INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA CONFEDERAŢIILOR

VIDEO Spania - Italia 7-6 la penaltyuri, ibericii merg în finala cu Brazilia » Jesus Salvador!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 28 iunie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 28 iunie 2013 01:37

Jesus Navas a transformat ultimul penalty, propulsînd Spania epuizată în finala cu Brazilia, de duminică. Italia a ratat însă marea victorie în prima repriză, pe care a dominat-o categoric

VEZI AICI VIDEO CU PENALTYURILE!

Doar un an trecuse de la marea finală. Pe 1 iulie 2012, Furia Roja ridicase Kievul în picioare după o coridă nemaivăzută: 4-0 cu Italia în ultimul act al Europenelor.

Prandelli, selecţionerul squadrei şi atunci, şi acum, spunea miercuri, la conferinţa de presă: " Spania e aproape imposibil de bătut, dar nu e formaţia perfectă. Poate fi surprinsă, trebuie să inovez tactic, să găsesc cheia spre poarta lui Casillas".

Ideea lui Prandelli
Dar cum? Balotelli e accidentat, cine să fisureze apărarea iberică? Şi cum să rezişti la Fortaleza avalanşei de pase, atacuri şi ocazii ale Dream Team-ului ce cucerise lumea întreagă în ultimii cinci ani? Cum să te răzbuni pentru 2012? Mai ales că Buffon, însuşi căpitanul peninsularilor, remarca fără iluzii: "E o plăcere să vezi Spania jucînd. Dar nu e o plăcere să fii sparring-partner-ul ei. Să spui că Italia este favorită ar fi o nebunie".

Însă lui Prandelli nu i-a păsat de nimic. Şi l-a provocat pe Del Bosque cu un 5-4-1 înspăimîntător. Un sistem defensiv extrem de eficace, aglomerînd jocul şi închizînd, în faţa propriului careu, orice culoar de pătrundere al adversarilor. Ariergarda azzurra, atît de fragilă la Cupa Confederaţiilor - 8 goluri primite în 3 partide -, era impenetrabilă.

3-4-3 dezlănţuit în atac
Apoi, o dată recuperată mingea, echipa se deschidea pe un contraatac vijelios, transformată într-un 3-4-3 dezlănţuit, cu fundaşii laterali Maggio şi Giaccherini, ce zburau în ofensivă, aripi irezistibile.

Aceasta a fost găselniţa lui Prandelli, la care Del Bosque nu s-a aşteptat. 45 de minute, Spania a fost knock-down. Squadra a atacat în valuri, l-a asediat pe Casillas în ole-urile brazilienilor din tribune.

Gilardino, şut pe lîngă, Maggio, singur cu portarul, a tras direct în el, De Rossi, deviere ratată din poziţie bună, Marchisio, cap la doi metri de bară, Maggio, din nou unu la unu cu Casillas... N-a înscris însă, deşi ar fi putut da cel puţin două, trei goluri pînă la pauză.

O singură dată a evadat Spania din acest infern albastru. Dar Torres nu l-a păcălit pe Buffon.

Spania paralizată
La vestiare, Del Bosque a reglat defectele propriei apărări, însă atacul său n-avea energie, inspiraţie, traseele Xavi - Iniesta - Torres dispăruseră, fundaşii laterali nu mai avansau să susţină ofensiva, nu mai exista acea superioritate spaniolă zdrobitoare în orice zonă a terenului. Un joc atît de previzibil, obosit, paralizat aproape, e rarisim la iberici! Apariţia lui Navas a mai înviorat acţiunile roşii, însă fără efect. Nici Torres, nici Pique n-au marcat. Şi prelungiri!

Bară Giaccherini. Penalty pentru Spania?
Prandelli a riscat şi cu ultima carte. "Furnica" Giovinco. Imediat, juventinul a creat spaţiu în careu, iar Giaccherini a izbit bara cu sete. N-a fost 1-0 pentru Italia. Campioana Europei a simţit pericolul pîndind după colţ şi a pornit asaltul. A cerut două penaltyuri - unul chiar a părut să fie, la henţul lui Chiellini -, nu i s-a dat nici unul, dar ar fi putut să înscrie la o splendidă combinaţie (au fost puţine în 120 de minute) Iniesta - Alba. Voleul fundaşului stînga a fost la o palmă de transversală.

Navas aduce fericirea
După încă o repriză epuizantă, cu jucătorii doborîţi de crampe musculare, dar şi cu bara lui Xavi într-un final dominat de spanioli, s-a ajuns la penaltyuri. Unde te rogi la Dumnezeu, te închini şi aştepţi semnul divin.

Primii 12 au transformat, s-a ajuns la 6-6, cînd a ratat Bonucci. Peste poartă. Şi Navas - Jesus i-a salvat! - a pus capăt semifinalei.
Duminică, Spania va înfrunta Brazilia.

19 ani
au trecut de cînd Italia n-a mai învins Spania într-un turneu final, de la acel 2-1 din "sferturile" CM 1994

10 victorii are Spania în 32 de meciuri cu Italia (tot de 10 ori au învins peninsularii, 12 întîlniri încheindu-se la egalitate)

SPANIA - ITALIA 0-0, 7-6 la penaltyuri

Au transformat:
Xavi, Iniesta, Pique, Ramos, Mata, Busquets, Navas - Candreva, Aquilani, De Rossi, Giovinco, Pirlo, Montolivo
A ratat: Bonucci

SPANIA: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (80 Mata), Torres (94 Javi Martinez), Silva (53 Navas).
Antr.
V. del Bosque
ITALIA: Buffon - Maggio, Barzagli (46 Montolivo), Bonucci, Chiellini, Giaccherini - Candreva, D. Rossi, Pirlo, Marchisio (80 Aquilani) - Gilardino (91 Giovinco)
Antr. C. Prandelli
A arbitrat Howard Webb (Anglia)

Prima semifinală: Brazilia - Uruguay 2-1.

Finala Brazilia - Spania se va disputa duminică noaptea (1:00, TVR 1).

Finala mică Uruguay - Italia va avea loc duminică, de la ora 19:00 (TVR 1).

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
talpaiadului
talpaiadului  •  29 Iunie 2013, 03:55
Postat de sorineldobre pe 28 Iunie 2013, 15:27

m-a luat somnul nene ! am vazut totusi pintre gene ca spania a castigat la penalti-uri .e finala scontata dar la 1 noaptea ? eu luni cred ca trebuie sa ma duc la servici.

Tipic rapidist, crezi ca trebuie sa te duci la servici, nu esti sigur: se da sau nu se da spargerea programata pentru luni dimineata? Hahahahaha, bine macar ca esti sincer.

monere1980
monere1980  •  28 Iunie 2013, 17:40
Postat de sorineldobre pe 28 Iunie 2013, 15:27

m-a luat somnul nene ! am vazut totusi pintre gene ca spania a castigat la penalti-uri .e finala scontata dar la 1 noaptea ? eu luni cred ca trebuie sa ma duc la servici.

De acord ca meciul a fost slab. Unii n-au vrut sa joace (spania) altii n-au putut (italia). Dar nu prea ai ce sa le ceri dupa cate meciuri joace in fiecare an. Cam au dreptate toti sa fie nemultumiti ca exista cupa co0nfederatiilor.

kiddu90
kiddu90  •  28 Iunie 2013, 15:30
Postat de monere1980 pe 28 Iunie 2013, 15:23

brazilienii n-au echipa rea (ma refer la thiago silva, marcelo, neymar, poate si david luiz dar nu e printre preferatii mei).... In fine, spuneam ca brazilia are echipa buna dar scolari (cu tot respectul ptr antrenorul mondialului din 2002) mi se pare slabut tactician. Le are cu intuitia (face inlocuiri eficiente in timpul jocului) dar in rest.... la ciupeala. Un antrenor de calitate (Mourinho, Ancelotti, Lucescu, Pep, Heynckess, Benitez, etc) pe banca Selecao ar face ravagii mari :)

De acord cu tine aici. Nu cred că Mourinho ar fi refuzat o asemenea provocare :D Mai ales că se cunoaşte bine cu brazilienii.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează