INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BAYERN - CHELSEA 1-1 (3-4 DUPĂ PENALTY-URI)

VIDEO Noroc extrem » Chelsea a cîştigat la penalty-uri finala cu Bayern şi e noua regină a Europei

Drogba a fost omul finalei: a marcat golul egalizator şi a transformat penalty-ul decisiv. +7   FOTO
Drogba a fost omul finalei: a marcat golul egalizator şi a transformat penalty-ul decisiv.

Articol de GSP - Publicat duminica, 20 mai 2012 00:00 / Actualizat duminica, 20 mai 2012 03:08

Chelsea a rezistat eroic două ore asediului bavarez, devenind campioană în premieră. Cech şi-a făcut cadou trofeul de ziua lui, parînd două penaltyuri, lui Robben în prelungiri şi lui Olici.

Duelul tactic a început în culise. Dacă veteranul Heynckes a mizat pe formula ghicită de toţi, mult mai tînărul şi mai puţin experimentatul Di Matteo a uimit prin alegerea puştiului Bertrand. Mutare cu profil defensiv, menită să-l ajute pe Cole să calmeze flancul drept bavarez teribil, Robben - Lahm.

Start alert, scenariul bănuit de toţi şi acceptat de oaspeţi. Bayern la asalt, cu şuturi departe de ţintă. Chelsea, cu lecţia ştiută. Aproape la fel de ultradefensiv ca împotriva Barcei, aşteptînd o greşeală.

Arjen a dat-o-n bară!
Intră în rol golgeterul Gomez. Preia larg cu călcîiul, iar Bosingwa e aproape de autogol. La mijlocul reprizei vine primul şut pe poartă. Robben trage pe "scurt", după ce a curentat defensiva "albastră". Reflexul lui Cech deviază norocos mingea în bară şi Chelsea scapă. "Roşii" presează, plouă cu cornere şi centrări, iar posesia urcă la 65%. Chelsea iese din corzi, dar nici Kalou nu-l surprinde la colţ pe Neuer. Iar Gomez provoacă disperare: l-a ameţit pe Cahill, trage şi... iar nu-i gol. Prea sus!

1 atingere de balon în careul lui Neuer a avut Chelsea în primele 20 de minute. La pauză, 19-3 pentru Bayern

13-2 a fost raportul şuturilor spre poartă în favoarea lui Bayern (2-1 cadrate) după prima repriză

8-0 a fost raportul cornerelor în primele 45 de minute tot pentru echipa lui Heynckes

Ribery bezmetic
Actul doi e mai deschis, pentru că "albaştrii" s-au decis să şi atace, avansînd centrul de greutate. Un risc asumat şi Bayern profită, dar golul lui Ribery e anulat. Chelsea scapă iar! De pe flancuri se înmulţesc centrările. Totuşi senzaţia e că se caută prea mult poziţia sau pasa ideală. Ribery ştie de ce, francezul uitînd inspiraţia acasă.

Chelsea rezistă şi încearcă să iasă din strînsoare. Rar ajunge la finalizare. Şi-aminteşte că în 2003 a fost ultima finală albă (doar jucau italienii lui Di Matteo!) şi speră la penaltyuri. Chiar dacă nemţii au scos-o aşa pe Real în semifinale şi sînt marii specialişti.

I-a înviat Drogba
Oaspeţii trăiesc în faţă tot prin Drogba. Ivorianul îi dă succesiv palpitaţii lui Neuer. Contento apare fantastic şi evită golul, apoi portarul bavarez prinde atent. Di Matteo simte că Bertrand se chinuieşte şi îl ajută pe Cole cu Malouda. Asediul continuă, finala nu-i frumoasă, dar Bayern nu renunţă. Ştie că trebuie să vină golul. Muller apare perfect la bara a doua, după o centrare a lui Kroos.

Cap în pămînt, bară-gol şi Cech nu mai are şansa din prima repriză. 1-0 şi planul lui Di Matteo era ruinat. Bavaria deja sărbătorea. Drogba e însă omul negru. Primul corner, ivorianul nu iartă. Cap la vinclu şi Neuer reacţionează tardiv. 1-1 şi "albaştrii" au înviat miraculos, împingînd finala către prelungiri.

10-3 a fost raportul ocaziilor de gol în favoarea lui Bayern după primele 90 de minute

Robben, alt 11 m ratat
Acolo dramatismul întrece limitele. Drogba îl atinge în careu pe Ribery, francezul cade prea uşor şi apoi se şi accidentează! Procenca fluieră 11 metri, dar Robben trage prost (ratase şi cu Dortmund) şi Cech prinde. "Roşii" resimt şocul, dar nu renunţă la atac. "Albaştrii" par mai proaspeţi. Totuşi le e teamă să iasă din tranşee. Presiunea îi apasă fantastic pe toţi. Rezervele Olici şi Van Buyten nu se pot sincroniza într-o fază clară din careul mic, apoi Cahill intră eroic cu capul în gheata lui Gomez.

Penaltyurile erau inevitabile. Loteria a decis campioana. Norocoasa Chelsea (4-3) şi inspiraţia lui Cech, ce a parat lovitura lui Olici şi a fost ajutat de bară la execuţia lui Schweinsteiger. Iar Drogba a închis povestea epică. Campionul poate plece liniştit.

Bayern - Chelsea 1-0 ---> VIDEO gol Muller

Bayern - Chelsea 1-1 ----> VIDEO gol Drogba

Bayern - Chelsea 3-4 ---> VIDEO loviturile de departajare

"Bayern a jucat bine şi a avut mai multe ocazii. Dar cînd ajungi la penaltyuri e o loterie şi noi am avut mai mult noroc decît nemţii. A fost succesul stilului nostru de joc"
(Roberto Di Matteo, manager Chelsea)

"Am irosit prea multe ocazii. Şi cînd nu profiţi, eşti pedepsit. Trebuia să conservăm acel 1-0, n-aveam voie să primim acel gol" (Jupp Heynckes, antrenor Bayern)

35-9 a fost raportul şuturilor la poartă (7-3 cadrate) în favoarea lui Bayern după 120 de minute

20-1 a fost raportul loviturilor de colţ pentru echipa lui Heynckes

5-1 a fost raportul marilor ocazii de gol în favoarea bavarezilor

100 de meciuri a bifat aseară Lampard în cupele europene. E al optulea britanic care atinge această barieră, lider fiind Giggs (146)

ALTE ŞTIRI DE LA FINALĂ:

A cincea a fost cu noroc
Patru finale pierduse pînă aseară Didier Drogba. Una de Ligă, două în Cupa Africii pe Naţiuni, o alta în Cupa UEFA. Dar nu-şi putea imagina că s-ar putea despărţi de Chelsea fără un trofeu în Europa. Şi ivorianul a schimbat el însuşi soarta finalei. În minutul 88, cînd aproape întreg stadionul se pregătea pentru triumful lui Bayern, a egalat la unu. Iar la loviturile de departajare a bătut-o pe ultima, cea decisivă. Acum poate părăsi scena cu sufletul împăcat. În China îl aşteaptă fostul coechipier Anelka şi un salariu uriaş: undeva în jurul a 12 milioane de euro.

A riscat cu un debutant
Di Matteo a venit cu o mutare-surpriză, mizînd pe un debutant ca mijlocaş stînga. Ryan Bertrand (22 de ani) i-a fost preferat lui Malouda şi Sturridge, deşi nu evoluase deloc în Ligă! Cumpărat în 2005 cu 190.000 de euro, internaţionalul englez de tineret a tot fost împrumutat şi abia în acest sezon a reuşit să prindă 6 partide ca titular în campionat, fiind ales pe 21 aprilie jucătorul derbyului cu Arsenal (0-0).

Afacere de stat
Finala a fost urmărită şi la Casa Albă, perturbînd reuniunea G8 de la Washington. Cancelarul Angela Merkel, simpatizantă a lui Energie Cottbus, şi premierul David Cameron, suporter al lui Aston Villa, au uitat de divergenţele politico-economice şi de datoriile europene, rezervîndu-şi loc în sala de proiecţii a reşedinţei preşedintelui american Barack Obama de la Camp David, unde au suferit pentru finaliste.

20 de finalişti la Euro
Printre jucătorii implicaţi aseară în finala bavareză au fost 20 care vor participa în iunie la Europenele din Ucraina şi Polonia. Şi cu cei trei suspendaţi de la Bayern şi de la Chelsea, Badstuber, respectiv Terry şi Meireles, se fac 23 în total.

1.150.000 de cereri
Organizatorii au fost copleşiţi de cererea de bilete pentru finala de la Munchen. Numai din Germania au fost 1.150.000 de solicitări, în condiţiile în care UEFA a rezervat fiecărei echipe doar cîte 17.500 de tichete. Astfel, pe piaţa neagră, o lojă a ajuns să coste 14.764 de euro, deşi oficial era 3.500 de euro.

Lampard împotriva familiei
Căpitanul lui Chelsea în absenţa lui Terry, Frank Lampard a jucat aseară împotriva unchiului său, Harry Redknapp. Managerul lui Tottenham a ţinut cu Bayern, pentru că numai victoria nemţilor o califica pe Spurs în Ligă: "Îmi pare rău, dar asta-i viaţa". În semifinale, fosta soţie a lui Lampard, catalana Elen, mama copiilor săi, a fost de partea Barcelonei.

Cognac şi espresso
Directorul executiv al lui Bayern, Karl-Heinz Rummenigge, a povestit că pe vremea cînd era jucător activ, înaintea finalei C1 din 1975, cu Leeds (2-0), a băut două păhărele de cognac şi un espresso ca să-şi domolească emoţiile. "Începînd de atunci mi-am făcut un obicei din asta", a spus fostul atacant al munchenezilor. Şi aseară, s-a oprit la un restaurant de pe "Fussball Arena" pentru puţin cognac şi espresso.

Şi-a invitat fosta echipă
La finala de aseară au fost prezenţi şi jucătorii lui Bayer Leverkusen. Ei au primit invitaţii chiar de la antrenorul lui Bayern, Jupp Heynckes, care i-a pregătit pînă vara trecută. "Aşa le-am promis la despărţire", a dezvăluit Heynckes.

Torţe în Infern
La începutul reprizei secunde, cînd Bayern era în plină ofensivă, fanii munchenezilor au vrut să le arate jucătorilor cît de mult îi susţin. Ce au făcut? Au aprins torţele (foto - în galerie) pe Fussball Arena! Erau ultraşii radicali din facţiunea Inferno Bavaria.

Ofsaid la Ribery
Gol pentru Bayern, în minutul 54. Ribery reia în plasă, din apropiere, un balon respins de portarul Cech la şutul lui Robben, dar asistentul ridică steagul: ofsaid. Francezul e revoltat, însă arbitrii au dreptate. În momentul şutului lui Robben, el era în poziţie afară din joc.

Citește și:

„Vești bune! Rangers îl dă afară pe Ianis Hagi” » Transferul „Prințului” din Scoția este în prim-plan în presa internațională
Campionate
„Vești bune! Rangers îl dă afară pe Ianis Hagi” » Transferul „Prințului” din Scoția este în prim-plan în presa internațională
Răzvan Lucescu l-a antrenat pe Mitriță și știe de ce nu a fost convocat în lotul pentru Euro
Nationala
Răzvan Lucescu l-a antrenat pe Mitriță și știe de ce nu a fost convocat în lotul pentru Euro
„Vă spun secretul, chiar dacă o să mă certe” » Cum s-a salvat Botoșani de la retrogradare, dezvăluirea lui Florescu: „Magia sunt micii cu muștar și pâine”
Superliga
„Vă spun secretul, chiar dacă o să mă certe” » Cum s-a salvat Botoșani de la retrogradare, dezvăluirea lui Florescu: „Magia sunt micii cu muștar și pâine”

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (125)
gigi_becali_4
gigi_becali_4  •  20 Mai 2012, 23:49

Sa spui despre ORICE echipa ca a castigat trofeul CL pe baza de noroc este la fel de stupid ca si afirmatia ca daca oricine piloteaza o masina Ferrari castiga campionatul de Formula 1.... Poti castiga un meci cu noroc, dar ca sa castigi un trofeu iti trebuie valoare. Parerea mea este ca orice echipa care ajunge intr-o finala merita trofeul. Ca il ia sau nu, asta poate tine de noroc. Ambele echipe merita felicitate.

cristiantello
cristiantello  •  20 Mai 2012, 23:34
Postat de blaustein pe 20 Mai 2012, 22:08

Era si timpul!

Era sau nu timpul e greu de zis. Nu e greu si sa va bucurati de-o cupa plina pe jumatate cu rahat de cozonac?

cristiantello
cristiantello  •  20 Mai 2012, 23:33
Postat de vlad_condurache pe 20 Mai 2012, 23:20

Atunci cand o echipa castiga trofeul eliminand pe rand pe Napoli, Benfica, Barcelona si Bayern la ea acasa in finala si se invoca exclusiv norocul, inseamna ca esti exclusiv roman. Chelsea a avut noroc dar acest noroc ti-l mai faci si singur...

Foarte corect ca ti-l mai faci si singur doar ca in acest caz mai mult a venit din exterior decat din interior. Daca parcursul si jocul lui Chelsea in acest sezon de CL era solid si aveau in acelasi timp noroc cu trenul asa cum au avut, nu putea nimeni sa zica decat ca o echipa buna pentru CL, pentru ce a aratat, pentru cum a jucat e foarte normal sa aiba si parte de noroc ca si l-au mai facut si singuri si in final au iesit castigatori! Nimeni nu zice ca Chelsea a castigat EXCLUSIV pe noroc ca doar nu era Steaua care lua CL si toata lumea pune asta pe seama bulanului. Problema e ca Chelsea merita dupa joc 25% la suta trofeul si 75% a fost noroc chior, din care maximum 15% a fost meritori

Vezi toate comentariile (125)
Comentează