INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT CRUYFF

S-a ridicat la cer ca un fum » S-a stins legenda care a influențat fotbalul mondial ca nimeni altul. Johan Cruyff a murit la 68 de ani

Numărul 14, cel mai important număr din istoria fotbalului olandez. Al lui Johan Cruyff
Numărul 14, cel mai important număr din istoria fotbalului olandez. Al lui Johan Cruyff

Articol de , - Publicat vineri, 25 martie 2016 00:00

Johan Cruyff, olandezul care a influențat fotbalul mondial ca nimeni altul, s-a stins ieri la 68 de ani. Avea cancer pulmonar. Țigările l-au ucis. Fuma 4 pachete pe zi când era jucător.

Ieri, ora 14:37:09. Celularul vibrează. Mesaj din Olanda, de la Ogăraru. George e antrenor la juniorii lui Ajax și știe tot ce se întâmplă printre batavi.

Un click și SMS-ul se deschide: " A murit Cruyff...". Cumplită veste. Pentru fotbal, nu se putea alta mai dureroasă. S-a stins Johan, cel care a influențat sportul rege mai mult ca oricine. Peste Pele, peste Maradona.

Geniul cu 80 de țigări pe zi

Talentat, cerebral, genial ca jucător, un gigant ca antrenor. El, creierul lui Ajax și al Olandei în anii '70, a inventat conceptul "total football". Și tot el a promovat această filosofie ca profesor. A creat "dream-team"-ul Barcelonei, câștigătoarea Ligii în 1992, și datorită lui echipa catalană joacă astăzi atât de frumos. Cruyff i-a oferit stilul.

Dar "El Salvador", salvatorul, cum îl alintau fanii Barcei, avea un defect. Când juca, nu se putea despărți de țigări. "Am avut două vicii. Fotbalul mi-a dat totul, fumatul mi-a luat totul", spunea batavul. Devora zilnic 4 pachete. 80 de țigări, inhala aproape 7 ore de fum. Înaintea meciurilor, pe tunel, la pauză, în vestiar, și la sfârșit, la dușuri.

L-a testat pe Kovacs

"La Ajax, se ferea doar de Rinus Michels. Într-o zi, și-a ascuns țigara în pumn două minute ca să nu-l vadă antrenorul. Și-a făcut rană", povestește Sjaak Swart, supranumit "Mister Ajax".

Ștefan Kovacs, venit la Amsterdam după Michels, în 1971, cel căruia Johan i-a pasat mai tare o minge pentru a-l testa la primul antrenament, îl iubea mult. Și îl lăsa să fumeze.

În 1991, a făcut infarct și doctorul l-a avertizat: "Mori, dacă nu lași țigările!". De atunci, le-a aruncat, definitiv. Dar efectul s-a văzut acum.

Pe 20 octombrie 2015, i s-a depistat cancerul pulmonar. A început lupta, dar el rămânea la fel de imperturbabil: "N-am timp să-mi fac griji, mintea mea e ocupată de fotbal". Apoi, în iarnă, alt mesaj optimist: "E marea partidă a vieții. Eu și cancerul. Eu conduc, am 2-0 la pauză". A fost ultima sa partidă. Ieri, 24 martie, a pierdut-o. 2-3. Însă ne-a cucerit pe noi toți.

"Cruyff a pictat Capela Sixtină. Rijkaard, Van Gaal și eu am mai adăugat doar câteva pensule"
Pep Guardiola, antrenor Bayern

FRAZE CELEBRE ALE MARELUI CRUYFF:

  • "Să joci fotbal este simplu, dar să joci un fotbal simplu e cel mai dificil lucru care există"
  • "Fotbalul trebuie jucat mereu într-o manieră atractivă, ofensivă. Trebuie să fie un spectacol"
  • "Două lucruri sunt fundamentale: când ai mingea trebuie să fii capabil s-o pasezi corect și când ți-o pasează trebuie să știi s-o controlezi. Dacă nu poți, măcar paseaz-o!"
  • "Sensul fotbalului e să câștige cel mai bun pe teren, independent de istorie, prestigiu și buget"
  • "Toți antrenorii vorbesc de mișcare, s-alergi mult. Fotbalul e un sport jucat cu capul. Trebuie să fii la locul și momentul potrivit. Nici prea devreme, nici prea târziu"
  • "Toată lumea știe să joace fotbal dacă îi dai cinci metri de spațiu în teren"
  • "Atacanții mei trebuie să alerge doar 15 metri, în afară de cazul că sunt tâmpiți sau dorm"
  • "Nicio echipă nu aleargă atât de puțin ca Barcelona. Are mereu mingea, decide ritmul și unde se joacă. Nu există decât un balon, cine-l are face legea"
  • "Eu am noroc, Dumnezeu este cu mine"
  • "Creativitatea nu se ia la pumni cu disciplina"

ALTE STARURI DESPRE CRUYFF:

"Sunt șocat. Cruyff a murit. N-am pierdut doar un foarte bun prieten. Johan a fost ca un frate pentru mine"
Franz Beckenbauer, fost internațional german

"Ne-a părăsit încă o legendă"
Leo Messi, atacant Barcelona

"Johan a fost excepțional, cel mai bun jucător din toate timpurile. Am pierdut un amic, iar lumea un mare domn"
Michel Platini, fost internațional francez

"E o mare pierdere și o zi foarte tristă pentru familia Barcei, fotbalul mondial și toți cei care știu ce influență a avut Cruyff în acest sport. E persoana-cheie pentru toate succesele actuale ale Barcei"
Andres Iniesta, mijlocaș Barca

"Nu va mai fi niciodată un alt număr 14"
Xabi Alonso, mijlocaș Bayern

"Ne-a părăsit un monstru sacru. O legendă care a făcut să viseze generații întregi de jucători. Adio, imensule Johan"
Antonio Cabrini, fost internațional italian

"Sunt trist să aflu că Johan Cruyff s-a stins. Fotbalul a pierdut un om care a făcut enorm pentru ca frumosul joc să devină mai frumos decât oricare altul în istorie"
Gary Lineker, fost internațional englez

CV Cruyff

  • Nume: Hendrik Johannes Cruyff
  • Data și locul nașterii: 25 aprilie 1947 (Amsterdam)
  • Data și locul decesului: 24 martie 2016 (Barcelona)
  • Familie: 3 copii - Chantal, Susilla și Jordi
  • Cluburi ca jucător
    Ajax (1964-'73, '81-'83): 371 meciuri, 270 goluri; Feyenoord ('83-'84): 44 meciuri, 13 goluri; Barca ('73-'78): 184 meciuri, 61 goluri; Levante ('80-'81): 10 meciuri, 2 goluri; Los Angeles Aztecs ('79): 27 meciuri, 14 goluri; Washington Diplomats ('80): 27 meciuri, 10 goluri.
    "Naționala" Olandei (1966-'77): 48 selecții, 33 goluri; finalist la CM '74
  • Palmares
    3 CCE (1970-'71, '71-'72, '72-'73), Supercupa Europei ('72) și Cupa Intercontinentală ('72), 9 titluri și 6 Cupe ale Olandei, un titlu și o Cupă a Spaniei, o Cupă Intertoto
  • Cluburi și palmares ca antrenor
    Ajax (1985-'87): 2 Cupe ale Olandei și o Cupă a Cupelor; Barca ('89-'94): o CCE, o Supercupă a Europei, 4 titluri, o Cupă și 3 Supercupe ale Spaniei
  • Premii individuale: 3 Baloane de Aur (1971, '73, '74), 3 titluri de fotbalistul anului în Olanda, Gheata de Aur la CM '74

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
th3dog
th3dog  •  25 Martie 2016, 13:59

adiga Ogararu va da voua ponturi prin sms? are comision sau ce?

montgomerry
montgomerry  •  25 Martie 2016, 13:53

Legendele nu mor niciodata.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează