INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Prima femeie președinte la Liga Profesionistă Franceză de fotbal: "Nu știam nici câți jucători sunt într-o echipă!"

Nathalie Boy de la Tour și președintele Franței, Francois Hollande, în tribună la meciul Franța - Suedia (2-1), din preliminariile CM // FOTO AFP
Nathalie Boy de la Tour și președintele Franței, Francois Hollande, în tribună la meciul Franța - Suedia (2-1), din preliminariile CM // FOTO AFP

Articol de - Publicat miercuri, 16 noiembrie 2016 00:00

Nathalie Boy de la Tour, 48 de ani, este prima femeie președinte la Liga Profesionistă Franceză de fotbal. Era din 2013 în Consiliul de Administrație LFP.

Surpriză mare la alegerile organizate la Paris week-end-ul trecut. Noul președinte nu este Raymond Domenech, fostul selecționer al Franței, vicecampion mondial în 2006, și liderul antrenorilor din Hexagon. Ci Nathalie Boy de la Tour. Prima femeie care conduce pentru patru ani Liga Profesionistă Franceză.

"Noi nu am făcut ca americanii cu Hillary"

Ea este omologul lui Gino Iorgulescu. Deși refuzase în vară să-l înlocuiască temporar pe fostul boss LFP, Frederic Thiriez, iar acum nici nu candidase oficial. Dar, propulsată în ultima clipă de Jean-Michel Aulas, patronul lui Lyon, Boy de la Tour a trecut prima linia de sosire.

"Noi nu am făcut ca americanii cu Hillary. Am votat-o pe Nathalie", a declarat Bernard Caiazzo, președintele de la St. Etienne, pentru L'Equipe.

În vârstă de 48 de ani, blonda absolventă a Școlii Superioare de Comerț a apărut în fotbal în 2004, când a lansat Galaxy Foot, primul salon european dedicat 100% sportului rege. "La acea vreme, nu știam nici câți jucători sunt într-o echipă", a dezvăluit în France Football.

Totuși, patru ani mai târziu, federația a rugat-o să se implice la Fundația fotbalului, creată pentru a promova integrarea socială prin fotbal. A devenit directorul Fundației, iar în 2013 era deja membră a Consiliului de Administrație LFP, în urma demisiei fostului internațional Alain Giresse. "E foarte bine că Liga a deschis ușa unei femei", spunea Nathalie atunci. Acum, e numărul unu.

"O mână de fier într-o mănușă de catifea"

Boy de la Tour a impresionat majoritatea oficialilor. "Calitățile ei? Înțelepciune, inteligență. Va liniști această lume efervescentă a bărbaților", a afirmat președintele federației, Noel Le Graet, completat de Claude Michy, conducătorul clubului Clermont: "O femeie de caracter, loială, calități rare în fotbalul profesionist. Va oferi organizației un strop de etică. Iar cei care cred că va putea fi manipulată se înșală".

L'Equipe susține că, din contră, ea face manevrele în culise. "Nathalie nu are doar prieteni în fotbal. Un fost colaborator ce a dorit să rămână anonim a descris-o astfel: «Manipulatoare ca un politician. E capabilă să instige bărbații unii împotriva altora, dispărând apoi și lăsându-i să se lupte»". Replica ei: "Sunt o mână de fier îmbrăcată într-o mănușă de catifea".

Fatma e secretar general la FIFA

Până pe 13 mai 2016, senegaleza Fatma Samoura era cunoscută doar pentru activitatea ei intensă de la ONU. 21 de ani lucrase la Națiunile Unite, avansând permanent în ierarhia organizației.

Era oficial de rang înalt la ONU când noul președinte FIFA, Gianni Infantino, a ales-o mâna sa dreaptă: Fatma, 54 de ani, este din primăvară prima femeie secretar general la forul mondial.

A doua Nathalie, consilier la UEFA

În vârstă de 44 de ani, Nathalie Iannetta e un fost jurnalist francez de televiziune cu o carieră de două decenii la Canal+. În 2014, a devenit consilierul pe probleme de Sport și Tineret al președintelui Francois Hollande, post părăsit pe 13 octombrie 2016.

De ce a renunțat? "Am căutat o altă provocare", a dezvăluit ziarista pariziană. Și a găsit-o foarte repede. E tot consilier, și tot al unui președinte. Președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin.

"Să fii femeie e un atu în lumea fotbalului. Noi ascultăm, noi avem empatie și nu ne batem în jocurile puterii. Femeile au mai puțin ego, dar sunt mai eficiente"
"Pentru părinți, nu e încă o decizie naturală să-și dea fetele la fotbal. Aleg gimnastica, tenisul sau dansul. Dar fotbalul e un formidabil sport de echipă și pentru fete"
Nathalie Boy de la Tour, președinte LFP

14ani a fost avocatul Frederic Thiriez președintele Ligii Profesioniste Franceze, în perioada 2002-2016

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ray51
ray51  •  16 Noiembrie 2016, 09:08

Are silicoane? Si le-a diminuat?... Anamaria, hai ca se poate !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează