INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REAL MADRID - ATLETICO MADRID 1-1 (4-1 DUPĂ PRELUNGIRI)

VIDEO & FOTO FourmidaBales! » Fabuloasă finală! Real a cucerit La Decima după ce a egalat în minutul 90+3. În prelungiri, a spulberat-o pe Atletico: 4-1

Articol de , - Publicat duminica, 25 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 25 mai 2014 01:34

Madridul a cîştigat din nou Liga după 12 ani. Sergio Ramos i-a salvat pe "regii" albi. Apoi, Bale, jucătorul de 100 de milioane, cel mai scump transfer din istorie, a făcut 2-1. Cristiano a dat ultima lovitură: 4-1, din penalty. Ancelotti, în culmea fericirii. Simeone, la pămînt.

"Acest Real - Atletico nu este un simplu derby. E cel mai bun derby în 111 ani. E mama tuturor derbyurilor". Marca jubilează. Are şi de ce. Furia Roja e campioana mondială şi europeană, Sevilla a cîştigat Europa League pe 14 mai 2014, iar cupa cu urechi clăpăuge a Ligii Campionilor ajunge la Madrid pe 24 mai, după unica finală de Champions jucată între două echipe din acelaşi oraş.

VIDEO: Vezi AICI golurile meciului!

Nimeni nu şi-ar fi putut dori mai mult. Şi în ce moment! Fotbalul spaniol profesionist are datorii de 3,5 miliarde de euro. Dar este aceasta o criză? Într-un sezon cu toate trofeele continentale cucerite...

La Decima sau Primera?
Lisabona s-a aprins de torţele pasiunii iberice. Cine învinge? Real, cu jocul său vertical, ofensiv, ultrarapid, va avea în sfîrşit La Decima, a 10-a sa Cupă a Campionilor, după 12 ani de căutări disperate? Poate acum să fie momentul, cînd Cristiano Ronaldo se întoarce acasă, printre lusitanii care-l adoră.

Sau să fie seara lui Atletico, să fie primul său triumf la 40 de ani de la precedenta finală de Ligă? Organizarea ireproşabilă a fazei de apărare şi spiritul de luptător de gherilă inoculat de Simeone i-au deschis calea spre acest act decisiv. Va rămîne singura echipă invincibilă în acest an de Ligă?

Farsa Costa
22 de războinici sînt pe gazonul "stadionului luminii". Şi Diego Costa e acolo, la centru. A călătorit pînă la Belgrad ca s-o întîlnească pe Marijana Kovacevici, doctorul-miracol, dar a meritat, s-a spus: "A plecat cu ruptură, s-a întors refăcut, capabil să sprinteze fără să sufere". Iluzii deşarte, Simeone! Nici placenta de cal nu mai face minuni, ca altădată.

Aseară, după nici zece minute complete, după mai multe curse, Costa cere schimbare şi fuge direct la vestiare. Probabil că îi este ruşine. Atletico a pierdut prima schimbare atît de rapid! "Era imposibil să joace cu o asemenea accidentare", a comentat live, pe Twitter, fostul golgeter madrilen Morientes.

La albi, n-a ieşit nimeni. Nici Benzema, cel cu durerile la aductori, nici Khedira, întors pe teren după 6 luni de chin cu ligamentele încrucişate rupte ca să-l înlocuiască în cea mai importantă partidă pe suspendatul Xabi Alonso.

"Forma noastră de viaţă"
Pe teren e o luptă feroce. Tibiile trosnesc în clinciuri, crampoanele se lipesc de tendoane, mingea pierde aer prinsă între ghetele rivalilor. Atleti rezistă, acesta e meciul care îi place, pare mai conectată la finală. Şi împinge jocul tot mai mult, forţînd erorile febrilei apărări a lui Ancelotti şi aşteptînd fazele fixe, la care e regină absolută. "Nuestra forma de vida". Aceasta e forma noastră de viaţă, scandează fanii "plăpumarilor".

Ikeroarea vieţii
Dar Real scapă pe contraatac. Bale recuperează balonul la 40 de metri de poarta adversă. Ronaldo caută spaţiu liber, se demarcă foarte bine, însă galezul pătrunde direct pe poartă. E singur, la 11 metri. Cînd să şuteze, Miranda îi iese în faţă, iar Bale trage aiurea din cea mai bună poziţie! Un moment extrem de important.

Patru minute mai tîrziu (36), după un alt corner, Casillas face greşeala carierei! La o centrare plouată, Khedira e în duel aerian cu Godin la 10 metri, în careu. Şi ce face Iker? Tocmai atunci, în cel mai neinspirat moment, iese din poartă. Godin îl depăşeşte pe Khedira, iar Casillas nu-şi mai poate repara eroarea. Se întoarce prea tîrziu. Mingea trecuse linia: 0-1. "Calamity Casillas!", exclamă legendarul englez Gary Lineker pe Twitter.

"God" e la Atleti
Căpitanul lui Real e dezolat. Într-un sezon european cu 44 de parade, "monumentul" blanco gafează ca un debutant. În timp ce, în tabăra cealaltă, Godin i-ar prinde în îmbrăţişarea sa pe toţi cei 17.000 de suporteri alb-roşii de pe "Da Luz". Cu golul său împotriva Barcelonei, uruguayanul i-a oferit titlul lui Atleti. Şi tot el poate fi decisiv la cucerirea Europei!

Prea puţin, Cristiano!
"Hasta el final, vamos Real!", strigă albii. Şi albii insistă, îl caută mereu pe Cristiano, însă eroul lor e invizibil. A avut o lovitură liberă în prima repriză, apoi alt şut din fază fixă, o tentativă de folha seca. Prea puţin. Portughezul pare afectat de presiunea de a juca finala la Lisabona. Vrea mult, cu reuşite minime.

Zboară spre o minge centrată în faţa porţii lui Courtois, o şterge, dar nu îi schimbă direcţia. Nici el nu poate înscrie. Nici Isco, de-abia intrat, care şutează pe lîngă. Nici Di Maria, care pasează în loc să tragă şi invers. Şi nici Bale! Bomba sa nu e calibrată. La 100 de milioane de euro, ar trebui să fie!

Îngerul Ramos
Cristiano încearcă o execuţie spectaculoasă. Din nou, fără succes. Pe margine, Ancelotti îşi maschează cu greu emoţiile, nervii. Nu mai are soluţie. Nu poate decît să se roage. Doar aşa mai poate marca Realul său. Scapă Bale singur, după un sprint irezistibil. Însă, la final, smulge gazonul cu vîrful ghetei. Balonul loveşte plasa laterală.

Minutul 90 trece. 90+1, 90+2, 90+3 corner. Centrare şi din cer parcă aterizează îngerul Sergio Ramos. Perfect, cu capul, la colţul lung, acolo unde şi pentru extraordinarul Courtois e imposibil să mai ajungă. Goool, Real. În sfîrşit.

Niciodată nu s-a mai înscris atît de tîrziu în timpul regulamentar al unei finale de Ligă. Casillas îl ia în braţe pe Ramos, Sergio l-a salvat. În tribune, "plăpumarii" îşi aruncă şepcile de ciudă. Lacrimile li se scurg pe obraji.

Prince of Wales. Apoi avalanşa!
Prelungiri. Prelungirile agoniei. CR7 cere penalty la un henţ al lui Gabi. Nu se dă. Parcă şi Kuipers vrea penaltyuri. Dar Madridul blanco refuză. În minutul 110, Di Maria se strecoară în viteză, Courtois îl blochează, mingea ia o traiectorie curioasă, se înalţă în faţa porţii, de unde Bale nu poate rata. 2-1.

Golul de 100 de milioane de euro. FourmidaBale! Intră şi ghiuleaua lui Marcelo (118). 3-1! Şi avalanşa nu se opreşte: 4-1, penalty Cristiano. Aşteptarea s-a încheiat. După 12 ani, iată La Decima!

Mozaic sub semnul soarelui
Finala a fost precedată de o ceremonie de 10 minute, derulată sub egida soarelui, eternul călăuzitor al navigatorilor portughezi. Un mozaic din 111 piese triunghiulare alb şi bleu, numărul anilor duelurilor Real - Atletico, ce a dat tonul defilării marinarilor lusitani pe undele mării, răspîndite pe dreptunghiul verde din "Estadio da Luz". Dar şi semnalul erupţiei vulcanului madrilen cu 50.000 de voci fierbinţi ca lava.

Cu rabla la finală!
La Lisabona a ajuns, venind din Spania, şi o maşină veche de 40 de ani, de cînd Atletico cîştigase ultima oară Liga. Un Renault 14, vopsit în culorile lui Real, cu care doi fani blanco au făcut deplasarea la finală. În schimb, trofeul Ligii a fost adus pe Da Luz într-un Mustang de culoare roşie.

Trei suporteri arestaţi
Poliţia portugheză a reţinut ieri trei suporteri spanioli. Unul, în vîrstă de 50 de ani, a fost arestat la Festivalul UEFA, intrînd cu artificii şi cu material pirotehnic, iar ceilalţi în Piaţa Avenida 24 de Julio, pentru că au agresat doi agenţi ai Poliţiei de Securitate. Au ajuns la tribunal, fiind eliberaţi ulterior.

20 de intruşi după gol
Golul lui Godin a produs o explozie în sectorul din spatele porţii lui Casillas, ocupat de suporterii lui Atletico. 20 dintre aceştia au reuşit să păcălească vigilenţa stewarzilor şi au pătruns pînă aproape de teren pentru a sărbători deschiderea scorului, dar au fost rapid trimişi în peluză, fără incidente.

3 Ligi a luat ca antrenor Ancelotti (2003, 2007, 2014), egalîndu-l pe deţinătorul recordului, Bob Paisley (Liverpool 1977, 1978, 1981)

11 goluri din faze fixe a reuşit Atletico în această ediţie a Ligii, aproape 40 la sută din totalul celor 26

26 de meciuri fără eşec din 26 avea Casillas pînă aseară în toată cariera contra lui Atletico Madrid

84,3% era procentajul intervenţiilor salvatoare reuşite de Iker în meciurile din actuala ediţie a Ligii

1 victorie din 4 meciuri a reuşit Real în la Lisabona. 3-1 cu Atletico, după 1-5 cu Benfica, 1-2 şi 2-2 cu Sporting

17 goluri a marcat Ronaldo în această ediţie a Ligii, record în istoria competiţiei. Are 67 de goluri şi l-a ajuns pe Messi în topul all-time, la 4 distanţă de Raul

REAL MADRID - ATLETICO MADRID    1-1, 4-1 după prelungiri
(Sergio  Ramos 90+3, Bale 110, Marcelo 118, Cristiano Ronaldo 120 - Godin 36)

REAL: Casillas - Carvajal, Varane, S. Ramos, Coentrao (59 Marcelo) - Khedira (59 Isco), Di Maria, Modrici - Bale, Benzema (79 Morata), Cr. Ronaldo. Antrenor: C. Ancelotti

ATLETICO: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe (83 Alderweireld) - Gabi, Tiago, Koke, Raul Garcia (66 J. Sosa) - Diego Costa (9 Adrian), Villa. Antrenor: D. Simeone

A arbitrat Bjorn Kuipers (Olanda)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (40)
borcea_48
borcea_48  •  25 Mai 2014, 14:25
Postat de vlad57 pe 25 Mai 2014, 10:33

O finala superba. Cu doua parti distincte separate de min 93. Cred ca Real a meritat sa castige pentru ca a luptat tot timpul si a atacat tot timpul. Asta nu stirbeste cu nimic meritele lui Atletico care a jucat superb si dupa cum s-au desfasurat lucrurile in primele 90 de minute merita sa castige. Real cu toata valoarea si valorile a fost haotica si total pierduta. Singurii dupa mine care au tras echipa au fost Sergio Ramos si Bale. Si Sami dar mai putin. Pe ansamblu dupa primele 90 de minute Atletico merita sa ia CL. Dar fotbalul se joaca pana la fluierul final. Sergio si Bale au facut diferenta. Si caderea psihica a Atletico. Ronaldo penibil. cand e nevoie de el clacheaza.

cum sa merite atletico sa castige knd ei nu au avut nici jumatate din ocaziile realului........... si nici macar jumate din atacurile realului......... Sorinacio sa infiltrat printre voi toti.... dau gol in min 1, sa zic, si ma apar restul 89....... si merit sa castig..... ce logica

bogzy1st
bogzy1st  •  25 Mai 2014, 12:19

Aseara a castigat fotbalul! Nu tin cu RM din principiu, si voi tine cu echipele mici. Conditia de indeplinit pentru a tine cu echipa mai mica, este ca ea sa joace fotbal ceea ce ATL M nu o face, se aseamana cu CHL, iar antifotbalul nu il pot sustine. M-am bucurat ca RM a taiat aripile unei noi Chelsea. Da.., au muncit, au alergat, dar vorba lui Cornel Dinu - nu suntem nici constructori, nici maratonisti ci sa stim cu mingea si sa facem spectacol. Cat despre G. Bale mi s-a parut cel mai lent in combinatii si mai individualist decat Ronaldo aseara. Di Maria si Isco au fost favoritii mei, aseara. Simeone a clacat. Nu trebuia prelungit meciul cu 5 min ?! la 5 schimbari in a 2-a repriza...

sibelius
sibelius  •  25 Mai 2014, 12:01
Postat de marwoo pe 25 Mai 2014, 11:58

Sunt sigur ca daca era si Arda si Costa, si daca jucau asa cum au facut-o cu Chelsea sau si cu alte echipe,chiar si cu Real in campionat, altfel era rezultatul aseara!

Daca era Ronaldo in forma si daca juca Xabi era alt meci....

Vezi toate comentariile (40)
Comentează