INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Montella hi-tech » Fiorentina e irezistibilă acasă după pauză graţie unei analize statistice din baseball

Montella are motive să zîmbească. Fiorentina e liderul meciurilor de acasă, nici un eșec și doar două goluri primite // Foto: Reuters
Montella are motive să zîmbească. Fiorentina e liderul meciurilor de acasă, nici un eșec și doar două goluri primite // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 13 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 12 noiembrie 2012 21:25

Secretul ascensiunii viola stă în inovaţia antrenorului de 38 de ani, care schimbă strategia şi alege jucătorii cei mai performanţi după cifrele adunate de cei 10 asistenţi în prima repriză.

Aproape nebăgată în seamă, Fiorentina şi-a făcut loc în careul fruntaş din Serie A. Deşi a schimbat 18 jucători în vară şi nu a cheltuit exagerat (21 de milioane de euro) pentru achiziţii, Viola a renăscut datorită lui Montella.

Agenţia Calciomercato a descoperit secretul evoluţiilor impresionante ale echipei viola, în special după pauză. Antrenorul toscanilor a introdus în fotbal o analiză statistică din baseball!

"On base percentage" (OBP) e sistemul pe baza căruia Montella schimbă strategia şi alege jucătorii. Calităţile contează prea puţin comparativ cu randamentul din primele 45 de minute.

Tehnicianul nu-şi monitorizează elevii doar la antrenamente, dar îi ţine sub lupă de la încălzire pînă la ultimul fluier. Are cel puţin zece asistenţi (doi stau în loja SkyTV), pe care îi trimite la meciurile de pe teren propriu în toate unghiurile stadionului să adune cifre.

Pe lîngă alţi doi colaboratori, unul în faţa unui televizor, iar altul lîngă computer. Iar în vestiar, după ce se consultă cu doctorul şi află cum stau fizic jucătorii săi, primeşte instant raportul primei reprize, schimbă strategia şi mizează pe cei mai performanţi în cifre.

N-a luat gol de la Juve!
Aşa se explică şi cum, cu excepţia deplasărilor de la Parma şi Napoli, Fiorentina n-a pierdut reprizele secunde. Şi-a îmbunătăţit situaţia ori a păstrat rezultatul. Iar acasă a decis meciurile cu Udinese (2-1) şi Cagliari (4-1) şi le-a dominat clar pe Genoa şi Juve. De altfel, squadra viola e unica adversară din acest sezon a campioanei Italiei ce n-a primit gol (0-0), pe "Franchi" nereuşind să şuteze pe poartă!

7 goluri dintre cele 11 reuşite de Fiorentina pe teren propriu în acest campionat au fost marcate după pauză

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează