Fotbalul din Maroc a început să renască după ce regele Mohammed a înființat o academie, după modelul celor din Franța

Marock Academy
Marock Academy

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2022 07:46 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 09:45

Fotbalul marocan a început să renască după ce regele Mohammed al VI-lea a înființat în 2010 o academie pentru copii și juniori, după modelul celor din Franța.

Naționala Marocului este senzația Cupei Mondiale din Qatar. „Leii din Atlas" au uimit mapamondul prin calificarea istorică în semifinalele turneului final. Premieră pentru o echipă din Africa. „Să termini la egalitate cu Croaţia, să învingi Belgia, să învingi Canada, care este campioana Americii de Nord, să elimini Spania şi să învingi Portugalia nu este un miracol, este rezultatul muncii grele”, a subliniat selecționerul Walid Regragui (47 de ani).

Naționala Braziliei ar lua în calcul bomba anului în fotbalul mondial! Neymar s-ar alege cu un selecționer stelar, dacă iese
BRAZILIA
Naționala Braziliei ar lua în calcul bomba anului în fotbalul mondial! Neymar s-ar alege cu un selecționer stelar, dacă iese

„Un nou impuls. Concentrare pe talente"

Specialiștii susțin că fotbalul marocan a renăscut după ce regele Mohammed al VI-lea (59 de ani) a înființat în 2010 o academie de copii și juniori care îi poartă numele, după modelul centrelor din Franța, în special Clairefontaine. Proiectul a pornit cu directori cu experiență la nivel juvenil în fotbalul francez. Investiția inițială în baza construită la Salé, oraș situat în apropierea capitalei Rabat, s-a ridicat la circa 13 milioane de euro. 

O parte din sumă a fost acoperită de regele Marocului, restul s-a bazat pe fonduri private. „Fotbalul marocan este în stare de convalescență. Obiectivul academiei este să dea un nou impuls, concentrându-se pe talente în devenire", explica la început de drum directorul tehnic Nasser Larguet, care a condus mai multe centre de juniori în Franța, la Rouen, AS Cannes, SM Caen și RC Strasbourg.

Ounahi, excepțional cu Spania

După 12 ani, Marocul culege roadele proiectului care a început să atragă atenția cluburilor europene. Patru jucători crescuți la Academia de Fotbal Mohammed al VI-lea fac parte din naționala care va întâlni miercuri Franța, în semifinalele Cupei Mondiale. Cel mai bun produs este Yousef En-Nesyri (25 de ani), atacantul Sevillei, care a marcat împotriva Portugaliei golul calificării în „careul de ași” al CM. 

16 dintre cei 26 de jucători din naționala Maroculuis-au născut în alte țări

Ceilalți trei sunt Nayef Aguerd (26 de ani), fundaș central transferat în iunie de la Rennes la West Ham (Anglia), Azzedine Ounahi (22 de ani), mijlocaș la Angers, și portarul de rezervă Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca). 

Optarul Ounahi a făcut un joc excepțional în „optimi”, cu Spania. A alergat 14,7 kilometri, peste toți jucătorii de pe teren. Performanță care l-a făcut pe Luis Enrique să exclame, după meci: „Am fost plăcut surprins de numărul 8, nu-mi amintesc numele lui, îmi pare rău. Oh, Doamne!!! De unde vine băiatul ăsta? Joacă foarte bine”.

Fotbalul din Maroc a început să renască după ce regele Mohammed a înființat o academie, după modelul celor din Franța
Azzedine Ounahi. Foto: Imago

Ounahi, decisiv în baraj

Mijlocașul născut la Casablanca este, într-adevăr, o mare surpriză. Până anul trecut a jucat la US Avranches, echipă de liga a treia din Franța. În iulie 2021, a semnat primul contract de profesionist, cu Angers SCO, ultimul loc în Ligue 1, după 15 etape. 

Ounahi a debutat la națională sub comanda fostului selecționer Vahid Halilhodžici, pe 10 ianuarie 2022, într-un meci cu Ghana de la Cupa Africii pe Națiunii. A confirmat repede, iar în martie a devenit eroul Marocului, contribuind cu două goluri în meciul decisiv de baraj pentru calificarea la Mondial, 4-1 cu RD Congo.

„Avem totul pentru a ne îndeplini visurile"

Azzedine Ounahi recunoaște că perioada petrecută la Academia Mohammed al VI-lea l-a ajutat foarte mult. „Acolo, se lucrează ca la cluburile europene, iar asta ne permite să economisim timp când ajungem în Europa. În Maroc, puține cluburi au structuri pentru tineri, în afară de FUS, care scoate jucători tineri.

Există doar academia dacă vrei să devii un adevărat fotbalist profesionist. În plus, ne urmăm și studiile. Pe scurt, avem totul pentru a ne îndeplini visurile. Am învățat multe și am făcut progrese bune. Înainte, jucam doar când aveam mingea. La academie am înțeles că trebuie să joc și fără minge și că trebuie să depun eforturi pentru echipă", a povestit revelația Ounahi. 

63 de milioane de euroau fost investiți în total în această academie stil Clairefontaine

VIDEO. Corespondență din Qatar / La sport ne-au depășit și caii! În Doha există Al Shaqab, un club ecvestru impresionant, cu condiții de lux pentru cei 700 de cai pe care îi găzduiește

Neymar nu a mai rezistat » Cum a reacționat după demisia lui Tite: „Vorbeai urât despre mine, dar uite că destinul are simțul umorului”

Harry Kane, primul mesaj după ce a ratat un penalty în Anglia - Franța: „Nu te poți ascunde”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  12 Decembrie 2022, 12:46

...ce se face in Maroc inseamna munca nu ce ne pacaleste pe noi hagi ...au inceput marocanii odata cu el ...hagi ce a produs ?

81mada
81mada  •  12 Decembrie 2022, 10:44

Avem si noi academii, dar tot degeaba!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează