INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UEFA

Noile reguli financiare UEFA: cluburile pot fi retrogradate între competițiile europene!

Jurgen Klopp și Pep Guardiola, foto: Imago
Jurgen Klopp și Pep Guardiola, foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 23 martie 2022 17:19 / Actualizat miercuri, 23 martie 2022 18:01

UEFA va înlocui Fair-Play-ul Financiar din 7 aprilie, urmând să aplice alte reguli. Cine le încalcă poate fi trimis din Liga Campionilor în Conference League sau chiar exclus din competițiile continentale.

De la începutul pandemiei, Financial Fair-Play, cunoscut drept FFP, impus de UEFA pentru a stopa spirala banilor investiți de marile cluburi, a fost oprit de forul continental. 

Oricum era deseori încălcat de puterile care au în spate state (PSG - Qatar și Manchester City - Emiratele Arabe Unite). Iar când au fost pedepsite la Nyon, TAS le-a salvat la Lausanne. 

România U19 - Georgia U19 5-1 » România, give me FIVE! Tricolorii „mici” au făcut o partidă mare în fața Georgiei
România U19 - Georgia U19
România U19 - Georgia U19 5-1 » România, give me FIVE! Tricolorii „mici” au făcut o partidă mare în fața Georgiei

Salariile, maximum 70% din venituri pe 3 ani 

Din 7 aprilie, după reuniunea Comitetului Executiv, UEFA va aplica noi "reguli de stabilitate financiară" (cum se vor numi) în locul FFP. Cotidianul american New York Times a aflat care sunt aceste restricții. 

  • Nu va exista o limită maximă a salariilor, cum voia președintele Aleksander Čeferin (legislația muncii în Europa împiedică o asemenea regulă), dar cluburile nu vor putea depăși cu cheltuielile salariilor pentru jucători și antrenori 70% din venitul înregistrat într-o perioadă de trei ani. Grupările s-au opus, unele au cerut ca acest procent să fie de 85%, altele, inclusiv cele germane, voiau din contră, să fie sub 70%, însă a fost adoptat acest prag în cele din urmă.
  • Pentru primul an, va fi permis un procent de maximum 90%, pentru a scădea la 70% până în 2025. Și, o altă portiță de scăpare, se va permite depășirea limitei maxime cu 10 milioane $ dacă respectivele cluburi au o balanță echilibrată și nu au încălcat regulile anterior.

Analizate și contractele de sponsorizare 

UEFA susține că, de acum, va pedepsi drastic vinovații. Amenzi, excluderi din Europa sau, soluție proaspătă în proiect, cluburile ar putea fi retrogradate de la o competiție la alta. De exemplu, dacă nesocotește noile reguli, Paris Saint-Germain să cadă din Champions League în Europa sau chiar Conference League. 

Vor fi analizate și contractele de sponsorizare, pentru a se evita acordurile suspecte, prin intermediul cărora alte companii ale proprietarilor să susțină financiar ilegal cluburile. 

40 de cluburis-au opus noilor "reguli de stabilitate financiară" ce vor fi impuse de UEFA din 7 aprilie

Citește și alte știri din fotbalul european: 

Nemții de la Bild au anunțat viitoarea destinație a lui Klopp: „Nu găsești o ofertă mai tentantă”

Zlatan Ibrahimovic a mărturisit de ce îi e frică să se retragă: „Bucurați-vă cât timp mai sunt pe teren!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
mandelu
mandelu  •  24 Martie 2022, 08:57

Numa americanoi cu oina aia a lor,si baschet si ce mai au pe acolo,e la liber !Prea incepe sa puta !

liviuemil
liviuemil  •  23 Martie 2022, 21:40
Postat de socratead pe 23 Martie 2022, 19:28

O stire excelenta pentru Steaua! Inseamna ca poate sa promoveze in Liga 1 fara privatizare pentru ca bugetul va fi limitat la incasari DECI nu se vor fi cheltuiti bani publici. Deasemenea daca Manchester City si PSG au voie sa joace in cupele europene, va fi si Steaua acolo dupa 20 de ani.

Esti prost rau de tot. Nu ai inteles nimic din articol!

republicanapoca
republicanapoca  •  23 Martie 2022, 20:52

mai ai vesta aia alb rosie

Vezi toate comentariile (6)
Comentează