INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  URA PUTERILOR BRITANICE

Rădăcinile răului » Liverpool şi United, o rivalitate dusă prea departe. Mai departe de Steaua - Rapid

Un tatuaj care vorbește de la sine despre ura dintre fani. Un diavol
ucide un cormoran și inscripția “Prefer să merg singur”, aluzie la
imnul lui Liverpool, “Niciodată nu vei fi singur” +6   FOTO
Un tatuaj care vorbește de la sine despre ura dintre fani. Un diavol ucide un cormoran și inscripția “Prefer să merg singur”, aluzie la imnul lui Liverpool, “Niciodată nu vei fi singur”

Articol de - Publicat sambata, 29 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 29 septembrie 2012 10:29

Doi prieteni au ajuns să se urască. De moarte! Aceasta poate fi povestea teribilă a duelului mortal dintre LFC şi MU. Care a început în urmă cu 125 de ani!


Liverpool - Man. United e un Steaua - Rapid de zece ori mai aprins meci de meci, pe teren şi în tribune. Un derby între cele mai mari cluburi britanice, care au dominat Anglia de-a lungul vremii, care au cucerit împreună 8 Cupe ale Campionilor. Şi care se urăsc de moarte.

Doi oameni, unul din Liverpool, altul din Manchester, prieteni la un moment dat, ajutîndu-se chiar, se acuză acum, se înjură, se atacă, se lovesc. În numele unei rivalităţi ce nu se va termina niciodată.

Faţada ce ascunde furia
O pace fragilă. Aşa va rămîne în istorie momentul "23 septembrie 2012", cînd Liverpool şi Man. United au onorat pe "Anfield" memoria celor 96 de fani ai "cormoranilor" decedaţi în 1989, în tragedia de pe Hillsborugh. O pace care n-a durat însă decît 90 de minute.
Puţin după ultimul fluier al derby-ului, ultraşii au revenit la cîntecele şi scandările care înveninează de aproape 3 decenii o rivalitate altădată constructivă. În special cele cu referire la tragediile prin care au trecut aceşti doi coloşi ai Angliei de-a lungul timpului: accidentul aviatic din 1958, de la Munchen, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 8 jucători ai lui United, dezastrul de pe Hillsbrough sau finala Cupei Campionilor din 1985, Juventus - Liverpool (1-0), cînd, urmare a încăierărilor din tribune, au murit 39 de oameni, majoritatea italieni (32).

Canalul supărării
Răul îşi are însă rădăcinile mult mai departe de anii '80, tocmai în secolul XVIII. Mai precis în 1887, cînd comercianţii din Manchester au demarat construcţia unui canal navigabil lung de 58 de kilometri între oraşul lor şi mare pentru a nu mai plăti taxe în portul Liverpool. Încă de atunci, între locuitorii celor două mari oraşe s-a născut o animozitate. Paradoxal, însă, aceasta nu s-a răsfrînt mult timp asupra fotbalului.

O rivalitate sănătoasă
Liverpool şi Man. United au avut chiar o rivalitate sănătoasă la un moment dat. După tragedia de la Munchen, de pildă, Liverpool i-a oferit doi jucători lui United pentru a încropi o echipă. Iar în 1964, Phil Chisnall s-a transferat fără probleme de la "diavoli" la "cormorani". Pînă şi legendarul Matt Busby, creatorul marelui United din anii '50, a avut o contribuţie importantă la ascensiunea lui Liverpool. El l-a propus rivalilor pe Billy Liddell, unul dintre jucătorii de legendă ai "cormoranilor" între 1938-1961. Şi tot el i-a convins să-l angajeze în 1959 pe Bill Shankly, managerul de care se leagă trei titluri de campioană a Angliei din istoria clubului (1964, 1966, 1973).

Fanii înjunghiaţi au pornit ura
Atmosfera s-a schimbat la începutul anilor '80, o dată cu ambiţiile tot mai mari ale lui Man. United de a reveni în fruntea fotbalului englez. Asta presupunea detronarea lui Liverpool şi a declanşat o veritabilă competiţie între cluburi, ce a antrenat, evident, orgolii din ce în ce mai mari. Pînă şi canalul construit în 1887 a devenit subiect de dispută între fani, deşi n-aveau absolut nici o legătură cu acele vremuri.

Situaţia a escaladat însă în primăvara lui 1985, la o semifinală de Cupă încheiată 2-2. S-a ajuns la incidente grave, în stradă, soldate cu doi suporteri înjunghiaţi. Apoi a urmat tragedia de pe Heysel şi la prima întîlnire, fanii lui United le-au strigat cormoranilor "Ucigaşilor!". Iar aceştia le-au replicat imitînd un avion care se prăbuşeşte. De acolo n-a mai fost loc de întoarcere.

"Eu la United? Niciodată!"
E ură numai în tribune? Să ne amintim doar un moment: 22 ianuarie 2006. Ferdinand înscrie în finalul meciului cu Liverpool, e 1-0 pe "Old Trafford". Gary Neville, căpitanul lui ManU, face un sprint de 100 de metri şi sărbătoreşte golul singur, ca un nebun, în faţa galeriei fierbînd a lui Liverpool.

Şi mai e ceva: Alex Ferguson l-a vrut ani la rînd pe Gerrard la Manchester. Dar căpitanul lui Liverpool a răspuns: "Eu la United? Niciodată!".

"Am cîştigat de trei ori fără să ucidem pe nimeni. Nici măcar o persoană. Avem conştiinţa curată"
Fanii lui United după "tripla" campionat-Cupă-Ligă din 1999

"Cine-ţi poate jefui casa? Viola bunica? Vinde cocaină dintr-o maşină de îngheţată? Un scouser poate!"
Fani lui United despre suporterii lui Liverpool numiţi scouseri

"Noi nu sîntem rasişti. Noi doar îi urîm pe mancunieni"
Suporteri Liverpool, despre locuitorii din Manchester

"Cine e pe moarte pe pistă? Cine e pe moarte pe pistă?"
Suporterii lui Liverpool după accidentul lui United din 1958

"După dezastrul de pe Hillsbrough, fanii ambelor echipe au încetat să mai invoce tragediile în scandările lor. Dar n-a durat mult şi ura s-a reaprins"
Kenny Dalglish, fost jucător şi antrenor la Liverpool

"A fi managerul lui United nu-i doar un job pentru mine. E o misiune. Vom ajunge din nou în frunte, iar cînd se va întîmpla, viaţa lui Liverpool se va schimba dramatic"
Sir Alex Ferguson, după instalarea la Man. United în 1986

"Toţi fanii vor să-şi rănească rivalii într-un fel sau altul. Marea tragedie la Liverpool şi United a fost calea aleasă. Să evoci evenimente dureroase ştiind că mergi prea departe"
John Williams, sociolog la Universitatea din Liecester

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (8)
xhthu
xhthu  •  29 Septembrie 2012, 12:00
Postat de utaaradan pe 29 Septembrie 2012, 11:52

ce ipocriti ! cum sa compari un derby de pe vremea cind in Tara Romaneasca, traia inca Eminescu , cu un meci incare joaca o echipa comuinista ?

total de acord !! ar trebui specificat 'forzaa diavoliii alb visini ,primul club comunist din tara' .asa s-ar rezolva ...fix nimic,ca pana mea,s-ar afla ce stie deja toata lumea,da o sa puteti sa dormiti si voi linistiti la noapte

xhthu
xhthu  •  29 Septembrie 2012, 11:53

bai gsp ,nu mai mintiti rapidistii ca exista rivalitate cu steaua,rapidistii pot sa fie rivali cu petrolul,nu cu echipe ca steaua in fata careia singurele lor realizari sunt atunci cand se uita la tv la ei jucand in europa si se bucura cand pierd :)))))

utaaradan
utaaradan  •  29 Septembrie 2012, 11:52

ce ipocriti ! cum sa compari un derby de pe vremea cind in Tara Romaneasca, traia inca Eminescu , cu un meci incare joaca o echipa comuinista ?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează