INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  WEST HAM - FCSB

CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA Cartier rezidențial în locul istoriei » Ce s-a ales de Upton Park, istoricul stadion lăsat în urmă de West Ham

Statuia „Campionii”, din Newham +5   FOTO
Statuia „Campionii”, din Newham

Articol de , - Publicat miercuri, 07 septembrie 2022 13:01 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2022 14:24

West Ham și-a vândut în 2014 vechiul stadion, Upton Park, pentru 40 de milioane de lire sterline. S-a mutat pe London Stadium, unde o va primi pe FCSB, și a lăsat în urmă mai bine de 100 de ani de istorie.

  • Reporterii GSP Vlad Nedelea și Cristi Preda (foto) sunt prezenți în Anglia și transmit toate informațiile importante de la West Ham - FCSB.
  • Partida West Ham - FCSB, programată joi, 8 septembrie (ora 22:00), va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată de ProTV. 

122 de ani de istorie are în spate West Ham United, un club vechi, care n-are însă niciun titlu în Premier League și abia se laudă cu un loc 3 în sezonul 1985-1986, când a și ratat prezența în Cupa UEFA din cauza interdicției pe care Anglia o primise.

Cartier rezidențial în loc de vechiul stadion al lui West Ham

Azi, West Ham e un club modern, cu o infrastructură pe măsura pretențiilor din UK. S-a mutat de 6 ani pe London Stadium, o arenă de peste 60.000 de locuri, lăsând în urmă istoricul Boleyn Ground sau Upton Park, cum i se mai spune. 

Casa lui West Ham din 1904 și până în 2016 a fost complet demolată. În loc au apărut clădiri rezidențiale, noi, moderne, care respectă arhitectura din Green Street.

Victorie mare la ultimul meci pe Upton Park

Upton Park i-a fost gazdă ultima dată lui West Ham în 2016, pe 10 mai, într-o victorie cu Manchester United, 3-2. Azi, pe locul fostei arene de peste 35.000 de locuri au apărut blocuri noi și încă se mai construiește. 

Peisajul plin de schele și macarale poartă numele de Upton Gardens E13. Locuințele au luat locul istoriei lui West Ham, deși la un moment dat se discuta chiar despre o mărire a capacității, până la 40.500 de locuri, prin extinderea unei peluze.

Probleme și cu mutarea pe London Stadium

În momentul în care au început discuțiile pentru construirea London Stadium, arenă ce-a găzduit JO din 2012, imediat s-au intensificat și planurile de mutare pentru West Ham acolo. 

Numai că la un moment dat Comitetul Olimpic voia să reducă capacitatea arenei după Londra 2012 la doar 25.000 de locuri, fapt ce-ar fi întrerupt orice calcul pentru West Ham de a mai juca acolo. Asta pe lângă existența acelei piste de atletism, atipică stadioanelor din Anglia. 

Abia în 2010 s-a definitivat ideea că West Ham pleacă de pe Upton pe London Stadium, o decizie aprobată un an mai târziu.

Și-a vândut stadionul

Astăzi, între West Ham și Comitetul Olimpic există un contract de închiriere pentru 99 de ani. Motiv pentru care din 2014 șefii clubului au vândut Boleyn Ground către Galliard Group pentru suma de 40 de milioane de lire. Iar proiectul actual include 838 de apartamente și un parc de agrement.

Aproape de Boleyn Ground, la intersecția Barking Road cu Green Street, în Newham, a rămas însă statuia „Campionii” sau „Sculptura Cupei Mondiale”. O statuie din bronz cu o imagine emblematică de după finala World Cup 1966, singurul trofeu cucerit de englezi în fotbalul internațional. 

Sculptura înfățișează celebra scenă a victoriei, cu Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters și Ray Wilson, cu primul purtat pe brațe ținând în mână trofeul Jules Rimet. 

+1 FOTO

365 de ziles-a muncit pentru ca statuia lui Moore, Hurst, Peters și Wilson să fie gata

Locația n-a fost aleasă întâmplător, primii trei fiind legende ale celor de la West Ham. Statuia e o creație a sculptorului regal Philip Jackson și a fost dezvelită în 2003 de președintele The Football Association, Prințul Andrew, duce de York.

4,9 metrimăsoară statuia care cântărește 4 tone

Mai multe știri despre West Ham - FCSB: 

Stabilit în Londra, fostul rapidist prefațează West Ham - FCSB: „E foarte greu, suntem jos! Astra i-a bătut, dar avea fotbaliști”

Duckadam, devastator cu jucătorii de 3,2 milioane de euro ai lui Becali: „Transferuri făcute pe simpatii. Foarte greu pentru Miculescu să mai prindă echipa ca titular”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
anti_fcsb_superliga_psg_bayern
anti_fcsb_superliga_psg_bayern  •  07 Septembrie 2022, 14:46

West Ham a cistigat Cupa Mondiala din '66.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează