INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PREZENTARE ADVERSARI

E Ligă, e coşmarul Manchester! » Cu cine se bate CFR Cluj în acest sezon al Ligii Campionilor

Manchester United va fi cel mai periculos adversar al CFR-ului în meciurile din Ligă. +2   FOTO
Manchester United va fi cel mai periculos adversar al CFR-ului în meciurile din Ligă.

Articol de - Publicat vineri, 31 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 30 august 2012 23:05

Britanicii, care s-au întărit cu Van Persie (Arsenal) şi Kagawa (Dortmund), au reuşit un dublu 2-0 cu Oţelul Galaţi în grupele Ligii de anul trecut, 3-0 şi 2-1 cu Dinamo în play-off-ul competiţiei din 2009.

După un sezon istovitor, să pierzi titlul de campion al Angliei în ultimele secunde ale ultimei etape, şi tocmai în favoarea lui City! Să părăseşti Liga Campionilor încă din grupe, în spatele lui Benfica şi Basel. Apoi, să te elimine Bilbao din "optimile" Europa League, după o "dublă" amară (2-3 şi 1-2).

Prea mult pentru Sir Alex! Sezonul acesta, "diavolii" atacă printr-un lot "plombat" de Van Persie, lovitura verii, din care n-au dispărut constantele Giggs, Carrick, Nani, Scholes şi Ferdinand, unde tinerii Welbeck şi mexicanul Chicharito prind greu prima echipă.

Debut ezitant, dar Gruia e la ani-lumină!
Trupa lui Ferguson are o medie de vîrstă de 26 de ani şi a debutat contrastant în Premier League, 0-1 cu Everton şi 3-2 cu Fulham, utilizîndu-l pe Carrick stoper şi cu Cleverley titular în ambele meciuri. Euforia aducerii lui Van Persie, tocmai de la rivala Arsenal, pentru 30,7 milioane de euro, menţine însă aşteptările la cote la care CFR nici măcar nu poate visa: rezervă la "diavoli", scoţianul Fletcher are o cotă de piaţă de 10 milioane de euro, adică mai mult decît Piccolo, Rada, Nicoară, Godemeche, Bastos, Sare şi Maftei la un loc!

Scăpăm de Rooney?
Atacantul numărul 1 al englezilor, cel puţin pînă la venirea lui Van Persie, e incert pentru confruntările cu CFR, după ce muşchiul coapsei i-a fost secţionat pînă la os la întîlnirea cu Fulham (3-2) din Premier League. Rooney se pare că va lipsi două luni, iar Manchester e posibil să îl şi vîndă. În schimb, Rio Ferdinand, care acuză la rîndu-i probleme musculare, se va recupera pentru meciurile de Liga Campionilor.

Echipa tip 4-4-2
De Gea - Rafael, Rio Ferdinand, Vidic, Evra - Valencia, Carrick, Kagawa, A. Young - Van Persie, Rooney (Welbeck)
Antrenor: Sir Alex Ferguson

Cine e Manchester United:
* "Lancashire and Yorkshire" e compania feroviară care a înfiinţat clubul în 1878, astfel că echipa lui Paszkany poate spune că întîlneşte CFR-ul din Manchester :)
* compania Deloitte a evaluat la 75 de milioane numărul fanilor lui Manchester din întreaga lume, de 250 de ori mai mulţi decît locuitorii oraşului Cluj-Napoca!, în vreme ce clubul estimează la 659 milioane numărul suporterilor
* Rangers e singura echipă care a plecat de pe Old Trafford fără gol primit într-o partidă oficială, din 14 septembrie 2010 pînă azi
* General Motors va deveni din 2014 doar al cincilea sponsor din istoria de 134 de ani a clubului care apare pe tricoul de joc, înlocuind compania AON

7 trofee europene au "diavolii" în palmares, în vreme ce echipa lui Andone are doar 3 participări în Liga Campionilor

"N-am mai jucat împotriva Clujului, dar după experienţa de anul trecut nu vrem să mai facem erori stupide. Vom folosi cea mai bună echipă pentru a fi siguri de calificare" (Sir Alex Ferguson, antrenor Manchester)

Război fratricid

Beto, portarul care a cucerit anul trecut titlul cu CFR, fiind împrumutat de la Braga, revine ca adversar în Gruia, acolo unde evoluaeză alţi doi foşti fotbalişti ai lusitanilor, Felgueiras şi Bastos.

Ce ironie a sorţii! CFR a crescut mare acasă, dar şi în Europa cu o mulţime de fotbalişti împrumutaţi sau transferaţi din Portugalia. La a treia calificare în grupele Ligii Campionilor a venit momentul unui adevărat război fratricid, împotriva lusitanilor de la Braga, chiar una dintre formaţiile de unde au venit în Gruia Felgueiras, Bastos şi Edimar, ultimul împrumutat între timp la Rio Ave.

Mai mult, revine "acasă", dar acum ca adversar, şi cel care a asigurat poarta CFR-ului la ultimul titlu, Beto, eroul Bragăi, după ce a parat penalty-ul "scăriţă" prin care portughezii au eliminat marţi seară pe Udinese din cursa pentru grupele Ligii. O altă revenire, cu dor de revanşă de această dată, după experienţa nefastă la Rapid: antrenorul Jose Peseiro. Cel care conduce o Braga în ascensiune, a treia din Portugalia, după granzii Porto şi Benfica.

Cine este Braga:
* finalista Europa League 2010-2011, cînd a pierdut cu FC Porto (0-1, gol Falcao)
* a cîştigat doar o Cupă a Portugaliei, în ediţia 1965-1966
* a fost vicecampioană în sezonul 2009-2010, iar sezonul trecut a terminat campionatul pe locul 3
* joacă acasă pe Estadio Municipal Braga, 30.154 de locuri
* a eliminat-o dramatic, în play-off, pe Udinese, la penalty-uri de departajare, după ce în ambele manşe a fost 1-1, Beto parînd "scăriţa" lui Maicosuel
* ocupă locul 3 în campionat după două etape, cu 4 puncte, 2-2 cu Benfica şi 3-1 cu Beira Mar
* antrenor e Jose Peseiro (52 de ani), care a antrenat şi Rapidul în 2006. A venit la Braga în iulie şi are are contract pînă în 2014, el înlocuindu-l pe Leonardo Jardim

Echipa-tip
Beto - Salino, Douglao, Vinicius, Ismaily - Custodio, Hugo Viana - Alan, Amorim, Mossoro - Lima. Antrenor Jose Peseiro

84 de milioane de euro e valoarea estimată a lotului lui Sporting Club Braga, conform transfermarkt.de

8,5 milioane de euro e cota de piaţă a mijlocaşului Hugo Viana, cel mai scump jucător al celor de la Braga

Galata furibundă

Campioana Turciei, pregătită de Fatih Terim, e o bombă ofensivă în acest sezon: 8 goluri în 3 partide!

Echipa care joacă acasă pe o arenă de 52.000 de locuri, Turk Telekom Arena, a investit 23 de milioane de euro în transferuri, iar la pierderi nu se remarcă decît fostul "ceferist" Culio şi Stancu.

Într-un sezon zdruncinat pentru Fenerbahce şi eşuat pentru Beşiktaş, Galatasaray a reuşit anul trecut să obţină titlul la 9 puncte avans faţă de rivale, după 4 ani de pauză. Terim e idol de necontestat, iar echipa arată exploziv în debutul de sezon, în care a cucerit Supercupa (3-2 cu Fener) şi a obţinut 4 puncte în campionat, 2-1 cu Kasimpaşa şi 3-3 la Beşiktaş. Umut Bulut, atacantul împrumutat de la Toulouse, a înscris de 5 ori în 270 de minute!

Forţa ofensivă a turcilor e evidenţiată şi prin faptul că atacanţi ca Milan Baros sau Burak Ylmaz (33 de goluri în 30 de partide sezonul trecut la Trabzonspor!) sînt deocamdată rezerve. Tot pe bancă aşteaptă fotbalişti ca spaniolul Albert Riera şi marocanul Amrabat, pe care s-au plătit 8,5 milioane euro lui Kayserispor în iulie!

Experienţa fotbaliştilor Galatei dă fiori: toţi titularii sînt internaţionali sau foşti internaţionali, iar cei mai mulţi au activat la cluburi ca Juventus, Lazio, Arsenal, Bayern Munchen sau Atletico Madrid!

138 milioane de euro valorează lotul lui Galatasaray, potrivit transfermarkt.de, de patru ori mai mult decît cel al clujenilor (31,7 milioane euro)

Echipa-tip 4-4-2
Muslera - Eboue, Ujfalusi, Kaya, H. Balta - Altintop, Felipe Melo, Inan, Colak - Elmander, Bulut
Antrenor: Fatih Terim

Cine este Galatasaray:
* clubul e fondat în 1905, cu doi ani înaintea CFR-ului, şi are în prezent 75 de academii pentru copii şi juniori, în Turcia, Australia, Olanda, Anglia şi Germania
* sponsorul principal, care dă şi numele arenei din Istanbul, este Turk Telekom, alături de care finanţează clubul coloşi ca Nike, Ulker, Avea, Nikon şi Turkish Airlines
* în martie 2011, galeria turcilor a stabilit noul record mondial de zgomot la o competiţie sportivă, 131.76 decibeli, la derbyul cu Fener
* ultimele două întîlniri ale Galatei cu echipe româneşti: 4-1 şi 3-0 cu Dinamo (Europa League 2009), 2-2 şi 0-1 cu Steaua (play-off Liga Campionilor 2008)

"Mă bucur că CFR joacă împotriva Galatei, poate o să mă duc la meciul de la Istanbul. Clujenii se luptă cu Braga, au şanse şi cu turcii, a fost o tragere bună" (Gheorghe Hagi, fost antrenor Galatasaray)

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (28)
cfrclujole
cfrclujole  •  01 Septembrie 2012, 15:08
Postat de bengosss pe 31 August 2012, 18:21

Un mare pas pentru CFR ar fi daca ar avea emotii pana la meciul 6 (chiar daca ar ocupa acelasi vesnic loc 4), ceea ce nu i s.a intamplat pana acum, cand a mers pe munca Stelei in CL.

Stai linistit ca vor profita si alte echipe de punctele noastre. Asta cu mersul "pe punctele altora" e cea mai mare prostie! Urziceni a facut la fel si nu a fost nicio problema! Chiar daca am ocupat ultimul loc, noi, nu am facut-o cu 0 puncte, asa ca Otelul, ci cu 4 puncte de fiecare data.

bengosss
bengosss  •  31 August 2012, 18:21

Un mare pas pentru CFR ar fi daca ar avea emotii pana la meciul 6 (chiar daca ar ocupa acelasi vesnic loc 4), ceea ce nu i s.a intamplat pana acum, cand a mers pe munca Stelei in CL.

stelistu01
stelistu01  •  31 August 2012, 12:41

Cu putin noroc poate se califica

Vezi toate comentariile (28)
Comentează