INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  SUSPENDARE

Platini ratează tragerea. Și Euro? Președintele UEFA, suspectat de corupție, n-a fost iertat ieri de TAS

Articol de - Publicat sambata, 12 decembrie 2015 00:00

Chiar dacă Tribunalul sportiv de la Lausanne i-a interzis forului mondial să prelungească "eliminarea" temporară dincolo de 5 ianuarie, francezul care transformase turneul final în proiectul său ar putea primi o suspendare dură și definitivă pe 21 decembrie, la Comisia de Etică FIFA

Michel Platini spera să cîștige acest meci, chiar dacă era doar o victorie simbolică, de moment. Ieșise optimist miercuri din clădirea TAS, era bine dispus, rîdea și glumea cu ziariștii care-l înconjuraseră.
"Aș prefera să nu-l avem pe Benzema decît să-l pierdem pe Platini"
Voia să scape de suspendare și să fie azi la Paris, pentru tragerea la sorți. Și toți francezii îi erau alături. "Aș prefera să nu-l avem pe Benzema la Euro decît să-l pierdem pe Michel. Acest turneu final este opera lui", spunea Jacques Lambert, șeful organizării CE 2016.

Dar ieri dimineață, la ora 10, Tribunalul de Arbitraj al Sportului nu i-a anulat "eliminarea" de 90 de zile decisă de Comisia de Etică FIFA pe 8 octombrie. Președintele UEFA nu i-a convins pe judecătorii de la Lausanne de nevinovăția sa totală. Nu a putut dovedi că acele 1,8 milioane de euro primite de la Blatter în 2011, pentru un job la forul mondial încheiat cu 9 ani înainte, nu erau bani negri, într-o operațiune ocultă.

Hotărîrea care nu-l salvează

TAS a explicat: "Suspendarea de 90 de zile nu-i aduce lui Michel Platini prejudicii ireparabile în acest moment". Și i-a oferit un balon de oxigen, interzicînd forului mondial prelungirea cu alte 45 de zile a excluderii temporare.

Însă hotărîrea de ieri nu îl salvează pe Platini. Pe 18 decembrie, triplul Balon de Aur va fi audiat la Zurich, iar trei zile mai tîrziu se așteaptă cea mai importantă decizie. Pe fond. Camera de Judecată a Comisiei de Etică FIFA îl poate radia pe viață din fotbal. Așa i-a cerut Camera de Investigații după finalizarea anchetei interne. Dacă se va întîmpla așa, atunci adio Euro. Și adio președinția FIFA!

"Michel rămîne încrezător pe «fondul» cazului, are un dosar solid. TAS i-a acceptat parțial cererile, interzicîndu-i forului mondial prelungirea suspendării temporare. În final, i se va da dreptate"
Thibaud d'Ales, avocatul lui Platini

"Platini a venit la TAS, a pierdut acest meci, dar nimic nu este definitiv. Hotărîrea de azi nu-i stopează candidatura la președinția FIFA. Dar, cel mai important, trebuie să fie declarat nevinovat de Comisia de Etică"
Matthieu Reeb, secretar general TAS

Suspendat pe viață sau liber să candideze la FIFA?

Pe 21 decembrie, Camera de Judecată a Comisiei de Etică FIFA va lua hotărîrea finală, pe fond, în cazul "Platini". Actualul președinte UEFA are 3 variante:
1. Să fie achitat și să poată candida pe 26 februarie la președinția forului mondial
2. Să fie suspendat pe 6-7 ani, dacă decizia Comisiei de Etică nu e radicală
3. Să fie radiat pe viață din fotbal

Infantino se ocupă de tot ce înseamnă tragerea la sorți

În absența lui Michel Platini, mîna sa dreaptă i-a preluat puterile la UEFA. Elvețianul Gianni Infantino, secretarul general în vîrstă de 45 de ani, conduce forul continental la Nyon și se ocupă la Paris de tragerea la sorți pentru Euro 2016. El a participat ieri la conferința de presă, el a fost maestru de ceremonii la partyul special organizat aseară la Primăria pariziană și tot el va superviza azi stabilirea grupelor turneului final.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close