INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FINALA LIGII CAMPIONILOR, SÎMBĂTĂ, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, DIGI1, DOLCE1, LIVETEXT PE GSP.RO

Marcel Răducanu prefaţează finala Ligii Campionilor: "Toată lumea e în fierbere!". Pe cine mizează în ultimul act

Marcel Răducanu a evoluat la Borussia Dortmund timp de 6 ani, din 1982 pînă-n 1988
Marcel Răducanu a evoluat la Borussia Dortmund timp de 6 ani, din 1982 pînă-n 1988

Articol de - Publicat joi, 23 mai 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 22 mai 2013 22:12

Fosta glorie a Stelei şi a Borussiei ţine pumnii Dortmundului, dar crede că marea favorită este Bayern: "Mi se par mai în vînă".

- Salut, Marcele...
- M-ai sunat pentru finală, aşa-i? Hai, dă-i drumul! (nu mai aşteaptă să-i punem întrebarea). Aici toată lumea e în fierbere. O să fie nenorocire sîmbătă în oraş. Numai în centru cred că se vor aduna vreo 25.000 de oameni.

- Tu, probabil, o să fii pe Wembley?
- Da de unde! Au scris aici în ziar că noi, fostele glorii ale Borussiei, vom fi invitaţii clubului la finală, dar pe mine nu m-a sunat nimeni pînă acum. Şi poate că-i mai bine, că am destulă treabă cu şcoala mea de fotbal. Mi-au venit doi băieţi din Canada, mai am doi români, aşa că nu mă plictisesc.

"Nu-mi trebuie nebunie"

- Unde vezi meciul? În centru?
- Nu mă duc eu în nebunia aia. După finala din 1997, cu Juventus, m-a prins valul în oraş. O mare de oameni care ţipau, se agitau, iar eu în mijloc. Vreau să-ţi spun că mi s-a făcut frică la un moment dat şi am intrat în panică. Nu-mi mai trebuie aşa ceva!

- Deci cuminte, acasă, pe sofa....
- Nici chiar aşa. O să am vreo 12 invitaţi la finală. Dacă e vreme bună punem şi de un grătar, afară. Plus cei doi cîini ai mei. Ăştia se uită şi ei la televizor cînd joacă BVB şi latră "Borussia! Borussia!". Oricum va fi ca pe stadion. Stau la 5 minute de Signal Iduna Park, care va fi plin, că pun ecrane de-alea uriaşe.

- Cîştigă Dortmund?
- Aş vrea eu! Pentru mine favorită e Bayern. Sînt în vînă mare. Au mai multă experienţă, sînt mai puternici la mijloc. Ai noştri-s mai tineri, mai pe viteză şi mai avem şi problemele astea cu accidentările lui Gotze şi Hummels. Să vedem dacă o să joace.

" Klopp, un loz cîştigător"

- Te aşteptai la începutul sezonului ca Borussia să ajungă în finală?
- Sincer? Nu! E meritul lui Klopp că am ajuns aici. Pentru Borussia, antrenorul ăsta a fost ca un loz cîştigător. Impresionant ce-a reuşit să construiască aici în doar cîţiva ani. Numai la Lewandowski cînd mă uit. Cînd a venit era nimeni, o rezervă, şi acum e cel mai bun vîrf din lume.

- Zici că Bayern e favorită. Care ar fi totuşi atuul Borussiei în finala asta?
- Presiunea e mai mică la Borussia. Lumea e deja fericită aici că echipa a ajuns în finală. Şi un eşec cu 2-1 sau 1-0 ori la penalty-uri n-ar supăra prea tare pe nimeni. La Bayern, în schimb, e dezastru dacă pierd şi finala asta. Ruşinea ruşinii!

"Dumnezeu a fost bun"

- Tu ai fost un jucător emblematic şi pentru Steaua, şi pentru Borussia Dortmund. Dar nu te-ai "agăţat" de un mare trofeu, precum Liga.
- Aşa a fost să fie. Eu am plecat în 1981 de la Steaua, cu cinci ani înainte să ia Cupa Campionilor la Sevilla. Iar cînd Borussia a luat trofeul, în 1997, deja eram retras. Culmea e că nici Cupa Germaniei n-am cîştigat-o cu Dortmund, în 1989. Mă transferasem de un an în Elveţia. Dar nu mă plîng. Dumnezeu a fost bun cu mine. Mi-a dat, în schimb, o viaţă liniştită şi fac ceea ce-mi place.

4 trofee importante a cîştigat Marcel în cariera sa, toate cu Steaua: campionatul în 1976 şi 1978, Cupa României în 1976 şi 1979

163 de meciuri, 31 de goluri, a bifat Răducanu în tricoul Borussiei Dortmund. Pentru Steaua a jucat 229 de partide (94 goluri)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
luciano86
luciano86  •  23 Mai 2013, 10:35

Respect Marcel Raducanu, si sper sa castige Bayern, no offence dar e echipa mea de suflet inca din '96 =D

gica.paunescu
gica.paunescu  •  23 Mai 2013, 09:06

Un om dceosebit Marcel. Traieste facand ceea ce-i place, sa antreneze si formeze viitori fotbalisti. Ptr. mine, ca fost suporter stelist in adolescenta si tinerete, Marcel reprezinta mai mult decat destui dintre echipierii Stelei care au cucerit fie Cupa Campionilor ori au jucat finala din '89. Si stiti de ce ? Fiindca Marcel are si caracter. Expresia ,, Dumnezeu a fost bun cu mine'' n-am auzit-o, pana acum, rostita de vreun fost fotbalit. Sa fii sanatos, Marcele , s-auzim numai de bine ! Sa castige cea mai buna dintre cele 2 echipe, fiecare merita acest trofeu.

hofer
hofer  •  23 Mai 2013, 01:25

Marcel este un om fain, care desi a avut succes a ramas totusi cu picioarele pe pamant. Omeneste pe toti Romani care merg la el, lucru rar intalnit la un Bucurestean. Salutari de la Stuttgart Marcele !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează