţină dare de mînă decît noi. De asemenea, vrem să-i ajutăm pe terapeuţi oferindu-le posibilitatea de a se instrui suplimentar".

El nu se mai întoarce
Fotbalul? "În ianuarie am jucat prima dată după retragere. Un meci tradiţional aici, în Olanda, alături de alţi foşti internaţionali. Ziua următoare am aflat că Scholes, care-şi încheiase cariera o dată cu mine, după finala cu Barcelona, s-a întors pe gazon. Iar apoi am fost bombardat cu mesaje din Anglia în care eram întrebat dacă o să fac şi eu la fel. Sincer, după 20 de ani în branşă, îmi lipsesc terenul de antrenament, coechipierii, competiţia. Dar nu mă gîndesc aproape deloc la asta", mărturiseşte fostul internaţional olandez.

Vrea să conducă un club
Edwin nu s-a hotărît nici ce va face în continuare, deşi au trecut 16 luni de când a agăţat mănuşile-n cui. Ştie doar că, sub o formă sau alta, se va întoarce la un moment dat la jocul care l-a făcut celebru. Antrenoratul nu-l atrage cîtuşi de puţin. Dar a trăit în schimb experienţe plăcute ca analist TV: "Am făcut un masterat în management sportiv la Amsterdam şi cred că m-ar tenta să conduc un club, să-mi pun probleme de genul cum să fac rost de bani sau cum să atrag sponsori". Dar nu-i grabă. Deocamdată, New York-ul are prioritate".

L-a "transferat" pe Van Persie
Van der Sar a rămas în foarte bune relaţii cu Manchester United, la meciurile şi antrenamentele căreia asistă ori de cîte ori vine în Anglia. Şi o face destul de des. Pe Van Persie, fostul său coechipier din naţionala Olandei chiar l-a consiliat înaintea transferului la "diavoli": "Avea oferte de la Juventus şi de la Manchester United şi m-a sunat ca să-mi ceară părerea, eu jucînd de-a lungul timpului pentru ambele cluburi. Ei bine, am vorbit 5 minute despre Juve şi 55 de minute despre United".

"Alerg zilnic între 14 şi 20 de kilometri. Mă opresc doar ca să-mi iau ziare şi chifle proaspete de la o brutărie din satul vecin. E o senzaţie fantastică. Eu şi gîndurile mele" (Edwin van der Saar)

"La New York vreau să atrag mai mult atenţia asupra fundaţiei noastre. Numele meu va deschide poate mai uşor nişte uşi" (Edwin van der Saar)

"Dorim ca oamenii să conştientizeze mai bine ce înseamnă leziunile cerebrale. Şi să-i ajutăm suplimentar pe cei suferinzi, cu o şedinţă în plus de masaj, cu o oră mai mult la piscină. Lucruri mărunte" (Edwin van der Saar)

"Am făcut un masterat în management sportiv la Amsterdam şi cred că m-ar tenta să conduc un club, să-mi pun probleme de genul cum să fac rost de bani sau cum să atrag sponsori" (Edwin van der Saar)

4 ore şi 19 minute e timpul pe care l-a scos Van der Sar anul trecut, la prima participare la maratonul de la New York. Acum vrea să termine sub 4 ore

6 ani a apărat olandezul poarta lui Man. United, timp în care a cîştigat 4 titluri de campion al Angliei şi o Ligă Campionilor (2008), a doua după aceea cucerită cu Ajax (1995)

130 de apariţii a bifat Van der Sar în poarta naţionalei Ţării Lalelelor, între 1994 şi 2008. Record în Olanda

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează