INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EURO 2012

Eurohaos 2012! » Instabilitate politică, multă corupţie şi costuri umflate în Ucraina şi Polonia

600 de milioane de euro este costul final al stadionului
600 de milioane de euro este costul final al stadionului "Olimpic" din Kiev, aproape dublu față de proiectul inițial

Articol de - Publicat sambata, 03 decembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 02 decembrie 2011 22:02

Cu 6 luni înaintea primului turneu final din estul Europei, gazdele au încă probleme cu infrastructura, acuzaţiile de deturnare de fonduri şi asigurarea securităţii suporterilor.

Nu doar la noi costurile stadioanelor uimesc. Ucrainenii au reuşit chiar să ne depăşească, prin banii cheltuiţi pentru construirea ori renovarea celor destinate să găzduiască partide de la CE 2012. Arenele din Kiev, Doneţk, Harkov şi Lvov au costat împreună circa 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă un alt miliard pentru stadioanele din Varşovia, Gdansk, Poznan şi Wroclaw.

Cel mai scump e "Olimpicul" din Kiev, locul unde se va decide noua campioană a Europei pe 1 iulie. Inaugurat acum două luni, cu destulă întîrziere, stadionul reconstruit în trei ani a ajuns la un preţ de 600 de milioane de euro, deşi proiectul iniţial fusese de 340 de milioane, cam cît a costat "Allianz Arena" din Munchen! Diferenţa a apărut după ce, scrie "Gazzetta dello Sport", în ecuaţie "s-a implicat un al treilea constructor, o firmă foarte apropiată guvernului ucrainean".

La "Arena" din Lvov, cheltuielile s-au umflat de trei ori! De la 94 de milioane de euro s-a ajuns pentru stadionul inagurat pe 29 octombrie la 275 de milioane. Aproape cît "Donbass Arena"! Şi acolo s-ar fi făcut o "inginerie" financiară. 5 grupuri de supertoalete ecologice la stadionul lui Şahtior facturate, potrivit aceluiaşi cotidian italian, la o incredibilă sumă de 400.000 de euro!

234 de milioane de euro este costul "Naţional Arena", mult peste primul preţ de 119 milioane

500 de milioane de euro a costat cel mai scump stadion din Polonia, "Narodowy" din Varşovia, unde se joacă primul meci

9 hoteluri de 5 stele pune la dispoziţie Ucraina pentru milionul de fani aşteptaţi la Euro. Doar 5 la sută dintre locurile de cazare au certificat internaţional

Noua poliţie antihuligani
Ucrainenii încearcă să stopeze violenţele pe stadioane, pornind lupta contra fanilor certaţi cu legea. Ministerul de Interne a decis înfiinţarea unui departament special, Nfip, la iniţiativa UEFA, care să prevină sau să limiteze incidentele la turneul final. "Vom monitoriza toţi huliganii înscrişi în evidenţele noastre şi în cele ale statelor europene", a declarat Aleksander Birsan, vicepreşedintele Comitetului de organizare. Nfip şi-a început deja activitatea pe 19 octombrie, la Şahtior - Zenit din grupele Ligii, oprind accesul a 7 fani ruşi pe arena din Doneţk.

Iar corupţie la federaţie
Ultima inspecţie a UEFA în Polonia a conchis: "cele 4 arene sînt aproape gata, aeroporturile 90%, iar infrastructura relativă la transporturi e finalizată 80%". Problemele sînt însă politice, la nivel de federaţie, acuzată din nou de corupţie. Miercuri, secretarul general Zdzislaw Krecina a fost demis, în urma interceptărilor telefonice dintr-un alt scandal, în care ar putea fi implicat şi preşedintele Gregorz Lato! 600 de jucători, arbitri şi oficiali ai cluburilor au fost condamnaţi sau aşteaptă să-şi primească sentinţele în primul scandal de corupţie izbucnit în Polonia în 2007.

Citește și:

„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
Nationala
„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
La 38 de ani și niciun minut jucat la Manchester City, a prelungit până în 2025. Explicația incredibilă
Campionate
La 38 de ani și niciun minut jucat la Manchester City, a prelungit până în 2025. Explicația incredibilă
Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO
Nationala
Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (2)
crystymar90
crystymar90  •  08 Decembrie 2011, 23:08
Postat de vallym pe 03 Decembrie 2011, 18:53

sa ne dea noua, ca ne descurcam cumva..macar avem mai multe hoteluri...

pe straini ii intereseaza calitatea, nu cantitatea, asa ca la romanasi, mult, prost si fara rost.

vallym
vallym  •  03 Decembrie 2011, 18:53

sa ne dea noua, ca ne descurcam cumva..macar avem mai multe hoteluri...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează