INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC SEVILLA - BENFICA 0-0 (4-2 D. PEN.)

VIDEO + FOTO BenfiKO! Beto, eroul Sevillei! » "Blestemul lui Guttmann" o blochează iar pe Benfica. Trofeul e al Andaluziei

Articol de , - Publicat joi, 15 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 15 mai 2014 01:20

Fostul portar al CFR-ului a apărat două penaltyuri şi spaniolii cîştigă competiţia a 3-a oară, după 2006 şi 2007. Benfica? A 8-a finală la rînd pierdută în Europa!Nici acum, după 52 de ani, n-a scăpat Benfica de "blestemul lui Bela Guttmann". Aseară, ca să întoarcă în rană cuţitul, a fost bătută de un portughez. Portarul Beto, campion cu CFR Cluj în 2012, a fost eroul Sevillei!

Click aici pentru VIDEO şi FOTO!

Dar ce era cu acest blestem? Guttmann, antrenorul maghiar care cucerise două Cupe ale Campionilor cu Benfica, 1961, 1962, a fost dat afară (ceruse mărirea salariului) şi, furios la culme, le-a spus şefilor clubului: "N-o să mai cîştigaţi nici un trofeu european o sută de ani!". Şi "vulturii" au pierdut 8 finale de atunci. Cinci CL, trei EL, ultimele două în 2013 şi 2014.

Ca să înlăture "vraja", lusitanii i-au făcut în februarie o statuie ungurului pe stadionul Da Luz. "Din acest moment, vei fi mereu cu noi, ne vei ajuta să cîştigăm". Degeaba. Nici aseară n-au avut noroc.

După 3 suspendaţi, şi un accidentat!
Pe "Juventus Stadium" din Torino, într-o atmosferă fierbinte, tipic iberică, finala a început ca o furtună. Meci intens, rapid, cu garda jos, nimeni n-a mai aşteptat, Benfica şi Sevilla s-au aruncat una asupra celeilalte să se devoreze, într-un joc ofensiv şi agresiv. Cu pase şi pătrunderi perpendiculare, direct spre poartă. Totuşi, fără ocazii mari.

Un sfert de oră a trecut şi furtuna s-a oprit, mai ales după ce spaniolii au primit două cartonaşe galbene în două minute (11-13), provocîndu-le încă o pierdere adversarilor. Nu era de ajuns că Jorge Jesus avea trei suspendaţi, Perez, Markovici şi Salvio. A rămas la jumătatea primei reprize şi fără aripa de mare viteză Sulejmani, groggy după un bodycheck al lui Moreno.

Ce ocazii, Benfica!
Benfica a devenit mai precaută, Sevilla s-a apropiat mai decisă de careu. Şutul lui Moreno nu-l putea bate însă pe Oblak. Iar lusitanii au fost ei mai aproape de gol. Maxi a avut balonul pe gheată pentru un voleu decisiv (45), dar a şters mingea, uşor de respins de Beto. Şi portarul andaluzilor, fost campion la CFR Cluj, a scăpat şi în prelungiri (45Ă2). Gaitan n-a mai putut să şuteze în duelul cu Fazio. A fost fault, penalty, dar arbitrul german Brych n-a văzut nimic.

Două blocaje succesive
La pauză, antrenorul spaniol Unai Emery le-a cerut jucătorilor să rişte mai puţin. Simţea pericolul. Numai că, imediat după reluare, Benfica i-a asediat apărarea, accelerînd continuu. Două mingi de gol în aceeaşi fază (48): Lima, singur cu portarul, şut respins de un fundaş din careul mic. Apoi Gaitan, la 8 metri, pe centru, tot blocat. Sevilla a răspuns. Mereu Reyes, agil ca o panteră. Fără succes.
Partida a prins iarăşi culoare. Atac, contră, atac, contră. Portughezii au mai cerut de două ori 11 metri, numai că Brych, arbitru de Mondial, părea să fi primit ordin clar de la Collina, şeful său la UEFA: nici un penalty în finală! Parcă nu s-ar fi întîmplat nimic în careu!

Bacca a ratat victoria în prelungiri
Chiar şi aşa, "vulturii" tot n-au oprit ofensiva. Erau dezlănţuiţi. Aripile, mai ales Maxi, erau de neoprit. Însă "blestemul" lui Guttmann îi chinuia îngrozitor, împiedicîndu-i să marcheze. De fiecare dată, poarta rivalilor era protejată: Lima a alunecat în momentului şutului, Garay, cap peste transversală. Şi din nou Garay, voleu peste!

Spaniolii aşteptau prelungirile, degajau disperaţi doar ca să scape de presiune. Ţintă atinsă. Au ajuns în extratime. S-au apărat tot mai bine, aglomerînd zona din faţa careului. Emery a observat că Benfica se deschide foarte mult. "Contraatac!", a strigat de pe margine. Şi ce contraatac au făcut ai săi! Cu Bacca punct final. Dar vîrful columbian a încercat un exterior de efect singur cu portarul. Pe lîngă. Dacă nu s-a dat gol nici la o asemenea ocazie, nu se mai putea înscrie decît de la 11 metri.

Inspiraţia lui Beto
Şi s-a trecut la penaltyuri. Unde chiar se putea întîmpla orice. Cine cedează prima? Benfica! A ezitat Cardozo, s-a oprit, Beto l-a ghicit şi a apărat. Ieşise la 2 metri de linie, dar arbitrul a acceptat. Şi portarul care a cucerit titlul în Liga 1 cu CFR în 2012 l-a blocat şi pe Rodrigo. Era decisiv. Gameiro a transformat pentru 4-2. Andaluzia era fericită. Şi Spania, care are ambele trofee europene cîştigate. În Ligă, campioană va fi Real sau Atletico. Pe 24 mai, la Lisabona.

FC SEVILLA - BENFICA 0-0 d.prel., 4-2 la penalty-uri
Au marcat: Bacca, Mbia, Koke, Gameiro - Lima, Luisao
Au ratat: - Oscar Cardozo, Rodrigo
SEVILLA: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno - Carrico, Mbia - Reyes (78 Marin, 104 Gameiro), Rakitic, Vitolo (110 Figueiras) - Bacca. Antr. U. Emery
BENFICA: Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99 Oscar Cardozo) - André Gomes, Amorim - Gaitan (119 Cavaleiro), Sulejmani (25 Andre Almeida), Lima - Rodrigo. Antr. J. Jesus
A arbitrat Felix Brych (Germania)

9,9 milioane de euro a cîştigat Sevilla, prime oferite de UEFA în acest sezon

175 de milioane de telespectatori au vizionat aseară finala EL, transmisă de 100 de televiziuni. Meciul a fost filmat cu 32 de camere

Explicaţii de la Sir Alex
Printre personalităţile prezente la finală s-a numărat şi fostul manager al lui Man. United, Sir Alex Ferguson. Scoţianul a luat loc lîngă Ionuţ Lupescu, preşedintele Comisiei Tehnice UEFA. Cei doi au fost surprinşi într-un moment în care Ferguson (foto) îi explică ceva fostului nostru internaţional.

Benfica, 3 penalty-uri refuzate!
În ultimul minut al primei reprize, Benfica ar fi trebuit să primească un penalty. Într-o dispută pentru balon în careul Sevillei, Fazio i-a agăţat piciorul stîng mijlocaşului Gaitan exact cînd acesta voia să şuteze, dar arbitrul Felix Brych a lăsat jocul să continue. Neamţul a greşit inclusiv în minutul 56, refuzîndu-le portughezilor un al doilea penalty la faultul andaluzului Moreno asupra lui Lima. Nici ceva mai tîrziu (60) n-a reacţionat, după henţul în careu comis de Carrico.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
jilava
jilava  •  15 Mai 2014, 23:08
Postat de microbuzulbotosani pe 15 Mai 2014, 15:39

pacat ca cfr nu a putut sa isi pastreze jucatorii.acum erau in finala champions league.

Ce gluma buna! Nu vezi ca CHEFEREUL trage sa moara si tu ii vezi in finala. Traiasca Boc, DNA la comanda si mafia PDL ca altfel nu lua CFR campinae.

microbuzulbotosani
microbuzulbotosani  •  15 Mai 2014, 15:39

pacat ca cfr nu a putut sa isi pastreze jucatorii.acum erau in finala champions league.

drdr3
drdr3  •  15 Mai 2014, 13:49

arbitrul nu da doua penaltyuri clare pentru benfica, iar la ratarea lui cardozo beto era la 4-5m de linia portii si voi vorbiti de blestem?! arbitrul a fost incompetent.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează