INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Mită de 1,5 milioane $ » Și CM 2002 a fost cumpărat! Președintele CONMEBOL a primit bani de la japonezi

Leoz, aici împreună cu președintele FIFA, Sepp Blatter, a fost în fruntea CONMEBOL vreme de 27 de ani (1986-2013)
Leoz, aici împreună cu președintele FIFA, Sepp Blatter, a fost în fruntea CONMEBOL vreme de 27 de ani (1986-2013)

Articol de - Publicat sambata, 20 iunie 2015 00:00

Retras în 2013, oficialul paraguayan de 87 de ani, fost ”vice” FIFA, e în arest la domiciliu și așteaptă extrădarea în SUA, unde-i acuzat de luare de mită, fraudă, spălare de bani și conspirație criminală .

Un fost funcționar CONMEBOL (Confederația Americii de Sud) le-a prezentat jurnaliștilor de la cunoscutul cotidian spaniol AS un act din care reiese clar: inclusiv la desemnarea gazdei CM 2002 s-a dat mită! Este vorba de 1,5 milioane de dolari trimiși Confederației în anul 2000, de către președintele federației japoneze, Ken Naganuma, decedat între timp.

"Banii ar fi trebuit să fie distribuiți celor zece federații sud-americane care votaseră candidatura comună a Japoniei și Coreii de Sud. Dar președintele de atunci al CONMEBOL, Nicolas Leoz, a procedat după bunul plac", a povestit fostul funcționar, sub protecția anonimatului.

Cum? "Grosul, 1,2 milioane de dolari, l-a deturnat în contul său personal. 200.000 a virat în contul secretarului general Eduardo de Luca, iar 100.000 în cel al Zoranei Dannis, o columbiancă care era legătura noastră cu FIFA și avea un birou în Statele Unite".

Retras în 2013, "din motive de sănătate", Leoz, 87 de ani, fost vicepreședinte FIFA și membru CEx, se numără printre cele 14 persoane reținute la finele lui mai, în legătură cu actele de corupție investigate de FBI. Oficialul paraguayan e în arest la domiciliu, în așteptarea extrădării în SUA. E acuzat de luare de mită, fraudă, spălare de bani și conspirație criminală.

A fugit în Spania

"Confident X", cum l-au numit jurnaliștii de la AS pe fostul funcționar care a acceptat să vorbească despre corupția din CONMEBOL, a părăsit Paraguayul și trăiește acum în Spania, cu familia. "Am plecat din Asuncion de frică. Cînd le-am spus că nu vreau să mai iau parte la murdăriile lor au început să mă urmărească și să-mi asculte telefonul", a dezvăluit acesta în AS.

6e numărul Mondialelor despre care există informații că dreptul de organizare ar fi fost cumpărat: 1998, 2002, 2006, 2010, 2018 și 2022

 "Banii erau «plimbați» prin bănci și sfîrșeau în conturile oficialilor fotbalului din Paraguay, Brazilia ori SUA. Ca să mascheze operațiunile, deseori se foloseau de rude"
Fost funcționar CONMEBOL

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează