INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANJI MAHACIKALA

Roberto Carlos are încredere în proiectul Anji: "Poate deveni campioana Rusiei în 2 ani"

Articol de - Publicat miercuri, 05 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 04 octombrie 2011 22:52

Aşa crede vedeta Roberto Carlos. Şi are motive s-o facă. Magnatul Suleiman Kerimov a adunat multe staruri de primă mînă la echipa din Mahacikala, Daghestan

Printre acestea, şi experimentatul brazilian Roberto Carlos, care este şi antrenor interimar. Într-un interviu acordat cotidianului spaniol As, el îşi povesteşte experienţa rusă

- Conducerea lui Anji îşi doreşte să fii antrenor-jucător. Ce părere ai?
- Voi ajuta cu tot ce pot, dar locul meu este pe teren. Nici măcar nu am licenţă de antrenor. Vreau să devenim cea mai bună echipă din Rusia şi să facem istorie în Europa. Dacă vom continua cu mentalitatea de a aduce mari jucători şi cu structura actuală, în două sezoane vom juca în Europa League sau în Liga Campionilor.

- Te vezi capabil să faci faţă acestei provocări?
- De cînd am venit eu au mai semnat şi alţi mari jucători. Jucilei, Joao Carlos, Tardelli, Jirkov, Boussoufa şi Eto'o. La anul mai vrem să vină unul sau doi mari fotbalişti şi să îi luăm şi pe cei mai buni jucători din Rusia.

A schimbat o echipă
- Ce este Anji Mahacikala pentru tine?
- Acum 8 luni era o echipă fără multe, aterizată recent în prima ligă, fără nici un fel de structură. Cu venirea lui Kerimov şi cu ajutorul meu - am contribuit cu informaţii, am contactat diverşi directori sportivi, am participat la formarea relaţiei cu presa - facem nişte lucruri foarte bune. Am gîndit totul după organizarea occidentală, pentru ca jucătorii care se transderaă aici să se simtă liniştiţi. Fotbalişti care înainte aveau contracte modeste au semnat aici pentru bani mai mulţi. Patronul ne-a oferit totul - şofer, maşină, securitate.

- Cîţi bani e dispus să cheltuiască Kerimov?
- Trebuie să-l cunoşti. Eu vorbesc mult cu el. Merg acasă la el. Este o persoană foarte normală. Lumea crede de obicei contrariul cînd vine vorba despre un om plin de bani. El este şi un tip foarte sensibil. Are o fundaţie dedicată copiilor, vrea să schimbe oraşul Mahacikala într-un oraş modern. Face totul din suflet.

- Tot din suflet vin cadourile sub formă de maşini de lux şi marea petrecere de ziua ta de naştere?
- Mi-a făcut cadou un Bugatti, e adevărat. E o maşină foarte frumoasă. O ţin la Madrid. Mi-a spus că mi-a făcut acest dar pentru că mă admiră pentru tot ce mi-a adus fotbalul. Cînd a fost momentul să cumpere Anji primul lucru pe care l-a spus echipei sale de negociatori a fost că vrea să vorbească neapărat cu mine.

- Cum este viaţa în Rusia?
- Foarte diferită de cea de la Madrid sau din Brazilia, dar pentru un fotbalist este foarte bună. Lumea adoră fotbalul. Familia mea s-a mutat la Moscova. Oraşul e enorm, dar m-am adaptat. E adevărat, încă nu am făcut cunoştinţă cu marele frig. Dar sigur va veni pe la sfîrşit de noiembrie. Îl aştept, nu-mi fac probleme.

- Te mai aşteptai să revii în Europa cînd te duseseşi înapoi în Brazilia?
- Nu. Cînd am plecat la Corinthians am crezut că acolo îmi voi încheia cariera. Problema este că a juca în Brazilia este foarte dificil. Oamenilor de acolo nu le pasă cine eşti şi ce ai făcut în fotbal sau dacă ai fost un idol. Ceea ce vor e să te vadă alergînd, luptînd. Dacă pierzi un meci pe mîna ta, te insultă sau îţi fac praf maşina. Cînd Tolima ne-a eliminat din Copa Libertadores şi am văzut reacţia suporterilor, m-am cerut afară.

Oferte refuzate
- Şi ai apărut la Anji, acest club necunoscut.
- Apelul dinspre Anji a fost o surpriză. Totul s-a petrecut foarte repede. Mi-a ajuns propunerea lui Kerimov - nu doar să fiu jucător, ci să rămîn apoi oficial al echipei - şi am decis să accept gîndindu-mă la viitor. Aceste ocazii nu se scapă. Am avut ofertă şi de la Flamengo şi puteam să mă duc, de asemenea, la Fluminense sau Sao Paulo. Sau în Emiratele Arabe Unite. Dar aceasta a fost cea mai bună ofertă.

- Recunoaşte, ştiai ceva despre Mahacikala?
- Nimic! A trebuit să intru pe Internet ca să caut unde e oraşul ăsta. Am văzut că se află în Daghestan şi am văzut nişte imagini teribile, foarte dure, din timpul conflictelor. Dar am venit în persoană aici şi am constatat că nu era nimic în neregulă. Nu mi-a fost teamă nici o secundă. Din cînd în cînd mai e cîte o explozie, dar oamenii obişnuiţi sînt normali şi fericiţi.

- Iar acum a venit şi Eto'o.
- Samuel reprezintă un transfer fantastic şi deschide porţile şi altor mari fotbalişti care nu au auzit de Anji. Sînt fotbalişti care, înainte de a veni la Anji, ar fi trebuit să se ducă la Madrid, Barcelona sau Manchester United. Şi-au dat seama că şi noi lucrăm ca în scurt timp să ajungem aşa de tari. Trăim la Moscova. Asta i-a făcut pe mulţi jucători să mă caute şi să-mi spună că vor şi ei să joace la Anji.

Borna Neymar
- E adevărat că încercaţi să-l convingeţi şi pe Neymar?
- Am vorbit cu el. Dar nu prea sîntem pregătiţi să negociem cu Real Madrid. Nici cu Barcelona sau Inter. Aceste cluburi sînt nişte imperii, iar noi sîntem abia la început. Dar Anji îşi permite să facă multe pentru că are bani.

- Neymar a trecut examenul medical la Real Madrid.
- Foarte bine. Mi-ar părea foarte bine să se oprească la Madrid. Ar trebui să fie jucătorul lui Real din ianuarie. Singurul care îl putea lua pe Neymar, din fotbalul spaniol, este Florentino Perez. Preşedintele lui Real are la îndemînă unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii şi consilierea lui Zidane.

- Ce vei face după încheierea carierei de fotbalist?
- Încă mai am un an şi jumătate de contract. Apoi voi vorbi cu Kerimov şi voi vedea pentru ce mă mai doreşte. Vreau să ajut acest club să crească.

Roberto Carlos - omul de încredere
Brazilianul este adevăratul lider de la Anji. Este căpitan, dă ordine colegilor. A debutat, ce-i drept, cu stîngul ca antrenort, Anji pierzînd, 0-1, duminică, în faţa celor de la Lokomotiv Moscova. Patronul lui Anji, Kerimov, are încredere în el pentru că Roberto Carlos a fost unul dintre idolii săi. Pentru el mulţi jucători au acceptat să joace pentru echipa din Daghestan, deşi uneori e complicat. Jucătorii trăiesc şi se antrenează la Moscova şi se deplasează la Mahacikala doar pentru meciurile de pe teren propriu. O distanţă de 1.800 de kilometri.

CV
Roberto Carlos da Silva Rocha
- născut pe 10 April 1973, la Garca, Sao Paulo, Brazil
- 1,68 metri
- fundaş stînga
- 1990-1992 Uniao Sao Joao, 1993-1995 Palmeiras, 1995-1996 Internazionale, 1996-2007 Real Madrid, 2007-2009 Fenerbahçe, 2010-2011 Corinthians, 2011-prezent Anji Mahacikala

125 de selecţii are Roberto Carlos la naţionala Braziliei

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
cohenn
cohenn  •  05 Octombrie 2011, 08:09

Din cînd în cînd mai e cîte o explozie, dar oamenii obişnuiţi sînt normali şi fericiţi. WOW!

ronaldo666
ronaldo666  •  05 Octombrie 2011, 03:00

nustu daca in urmatori 2 ani o sa mai joci in rusia cred k o sa ajungi prin arabia :)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează