INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARABIA SAUDITĂ

Controversatul lider saudit a răspuns criticilor mondiale: „Nu-mi pasă! Vom continua spălarea imaginii prin sport"

Mohammed bin Salman, rințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite // Foto: Imago
Mohammed bin Salman, rințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite // Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 24 septembrie 2023 14:34 / Actualizat duminica, 24 septembrie 2023 14:52

Acuzat de lumea întreagă că a investit aproape 6 miliarde în sport pentru a ascunde gravele încălcări ale drepturilor omului, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a contraatacat. „Spuneți-i cum vreți! Am un procent de creștere al PIB-ului datorită sportului”, a declarat acesta la Sky News. 

Mohammed bin Salman, 38 de ani, prințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite, atât de controversat în lumea întreagă, acuzat de încălcarea brutală a drepturilor omului, a schimbat în ultimul timp direcția țării sale. A investit enorm în sport, aproape 6 miliarde de euro din 2021, potrivit The Guardian, 3,5 miliarde numai în fotbal, în liga profesionistă locală, în 2023.

Cristiano Ronaldo a marcat, probabil, cel mai neobișnuit gol din carieră » Reușita lui CR7, învăluită în fum. La propriu!
ARABIA SAUDITĂ
Cristiano Ronaldo a marcat, probabil, cel mai neobișnuit gol din carieră » Reușita lui CR7, învăluită în fum. La propriu!

Oamenii lui Mohammed bin Salman au asigurat două miliarde pentru transferuri și salarii

Guvernul lui MbS a cumpărat în 2021 clubul englez Newcastle, în acest an a achiziționat patru grupări saudite, pe cele mai importante, Al-Hilal, Al-Nassr, Al-Ittihad și Al-Ahli, și a încheiat acorduri de sponsorizare în valoare de două miliarde. Iar grupările din Saudi Pro League au asigurat în această vară aceeași sumă colosală pentru transferuri și salarii.

Numai că, așa cum prezintă și Sky Sports, organizațiile pentru drepturile omului au altă explicație pentru investițiile fără limită ale autorităților de la Riad.

Mohammed bin Salman: „Represiunea continuă și disprețul față de cele mai elementare drepturi"

Amnesty International amintește de „spălarea imaginii prin sport pentru a ascunde rezultatele extrem de slabe legate de drepturile omului”.

Completată de Human Rights Watch: „Arabia Saudită a cheltuit miliarde găzduind evenimente majore în sport, cultură și entertainment pentru a distrage atenția lumii de la situația internă”. Tot HRW anunța: „Represiunea continuă și disprețul față de cele mai elementare drepturi sunt cele mai mari bariere în calea progresului”.

Asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, exilat în SUA, unul dintre cei mai feroce contestatar al regimului, a declanșat un atac global împotriva lui MbS. S-a dovedit că agenți secreți veniți de la Riad l-au ucis pe ziarist în consulatul saudit de la Istanbul.

Mohammed bin Salman: „Vrem încă 1,5 la sută de creștere a PIB-ului prin sport”

Într-un interviu pentru Sky News, Bin Salman a comentat și reacțiile criticile la adresa lui și a guvernului său.

„Dacă spălarea imaginii prin sport îmi crește PIB-ul cu unu la sută, atunci vom continua spălarea imaginii prin sport”, a declarat cel care conduce regatul saudit. "Nu-mi pasă. Am un procent de creștere al PIB-ului datorită sportului și vrem încă 1,5 la sută. Spuneți-i cum vreți, vom obține acel 1,5%!”. 

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Scandal uriaș și în țara lui Vassaras » Șeful Comisiei de Arbitri și-a dat demisia! L-a acuzat direct pe președintele federației: „Nu acționează cu integritate!”

Reguli bizare în Germania » Nemții nu-i recunosc hattrick-ul lui Harry Kane din Bayern - Bochum 7-0

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (1)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  24 Septembrie 2023, 18:46

Macar sa mai bage ceva bani la Newcastle, vreau sa ii vad macar sa fie aproape campioni, precum in '96 cu Kevin Keegan.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează