INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ARBITRAJ

Îşi riscă viitorul! Haţegan riscă o suspendare » UEFA îl anchetează pentru că nu a întrerupt meciul ŢSKA - City

Yaya Toure îi spune lui Haţegan ce se întîmplă în tribunele arenei din Moscova +2   FOTO
Yaya Toure îi spune lui Haţegan ce se întîmplă în tribunele arenei din Moscova

Articol de - Publicat sambata, 26 octombrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2013 22:05

Toţi îl critică pe arbitrul arădean: fotbaliştii, organizaţiile antirasism, ziariştii britanici. Toţi cer sancţionarea lui, nu doar a clubului ŢSKA Moscova, după ce ultraşii ruşi au imitat strigătul de maimuţă. Nimeni nu înţelege de ce Haţegan nu a respectat noul cod UEFA în cazurile de rasism.

Ovidiu Haţegan e ca un alpinist care ajunge aproape de creastă şi, într-o clipă de neatenţie, îşi pierde echilibrul. Şi nici nu e asigurat bine! Pitonul nu rezistă, coarda scapă, pioletul zgîrie doar stînca şi căţărătorul cade în gol!
La 33 de ani, doctorul arădean era în plină ascensiune, în a doua categorie a arbitrilor, cu mari şanse de a pătrunde în grupul Elite şi de a arbitra în viitor la un Euro sau un Mondial. Acum, poate pierde tot!

Greşeală în săptămîna anti rasism
Miercuri seară, Yaya Toure, ivorianul lui Man. City, s-a înfuriat cînd i-a auzit pe ultraşii de la ŢSKA făcînd ca maimuţele şi i-a cerut lui Haţegan să ia măsuri. Dar, într-un moment cînd UEFA atacă dur rasismul, impunîndu-le arbitrilor să acţioneze imediat, şi tocmai în săptămîna dedicată luptei antirasism, în care jucătorii din Ligă şi Europa League au trecut de la unul la altul un mic banner special cu mesajul "NO TO RACISM", "centralul" nostru a lăsat partida să continue.

Deşi noul cod UEFA îi cere în asemenea cazuri să urmeze 3 paşi:

Ce era obligat Haţegan
1. Întrerupe meciul şi cere organizatorilor să transmită publicului un avertisment.
2. Suspendă meciul, trimite echipele la vestiare. Somaţia este repetata de crainicul arenei.
3. Opreşte meciul definitiv, în cazul în care comportamentul rasist al fanilor persistă

"Să fie suspendat!"
Pentru că n-a respectat "acest protocol", trecînd însă incidentul în raport, Haţegan e criticat vehement. "Să fie suspendat. Nu şi-a făcut datoria", strigă Kick It Out, o organizaţie antirasism. "Toure aştepta ajutor din partea arbitrului. Românul nu l-a susţinut", protestează FIFPro. Iar ziariştii britanic îl condamnă toţi!

Sub o mare presiune, însuşi Michel Platini, preşedintele UEFA, a solicitat o anchetă internă. Vrea să ştie de ce Haţegan n-a procedat cum i s-a spus să o facă. Şi Haţegan riscă o sancţiune dură! Va afla pe 30 octombrie hotărîrea. În aceeaşi zi în care ŢSKA Moscova va descoperi pedeapsa dictată împotriva sa.

Haţegan a mai greşit într-un caz de rasism!
Nu e prima oară cînd arbitrul arădean se confruntă cu rasismul în Europa. Pe 20 septembrie 2012, în grupele Europa League, trei jucători de la Tottenham (Defoe, Lennon şi Townsend) au fost victimele scandărilor rasiste la meciul cu Lazio de la Londra (0-0). Clubul italian a fost amendat cu 38.000 de euro. Nici atunci partida n-a fost oprită.

"Toţi jucătorii de culoare vor boicota Mondialul din 2018"
Yaya Toure a dezvăluit ieri că Rusia ar putea primi o lovitură la turneul final pe care îl organizează în 2018. "Dacă nu se schimbă nimic, toţi jucătorii de culoare vor boicota acel Mondial. Vă promit. Rusia să-şi rezolve problemele. Sînt mari şi se repetă".

Personaj negativ în presa britanică
Joi şi vineri, Ovidiu Haţegan a fost pe coperta suplimentelor de sport la majoritatea ziarelor britanice. Care nu l-au cruţat. "Yaya Toure l-a implorat pe arbitru să ia atitudine, dar nu s-a întîmplat nimic", a comentat cunoscutul Martin Samuel, de la Daily Mail.

"Toure a fost trădat de arbitrul român. Hategan trebuia să protejeze jucătorii şi nu a făcut-o. Acum, să suporte consecinţele" (The Independent, cotidian britanic)

"Dacă i se întîmplă aşa ceva unui arbitru vestic, nu e nimic. Dacă i se întîmplă unui român, e nenorocire. Dar cazul a luat amploare, se implică şi Platini. Haţegan riscă mult" (Ion Crăciunescu, fost arbitru internaţional)

"Nu sînt dezamăgit, sînt furios. UEFA să nu ierte. A fost incredibil şi trist ce am trăit acolo. I-am spus arbitrului" (Yaya Toure, mijlocaş Man. City)


„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
fcu1948
fcu1948  •  26 Octombrie 2013, 16:09
Postat de daddy pe 26 Octombrie 2013, 13:04

Copilas, daca aveai minte intelegeai cand am scris ca trebuie/trebuiau oprite si meciurile in care se faceau scandari rasiste la adresa jucatorilor Rapidului. Asa ca nu ma lua tu cu patima pentru Steaua ca bati campii. As vrea sa vad ce ai spune daca te-ar bate unul de sa-ti rupa ficatul in tine si sa nu-ti curga o picatura de sange. Puslamalele cu mentalitatea ta n-au ce cauta pe un stadion, pentru voi trebuie toleranta zero.

Și încă ceva, copilaș. Îți dau un sfat amical - lasă jignirile pt că nu ne tragem de șireturi. N-ai habar ce pregătire am sau ce rang port, nu mă cunoști, așă că afirmațiile tale sunt lipsire de valoare, n-au niciun fundament. Poate pușlamale sunt cei cu care te-ai înhăitat, eu frecventez alte medii, n-am tangență cu cei descriși de tine.

fcu1948
fcu1948  •  26 Octombrie 2013, 16:03
Postat de daddy pe 26 Octombrie 2013, 13:04

Copilas, daca aveai minte intelegeai cand am scris ca trebuie/trebuiau oprite si meciurile in care se faceau scandari rasiste la adresa jucatorilor Rapidului. Asa ca nu ma lua tu cu patima pentru Steaua ca bati campii. As vrea sa vad ce ai spune daca te-ar bate unul de sa-ti rupa ficatul in tine si sa nu-ti curga o picatura de sange. Puslamalele cu mentalitatea ta n-au ce cauta pe un stadion, pentru voi trebuie toleranta zero.

Ce legătură are bătutul cu teatrul ieftin jucat de brichetă? Omul e scalvul 5telei, se antrena pe stadionul dintre cimitire echipat cu un tricou cu stema militarilor, acum le trimite mereu arbitrii care să-i favorizeze. La Craiova-Iași de acum 3 ani, braneț i-a rupt piciorul lui Fl. Costea în careul moldovenilor sub ochii brichetă și el a lăsat jocul să continue, deși fusese penalty clar. De la accidentarea aceea Fl. Costea nu a mai revenit niciodată la forma precedentă, în schimb brichetă a fost promovat. Oare de ce????

utaaradan
utaaradan  •  26 Octombrie 2013, 13:46

hotii de la m.uefa cica sunt impotriva rasismului, dar incurajeaza blaturile, al dracu ipocriti .

Vezi toate comentariile (13)
Comentează