INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  ITALIA - ANGLIA 1-1, 3-2 LA PENALTY-URI

Anglia a repetat 9 luni executarea penalty-urilor! Trauma care l-a făcut pe Gareth Southgate obsesiv în abordarea loviturilor de la 11 metri

Gareth Southgate între David Seaman și Alan Sharrer la Euro 1996, foto: Guliver/gettyimages +49   FOTO
Gareth Southgate între David Seaman și Alan Sharrer la Euro 1996, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 12 iulie 2021 15:35 / Actualizat luni, 12 iulie 2021 16:32

Gareth Southgate, 50 de ani, a calificat Anglia în finala Euro 2020, dar coșmarul penalty-urilor continuă să-l bântuie, după un sfert de secol. Duminică, toți tinerii au cedat presiunii la punctul cu var.

Gareth Southgate. O poveste frumoasă, cu final trist. Și ca jucător, și ca antrenor, a fost atât de aproape de o mare performanță și de fiecare dată a sfârșit în suferință. Cu el consolat de Terry Venables, la Euro 1996. Și tot cu el consolându-i pe Rashford, Sancho și Saka, la un alt turneu final continental, astăzi, un sfert de secol mai târziu.

Gareth Southgate, al 6-lea la penalty-uri. L-a ghicit Köpke

În vara lui 1996, Gareth avea 25 de ani. Juca la Aston Villa, se transferase de cinci luni după șapte sezoane la Crystal Palace, când selecționerul Venables l-a chemat prima oară la naționala Angliei, în decembrie 1995. Din acel moment, fundașul central nu a mai lipsit din echipă.

La turneul final, acasă, în Albion, nu a ratat niciun minut. Nici măcar unul. În „sferturi", contra Spaniei, s-a ajuns la penalty-uri, dar seria s-a terminat înainte să tragă el. Insularii au învins, 4-2, toți transformând: Shearer, Platt, Pearce, Gascoigne. Peste patru zile, pe 26 iunie, semifinala cu Germania. Tot la 11 metri, tot pe "Wembley". 

Din nou, primii patru britanici au marcat. Aceiași. Shearer, Platt, Pearce, Gascoigne. La fel, al 5-lea, Sheringham. Dar și nemții au înscris toți. Urmau loviturile decisive. Primul, Southgate. A șutat pe jos, aproape de portar. Köpke l-a ghicit, respingând. Möller n-a greșit. Și-a pus mâinile în șold și i-a sfidat pe fanii gazdelor. 6-5, Germania.

Anglia a repetat 9 luni executarea penalty-urilor!

Acel penalty eșuat și eliminarea în semifinale l-au măcinat pe Southgate întreaga carieră. Și mult mai târziu. De când a devenit selecționer, în 2016, după trei ani la naționala U21, s-a ocupat special de loviturile de pedeapsă. La Mondialul din Rusia, în 2018, a părut că rupe blestemul la punctul cu var. 

Micuțul prinț George a cucerit pe toată lumea » Imaginile care fac înconjurul lumii
ITALIA - ANGLIA (1-1, 3-2 LA PENALTY-URI)
Micuțul prinț George a cucerit pe toată lumea » Imaginile care fac înconjurul lumii

Înainte, din șapte partide hotărâte la 11 metri, Anglia pierduse de șase ori, la CE sau CM. În 2018, a învins Columbia în "optimi", 4-3 la penalty-uri, atingând apoi semifinalele Mondialului.

La pregătirea acestui Euro, le-a făcut program special jucătorilor. De nouă luni, la fiecare reunire a lotului, avea mereu pe listă exersarea penalty-urilor. La fiecare antrenament. El și secundul Steve Holland îi analizau pe toți, îi clasificau. Cei mai buni, Kane, Rashford și Trippier.

Cel care era mai popular decât Churchill a greșit

A calificat Anglia pentru prima oară după 55 de ani în ultimul act, chiar și fără 11 metri. În cinci ani, avea semifinală la CM 2018 și finală la CE 2020. Era foarte bine. În regat, Southgate devenise mai popular decât Winston Churchill, cel mai important prim-ministru britanic. Dar voia mai mult. Întâiul trofeu continental, nu numai o finală.

Însă prima sa finală nu a fost un triumf. Tocmai penalty-urile, pe care le pregătise atât de mult, l-au trădat. Cei care executau excelent la antrenament, fără pic de presiune, au cedat în ultimul act, sub cea mai mare presiune. Tinerețea nu i-a mai ajutat. Lipsa de experiență a contat prea mult.

Anglia a repetat 9 luni executarea penalty-urilor! Trauma care l-a făcut pe Gareth Southgate obsesiv în abordarea loviturilor de la 11 metri
Sancho, consolat de Gareth Southgate, după finala pierdută la Euro 2020, foto: Imago

Gareth Southgate: „Întotdeauna există un risc"

Și selecționerul a mai făcut o imensă eroare. A apelat la doi dintre tineri, Rashford și Sancho, în minutul 120, de-abia atinseseră mingea înainte de 11 metri. Neîncălziți.

  • Marcus Rashford, 23 de ani, a fost primul care a ratat. Bară!
  •  Jadon Sancho, 21, al doilea. Blocat de Donnarumma.
  • Bukayo Saka, 19, al treilea. Ultimul. Nici el n-a trecut de portarul italian.

Southgate a acceptat că a greșit. „Pariul meu n-a ieșit", a recunoscut tehnicianul, însă „întotdeauna există un risc la penalty-uri. Ei trăgeau de departe cel mai bine în Premier League. Nu și acum. Sunt extrem de dezamăgit".

Mai are contract până la sfârșitul anului viitor. „Vreau să rămân", anunță antrenorul. Își dorește să fie selecționerul Angliei și la Mondialul din Qatar. Poate că, după semifinală la CM 2018 și finală la CE 2020, vine și titlul!

Viitorul Mondial pare la un milion de mile depărtare. Această echipă poate fi mai bună. Dar sunt mândru de băieți. Și-au dat sufletul pentru Anglia. Dezamăgirea e însă imensă, pentru șansele de a cuceri un trofeu sunt atât de rare în viață.
- Gareth Southgate, selecționer Anglia

2este numărul golurilor primite de Anglia la Euro 2020; cea mai bună apărare

61 de meciuriare Southgate pe banca insularilor: 39 de victorii, 12 egaluri, 10 eșecuri

63,9%este procentul succeselor lui Gareth ca selecționer al Albionului

Citește și alte știri de la Euro 2020: 

A ajuns acasă! Italienii au revenit în țară cu trofeul EURO 2020 și au fost așteptați de fani la aeroport

FOTO Imagini emoționante » Harry Kane și-a consolat soția în lacrimi după ce Anglia a pierdut EURO 2020: „Acest eșec ne va urmări multă vreme”

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (12)
dragdim
dragdim  •  13 Iulie 2021, 02:12

Moeller nu a făcut decât sa repete gestul “frumos” făcut de Gascoine.

kyil
kyil  •  12 Iulie 2021, 21:42

Rashford si Sancho sunt labili psihic. Saka prea crud. Southgate a pierdut pe.mana ,dar ce i poti reprosa? Daca nu si urma schema pregatita cu executantii ,pe urma isi reprosa singur mai multe.Grealish sau Henderson de ce nu ar fi ratat? Eu cred ca pur si simplu,Donarumma e cel mai bun din lume la penaltyuri. Nu se maimutareste pe linia portii,dar nici nu se arunca la fenta si impinge bine in picioare. Bine ,il ajuta zi alonja. Si cu ElSpania tot el i a scos pe italieni. Fara discutie cel mai bun de la euro. Englezii, Slabe sanse sa castige trofeul in 2022,se reface Germania, Brazilia joaca din ce in ce mai bine,Messi cu Argentina e o echipa grozava,Franta are o super echipa si sunt sigur ca didier,daca mai ramane, nu mai face aceleasi greseli la schimbari.Anglia,cel mult o semifinala. Italia, cred ca asta e apogeul generatiei de gladiatori condusa de generalii B&C.

buleicanu
buleicanu  •  12 Iulie 2021, 21:08

***...***...***...***....***....***....***.....***.....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează