INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EURO 2016

Euro 2016 va avea loc în Franţa, care a cîştigat duelul cu Turcia şi Italia

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 mai 2010 00:00

Va fi primul turneul final de CE cu 24 de participante.

Nici o surpriză ieri, la desemnarea gazdei Euro 2016. Socotită favorită, Franţa a primit organizarea turneului final de peste 6 ani, primul cu 24 de echipe, datorită condiţiilor superioare oferite în dosarul de prezentare. Situaţia s-a reflectat şi la vot. Francezii au cîştigat şi primul scrutin, în urma căruia a fost eliminată Italia, şi pe cel de-al doilea, cu 7 voturi, unul peste Turcia. Printre cei 13 membri din conducerea UEFA care au votat s-a numărat şi Mircea Sandu, preşedintele FRF.

Ca să devină gazde ale unui turneu final după 18 ani, francezii contează pe mai multe atuuri, dar există şi cîteva dezavantaje.

PLUSURI
- Stadioane. Majoritatea lor există în condiţii măcar bune, dar tot vor fi renovate, urmînd să se construiască din temelii alte 4 arene.
- Cazare. Franţa are un patrimoniu inestimabil de a atrage turişti. Cele 11 oraşe alese furnizează în jur de 200.000 de camere de hotel de minimum 3 stele.
- Transporturi. Reţeaua este foarte bine pusă la punct. Trenurile de mare viteză acoperă orice rută importantă, iar în apropierea fiecărui oraş de CE există cel puţin un aeroport.
- Experienţă. Franţa a mai organizat Mondialul din 1998 şi Euro 1984.
- Susţinere. Oficialităţile franceze s-au arătat gata de orice efort pentru organizarea optimă a întrecerii. Preşedintele Sarkozy a şi fost ieri la UEFA, la acţiunea de desemnare a cîştigătoarei. "Prezenţa lui a înclinat balanţa", a admis şeful UEFA, Michel Platini

MINUSURI
- Violenţa. Suporterii francezi au produs mai multe incidente majore în ultimii ani, în special la Paris.
- Rasismul. Jucătorii de culoare au fost insultaţi în destule partide, majoritatea disputate de Marseille.
- Securitatea. Forţele de ordine au fost uneori ezitante la declanşarea violenţelor, reacţionînd cu întîrziere, dar brutal.

"Am garantat că va fi un turneu fără surprize neplăcute, sigur, tentant şi profitabil pentru UEFA"
Frederic Thiriez, preşedinte Liga franceză

"Acest tip de votare e influenţat şi de factori politici. Platini l-a prezentat membrilor UEFA doar pe preşedintele Franţei, Sarkozy, nu şi pe cel al Turciei, Abdullah Gul"
Senes Erzik (turc), vicepreşedinte UEFA

1,7 miliarde de euro în arene
Dosarul francez se bazează pe 12 stadioane, Paris fiind singurul oraş care propune două arene. 8 vor fi renovate, 4 vor fi ridicate de la zero într-un cost total de 1,7 miliarde de euro. Termenul de livrare este maximum 2014. Nu pe toate se vor disputa însă partide la Euro 2016. Trei dintre ele vor trebui desemnate stadioane de rezervă pînă pe 28 mai 2011.

Oraş    Stadion (capacitate)    Situaţie    Cost (mil. euro)
Lille    Metropole (47.882 locuri)    de construit    324,2
Lens    Felix Bollaert (40.113 locuri)    de renovat    111,2
Nancy    Marcel Picot (31.973 locuri)    de renovat    60
Strasbourg    La Meinau (36.645 locuri)    de renovat    160
Lyon    OL Land (57.628 locuri)    de construit    320
St. Etienne    Geoffroy Guichard (39.327)    de renovat    75
Nice    Grand Stade (33.470 locuri)    de construit    184
Marseille    Velodrome (65.000)    de renovat    151,1
Toulouse    Stadium (37.050 locuri)    de renovat    56
Bordeaux    Grand Stade (42.566 locuri)    de construit    200
Paris    Parc des Princes (40.058 locuri)    de renovat    90
Paris (St. Denis)    Stade de France (76.474 locuri) retuşuri    10

Arbitraj în 5 şi în Ligă, şi la Euro
Comitetul Executiv al UEFA a decis extinderea sistemului cu 5 arbitri. Experimentat anterior în Europa League, acesta va fi folosit din sezonul viitor în Champions League, dar şi la Euro 2012, din faza eliminatorie pînă la finală. Aşezarea arbitrilor va fi identică: un "central", doi asistenţi la tuşe şi încă doi de careu. Totodată, forul continental a decis implementarea fair-playului financiar, cu start din 1 iulie 2010. Măsura va fi aplicată eşalonat pentru ca, din sezonul 2012-2013, cluburile să nu poată participa în cupele europene decît dacă dispun doar de banii pe care îi încasează, dorindu-se stoparea creditării.

S-au înţeles pe 8 milioane
Preşedintele Realului, Florentino Perez, a negociat ieri cu omologul Massimo Moratti rezilierea contractului lui Jose Mourinho la Inter. El va plăti doar jumătate din cele 16 milioane cerute de nerazzurri, iar portughezul va fi prezentat luni. Madrilenii i-au mai dat 2,8 milioane demisului Manuel Pellegrini, adăugate celor 4 milioane achitate în 2009 celor de la Villarreal ca să-l cedeze pe tehnicianul chilian.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează