INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  INTERVIU

Mircea Lucescu explică motivele pentru care a eşuat cu Şahtior în Europa: ”Am o echipă de copii, ce pot să fac?”

Mircea Lucescu este dezamăgit după cel mai slab traseu din carieră
în grupele Ligii: locul 4, cu doar două puncte, după APOEL Nicosia, Zenit
și FC Porto. FOTO Reuters +1   FOTO
Mircea Lucescu este dezamăgit după cel mai slab traseu din carieră în grupele Ligii: locul 4, cu doar două puncte, după APOEL Nicosia, Zenit și FC Porto. FOTO Reuters

Articol de - Publicat sambata, 26 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2011 20:21

Cel mai titrat antrenor român pune clasarea echipei sale pe ultimul loc în grupa din Liga Campionilor pe seama tinereţii jucătorilor, a ghinionului, dar arată cu degetul şi spre arbitrul meciului inaugural, de la Porto, 1-2. ”Germanul Felix Brych ne-a anulat gol clar la 1-0 pentru noi şi ne-a eliminat exagerat doi oameni de bază”


- Bună ziua, domnule Lucescu! De la Gazeta Sporturilor vă sunăm pentru a ne explica eşecul lui Şahtior din Liga Campionilor.
- Nu vreau să explic nimic presei din România, am avut 25 de apeluri şi n-am răspuns. Cînd cîştig nu mă sunaţi!

- Dar cine v-a supărat atît de rău?
- Sînt supărat pe toată naţia românească. E incredibil cît de mult ne bucurăm de răul altuia.

- Totuşi, dumneavoastră aţi obişnuit lumea să fiţi mereu în elita fotbalului european, iar acum este un şoc ca Şahtior să fie eliminată prematur din Europa.
- Totul a început după primul meci, cel de la Porto, unde am pierdut 2-1 după ce am condus cu 1-0 şi am avut gol clar, de 2-0, anulat. Ne-au dereglat mult şi eliminările exagerate ale fundaşilor centrali Rakiţki şi Cigrinski. Unul a fost suspendat o etapă, altul două şi am fost obligat apoi să improvizez permanent în apărare. După aia au apărut ceva nervi, accidentări şi a fost greu de remontat.

"APOEL nu merita în optimi"

- Totuşi, e o surpriză să meargă APOEL Nicosia în primăvara Ligii Campionilor, iar Şahtior nici măcar în Europa League.
- Se mai întîmplă şi astfel de situaţii, care e problema? Apoel Nicosia n-ar fi meritat să se califice în optimile Ligii Campionilor. O echipă bine organizată, disciplinată, pe care n-a băgat-o nimeni în seamă, dar a avut multă şansă, a marcat şi în minutul 94. Asta a fost!

- Mai aveţi resurse să o luaţi de la capăt?
- Nu o iau de la capăt, de ce trebuie să o iau de la capăt? Care e problema? Că sîntem pe ultimul loc în clasamentul grupei din Liga Campionilor? Avem toate şansele să cîştigăm Cupa Ucrainei şi campionatul. Sîntem la un punct în spatele liderului, Dinamo Kiev, pe care îl vom întîlni pe terenul nostru. Acum mă preocupă meciul de duminică, de la Lvov.

- Numai întîmplările de la Porto au contat?
- Ei, am mai comis greşeli enorme şi cu Zenit, acasă, meci terminat 2-2, după ce am condus de două ori. Un jucător care, în mod normal, nu evolua la nivelul Champions League s-a împiedicat şi am luat gol. Acum, cu Porto, tot unul pe care l-am folosit în locul lui Srna, suspendat, a comis o eroare incredibilă şi am luat gol. Asta după ce am dominat. A mai fost un meci despre care pot spune că l-am controlat, am avut posesie 60% şi ocazii de gol. Asta e! Sînt în fotbal şi astfel de momente.

"N-am superjucătorii Barcei şi ai lui Real"

- Pare şocantă ratarea lui Şahtior şi pentru că aţi obişnuit lumea cu performanţe.
- Nu e nici un fel de şoc. De ce aştepta lumea atît de mult de la Şahtior? Ce superjucători am eu în echipă? Am cumva fotbaliştii Barcelonei, ai lui Real Madrid? Am o echipă de copii, care uşor-uşor creşte. Se poate pierde, dar problema era dacă n-am fi existat pe teren, iar adversarii şi-ar fi creat multe ocazii. Sigur, e şi vina noastră, cu tot ghinionul avut. Am mulţi jucători tineri foarte talentaţi, care n-au însă un comportament liniar şi mai au multe lucruri de învăţat pentru a face performanţă la nivel european. Nu i-am cumpărat să-i ţin pe tuşă. Puteam să-i ţin rezerve şi să joc doar cu unu-doi.

- Care e atmosfera la Doneţk, ce reacţii sînt?
- Ce reacţii, la noi nu sînt reacţii ca în România. Se merge înainte. Trebuie să fii nu ştiu cum să compari o echipă tînără, de perspectivă, cum sîntem noi, cu una matură, APOEL Nicosia, cu jucători de 29-30 de ani, cu foarte multă experienţă, trecuţi prin campionate importante. Pe aceştia ajunge doar să-i organizezi foarte bine şi sînt superiori jucătorilor de talent. În fotbalul de azi talentul e ultima calitate. Important e spiritul de dăruire, sacrificiul, organizarea jocului. E greu dacă aceste lucruri nu sînt bine asamblate.

"Rămîn la Şahtior, nu vin la Federaţie"

- Patronul Rinat Ahmetov cum a digerat ratarea?
- Sigur că toată lumea e dezamăgită, supărată. Nu-i plăcut deloc că am ieşit prematur din Europa. Mergem însă înainte. Duminică avem meci, apoi alt meci. Ăştia sîntem noi, românii, ne-am obişnuit cu tîmpenia de atmosferă din campionatul României şi cu tot ce se întîmplă acolo, pentru care o mare parte din vină o are presa. Alimentează şi provoacă, cum se încearcă acum şi cu mine. Asta e problema. Trebuie să se înţeleagă că tot ce-am realizat pînă acum la Şahtior am făcut cu eforturi, cu organizare foarte bună. Există şi momente de cădere, trebuie văzut ce e de făcut ca această cădere să fie cît mai scurtă. Aşa se întîmplă însă cînd îţi propui să obţii mai mult decît poţi.

- Ziarul Naţional a scris că aţi pleca de la Doneţk pentru a deveni preşedintele FRF.
- Nu mă intersează. N-am ce să comentez despre un subiect care nu există. Eu sînt antrenor. În România se fac multe scenarii.

"Îl prefer pe Srna lui Raţ"

- Raţ şi-a pierdut postul de titular?
- În Champions League văd că a jucat toate meciurile, mai puţin unul. Atît timp cît pot să-l bag, şi nu trebuie să ţin cont de limita de jucători ucraineni, joacă. În campionat, cînd sînt obligat de regulament să folosesc patru ucraineni, am de ales între Raţ şi Srna. Îl prefer pe Srna pentru că e căpitan de echipă, are şi o altă stare de spirit după calificarea naţionalei Croaţiei la Euro 2012, e foarte bun şi solicitat de toată echipa în teren. Pentru mine toţi fotbaliştii sînt la fel, joacă cine consider eu că trebuie să joace. Nu am nimic cu Raţ. În fotbal nu trebuie să fii părtinitor. Sevciuk, cel care a jucat în locul lui în campionat, a marcat trei goluri şi a avut evoluţii foarte bune. Şi el e internaţional ca şi Raţ.

"Am ratat sezonul ăsta european, asta e!, responsabilitatea e a mea. Dar asta nu înseamnă ca toată lumea să-mi ceară să cîştig mereu. Sînt astfel de ani, pe care trebuie să-i iei în considerare"
Mircea Lucescu

"Nenorocirea e că am o echipă de copii, cea mai tînără din Ligă. Nici unul dintre atacanţi nu are peste 23 de ani. Ce să aştept de la ei? Le dau posibilitatea tinerilor să se călească în Liga Campionilor"
Mircea Lucescu

"Trebuie să ţineţi cont, Raţ are şi el 30 de ani, nu mai e jucătorul de la 26-27 de ani. Şi pentru el trebuie găsite soluţii. Cu Porto, aţi văzut, şi-a dat autogol. Nu ştiu dacă a fost faultat, cum zice el. E posibil"
Mircea Lucescu

"Nici o echipă cu pretenţii nu joacă în Liga Campionilor cu atîţia jucători de 20 de ani cum am făcut eu la Şahtior. Avem perspective, dar nu pot spune că Şahtior va face minuni în Europa la anul"
Mircea Lucescu

"Eu sînt foarte mulţumit că din echipa mea sînt trei fotbalişti tineri la «naţionala» Braziliei pentru CM 2014. Nu sînt încă titulari, fiindcă titulari sînt acum cei de la Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen"
Mircea Lucescu

12 trofee a cucerit Lucescu în cei 7 ani şi jumătate pe banca Şahtiorului: 5 campionate, 3 Cupe, 3 Supercupe în Ucraina, şi Cupa UEFA

25,5 de ani este media de vîrstă a celor 14 jucători folosiţi de Mircea Lucescu în meciul de la Doneţk cu FC Porto, 0-2, înfrîngere care a consfiinţit eliminarea lui Şahtior din Europa

2-4 a fost raportul barelor ţintite de Şahtior în comparaţie cu cele lovite de adversarii în cele 5 partide jucate în grupă

4 goluri a marcat echipa lui Mircea Lucescu în grupă, la fel ca Dortmund şi Marseille, fiind pe locurile 22-24 din 32 de participante

79 de faulturi a făcut Şahtior în 5 jocuri, locul 10 în Ligă, lider la acest capitol fiind Oţelul cu 90

3 milioane euro este salariu anual al lui Mircea Lucescu la Şahtior

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (21)
flafy
flafy  •  27 Noiembrie 2011, 23:38

ce se oftica stelistii ca cel mai mare antrenor roman din toate timpurile este dinamovist:))

super_boy_valy
super_boy_valy  •  26 Noiembrie 2011, 20:21

pentru toti nestiutorii de fotbal M. Lucescu e cel mai mare antrenor de aceeasi nationalitate cu noi pe care l-a avut romania in toate timpurile.. in loc sa ne sustinem conationalul hai sa-l denigram... bai romanilor treziti-va!!! de-aia fug toti din romania... nu mai comparati echipele mici cu real si barcelona ca nu e aceeasi mancare de peste.. sa faci performanta cu o echipa mare e una si sa faci cu echipa mica e alta...

danieldinamos
danieldinamos  •  26 Noiembrie 2011, 20:01

Cand lucescu spera la o calificare cu nationala in 83 lumea a spus ca e nebun dar a lasat acasa mondiala italia si cehoslaovacia iar de atunci a facut numai echipe bune si performante IN STRAINATATE SI PE PLAN INTERNATIONAL.A avut ghinon cu porto 2 bare anu trecut cu barca la 0-0 a ratat ,cumulat cu niste greseli personale facute din lipsa de experienta de cl.Dar mai mult dor comentariile de mai sus o parte din asa zisi suporteri hulim oamenii ce au succes afara ca performantele lui il luce campion si cupe cu galata besiktas si sahtior plus uefa si europa lique nu mai are nici un roman.De asta nu reusim afara nu stim sa vedem unde am gresit cum face il luce si sa remediem ...fanilor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează